V Kramolíně závodili jezdci MS v sidecarcrossu

Uplynulý víkend hostil západočeský Kramolín u Nepomuka jednu z nejvýznamnějších událostí letošní motoristické scény u nás – Mistrovství světa v sidecarcrossu. Zkušený a Mezinárodní motocyklovou federací (FIM) dobře hodnocený pořadatel AMK Nepomuk v AČR pořádal sedmý podnik tohoto seriálu a jako vložený závod měli diváci možnost vidět i závod veteránských sidecar a závod MMČR čtyřkolek. Také tyto kategorie byly slušně mezinárodně obsazeny, a tak nebylo divu, že ani jedno zlato nakonec nezůstalo doma, i když se na stupních vítězů v obou vložených kategoriích čeští závodníci po zásluze také objevili. Dokonce i v závodě MS Side se se to jevilo v určitý moment skoro na dosah, ale k tomu se ještě dostaneme.

sobotu se jely kvalifikační jízdy MS Side a do hlavního závodu se z jedenácti českých přihlášených posádek kvalifikovaly mezi nejlepších třicet hned čtyři. Vlastně se mohlo kvalifikovat posádek pět, ale přísná pravidla FIM odsunula, po dobře zajeté kvalifikační jízdě kvůli pár desetinám decibelů po změření hluku stroje, posádku bratří Vejchodů penalizací o pět míst dozadu, čímž spadli do opravné jízdy, kde jim už síly na postup bohužel nestačily. Na pořadu byly v sobotu i volné a kvalifikační tréninky veteránských sidecar, čtyřkolky se poprvé představily až v nedělním programu.

V neděli to byly právě čtyřkolky, které pět minut před devátou hodinou ranní odstartovaly velký sportovní den volným tréninkem. Ostatní dvě třídy sidecar absolvovaly během dopoledne pouze warmupy, čtyřkolky k tomu pak přidaly ještě svou kvalifikaci. V poledne proběhlo slavnostní zahájení s představením všech kvalifikovaných posádek MS a děkovným projevem prezidentky Jury Niny Birjukové z Lotyšska směrem k jezdcům i pořadatelům.

Obě odpolední jízdy hlavního závodu MS Side ovládla nizozemsko-lotyšská posádka Etienne Bax Kaspar Stupelis. Dařili se jim starty, nechybovali v žádné z jízd a na stupních vítězů pak vyjádřili velkou radost nejen z vítězství v samotném závodě, ale i z toho, že se svým největším soupeřům v seriálu MS vzdálili z nejtěsnějšího, jednobodového rozdílu na celých jednadvacet bodů. Tito loňští vicemistři světa se pak ochotně fotografovali s úsměvem na tvářích se všemi fanoušky ještě dlouhou dobu po vyhlášení. Druhé místo si v Kramolíně vybojoval Belgičan Jan Hendricks, který si do Kramolína vypůjčil špičkového „mitfáru“ Bena van den Bogaarta z Nizozemí, který zpočátku sezóny jezdil se svým krajanem Benem Adriaenssenem, loňským mistrem světa, jenž ale po zranění zbytek letošní sezóny vypustil. Bronzový stupínek získal v Kramolíně mnohonásobný mistr světa Daniel Willemsen s Robbie Baxem.

Tato nizozemská posádka urvala třetí místo jen o chlup, protože ve druhé jízdě podali velice dobrý výkon Angličané Stuart BrownJoshem Chamberlainem. Rozdíl byly v celkovém součtu pouhé dva body. Pátí nakonec skončili nenápadní Nizozemci Koen HermansKenny van Gaalenem. Před Kramolínem průběžně třetí posádka seriálu MS, Francouzi Valentin GiraudNicolasem Mussetem zřejmě nebude na Kramolín vzpomínat v dobrém, k lepšímu výsledku jim bohužel nepomohla ani velká stíhací jízda po pokaženém startu druhé jízdy. V nejlepší světové desítce se umístily i dvě české posádky! To je určitě úspěch a o své dojmy se s námi podělili celkově devátí, Tomáš a Ondřej Čermákovi, kteří především zpočátku první jízdy dlouho okousávali vavřínové pozice.

„Závod jsme si užili, povedly se nám oba starty. Dosud jsme ale neměli moc příležitost vyzkoušet tempo světové špičky, neboť jsme letos zatím absolvovali pouze jeden závod MS. Kramolínská trať patří mezi nejrychlejší, a tak jsme celkem laborovali i s převodováním. Druhá jízda byla celkem agresivnější, jak se trať postupně rozbíjela, jely se už jiné stopy a já jsem se v jednom momentě praštil do kyčle, což nás trochu zbrzdilo v tempu a nemohli jsme tak obhájit šesté místo z první jízdy. Poděkovat bych chtěl pořadatelům, starali se o trať celý víkend pečlivě, bylo i optimálně kropeno. Co jsem zaslechl v depu, tak spokojené byly i ostatní posádky,“ hodnotí závod Tomáš Čermák.

V celkovém součtu se hned za bratry Čermákovými umístila další česká posádka bratří Václava a Marka Rozehnalových. Ti před Kramolínem zaujímali v seriálu MS průběžnou desátou příčku, kterou potvrdili i na domácí trati. „Nepovedla se nám moc první jízda, ale v té druhé to už bylo bez problémů. Start sice nebyl úplně ideální, ale potom jsme jeli dobře. Věříme, že se to líbilo i fanouškům a divákům, kteří byli opět skvělí. Trať byla letos skvěle připravena, jelo se hodně rychle a i kropení bylo zvládnuto perfektně,“ vysekl na závěr pochvalu směrem k pořadatelům i divákům Václav Rozehnal.

Bodově se neztratili ani další čeští reprezentanti Lukáš ČernýRadkem Musilem. Z Kramolína si vezou celkem deset světových bodů, což je zhruba jejich konstanta, které v letos v závodech MS dosahují. Čtvrtá česká posádka, která se účastnila nedělních finálových bojů, Robert DiblíkMichalem Gáborem, bohužel na body jen těsně nedosáhla.

Předseda pořádající organizace Dan Krob se nechal po závodě slyšet: „Pokud jde o závody, tak z mé strany spokojenost, celá Jury hodnotila podnik velice kladně. Trať si pochvaloval i německý delegát a ptal se, kam jsme dali všechny ty kameny. Tak jsem mu odpověděl, že pod novou pitline, kterou jsme před letošní sezónou nově vybudovali. Jediné, co mě mrzí, byla poměrně slabší účast diváků. Bylo jich méně než vloni a to jsme měli největší reklamu za dobu pořádání MS. V MS Side nebyl žádný úraz ani zranění, o kterém by se dělal zápis. Tak snad do toho půjdeme i příští rok (termín kramolínského závodu MS by měl být 1.5. 2016). Závěrem bych chtěl moc poděkovat všem, kdož se zúčastnili na přípravě a průběhu závodu!“

Vložený exhibiční závod veteránských sidecar v obou jízdách ovládla německo-rakouská posádka Dietmar SchmidMario Meusburgerem na stroji yamaha. Dietmar na stupních vítězů zavzpomínal na dobu své největší slávy, kdy právě v Kramolíně jednou vyhrál a už dnes se těší na další ročník tohoto veteránského závodu. Pravidelnými účastníky této kategorie jsou i Angličané Rob WilkinsonRyanem Humphreyem. Také oni nešetřili v cíli slovy nadšení. Nejlepší českou posádkou byl legendární český tandem Josef PetákPetr Lundák, kteří kralovali českému sidecarcrossu koncem osmdesátých let.

V závodě MMČR čtyřkolek byla také celkem zajímavá zahraniční konkurence. Obě jízdy sice vyhráli čeští závodníci, tu první Daniel Picmaus, druhou pak Zděnek Poláček. Oba ale vždy jednu jízdu výrazně pokazili, a tak se nakonec z celkového vítězství po zásluze radoval v obou jízdách druhý Rakušan David Freidinger před polským závodníkem Witoldem Natkaniecem. Až třetí příčka patřila nejlepšímu českému jezdci Jiřímu Kašparovi. Ve zvlášť hodnocené třídě Veterán vyhrál „Létající dědek“ Jaroslav Faktor.

Počasí celý den přálo, diváci také určitě odcházeli spokojeni a tak nezbývá než doufat, že se příští rok závodu MS Side kramolínští pořadatelé opět úspěšně zhostí a také, že přijde více diváků, protože při takovýchto závodech je určitě vždy na co koukat!

FIM WORLD CHAMPIONSHIP SIDECAR MOTOCROSS - Kramolín 2015
Výsledky: celkove_sidecar.pdf

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)
Michal Kohout - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist