Toni Bou vstoupil 13. titulem mezi trialové legendy

V pouhých 26 letech se stal nejúspěšnějším jezdcem trialové historie. Španěl Toni Bou (Repsol Montesa) vybojoval v německém Bielefeldu znovu korunu halového mistra světa. Má tak na svém kontě šest venkovních a sedm halových triumfů, což se ještě nikomu v tomto sportu nepodařilo.

Bou vyhrál předposlední, čtvrtý závod seriálu 2013 FIM X-Trial World Championship v Bielefeldu před svými svými krajany Adamem Ragou a Albertem Cabestanym. Před posledním závodem ve Francii už má takový náskok, že nemůže být v tabulce mistrovství světa bodově předstižen. „Bylo to neuvěřitelné, měl jsem celý den na motorce velmi dobrý pocit a zajel jsem tady svůj absolutní vrchol. Také diváci v hale se vyznamenali, jak bouřlivě povzbuzovali a aplaudovali  Vše se rozhodlo ve druhé finálové sekci, kde jsem si vytvořil rozhodující náskok. Na město Bielefeld nikdy do konce svého života nezapomenu. Teď už musíme jít všichni oslavovat,"  řekl Bou bezprostředně po svém dalším triumfu. 
Máte třináctý titul a stal jste se tak nejúspěšnějším jezdcem trialové historie. Jaký je to pocit?

Vyhrát tolik světových titulů mě naplňuje velkým štěstím. Když se vám to povede, první pocity jsou vždy tak trochu divné a potřebujete trochu času, abyste si to pořádně užili. Je to paráda. S tím, že tohoto historického triumfu dosáhnu, jsem šel do sezony jako s hlavním cílem.

Není to už pro Vás všední vyhrávat? Má ten sedmý titul z haly pro Vás jinou váhu než ty předtím?

Samozřejmě ten první titul v kariéře, ten je vždy hodně specifický, ale teď ten sedmý je zase nejdůležitější, protože díky němu jsem prolomil hranice a ten historický rekord. Podařilo se mi dostat před jezdce-legendy, kteří byli mými idoly. Je to pro mne velký moment.
V těch čtyřech dosavadních závodech letošního X-Trial World Championship byla místa, která jste mohl projet jenom vy, ostatní to nezvláli. Můžete to vysvětlit?

Důležitá je každodenní práce a trénink. Kromě toho děláme všechno proto, abychom měli tu nejlepší a nejlépe připravenou motorku, což teď máme. Musím poděkovat celému našemu týmu za to, co všechno pro mne udělal.

V Sheffieldu jste vyhrál jen o jediný bod, ale v Malaze o 21 bodů, v Barceloně o 14 a Bielefeldu o 12. V tomto seriálu už máte za sebou dvacet vítězství v řadě. Měl jste někdy nějaké problémy, které by Vás mohly stát vítězství?

Speciálně v Sheffieldu byl velmi obtížný začátek závodu a pak Albert Cabestany na mě tlačil až do úplného konce, až do poslední zóny. Je pravda, že jsem toho dosáhl víc než všichni mí soupeři, ale s tím novým systémem - kvaifikace, semifinále a finále – se všechno odehrává strašně rychle. V každém momentě můžete vyhrát nebo ztratit. Pak vidíte body a máte nějaký náskok, ale vždy tam to nebezpečí je, že on něj přijdete.
Člověk si lehce představí, jak trénujete na halové závody, ale jak se připravujete na ty venkovní?

Většinou má každý jezdec blízko svého domu nějaké místo, kde si postaví překážky a může trénovat. Je ale potřeba ty tratě různě měnit, protože halový trial je speciální disciplína a během posledních let se hodně vyvíjel.

Je pravda, že skvělým základem pro tento sport je cyklistický trial? A proč?

Ano, speciálně pro haly. To je disciplína, která vyžaduje tvrdou přípravu na kole. Je zajímavé, jak se cyklistický trial pořád vyvíjí, ten motocyklový podle mě pořád zůstává v jeho stínu.
Co je nejdůležitější? Technika, motocykl, koncentrace nebo fyzička? Jaký je klíč získat v trialu tak velký úspěch, jakého jste dosáhl Vy?

Koncentrace je opravdu velmi důležitá, hlavně v rozhodujících momentech závodů. Ale abyste se k nim vůbec dostal, musíte mít natrénováno v tělocvičně, na kole a na motorce. Poslední rok se nám dostává do halového trialu hodně novinek, vysoké zdi a podobně. Potřebujete motorku, na kterou se můžete plně spolehnout, která se lehce ovládá, se kterou se lehce dostanete přes kameny po jednom kole a potom hodně síly, abyste vyšplhal na ty vysoké stěny.

Věnujete tento sedmý halový světový titul někomu konkrétnímu? 

Ano. jako ostatně vždycky. Věnuji ho lidem, kteří mne podporují: mé rodině, přítelkyni, mým kamarádům a hlavně celému týmu. Hodně se napracovali a jako vždy mi pomohli ve všem, co jsem potřeboval.

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (5x):



TOPlist