Šumavský Amater Cupu a KTM Junior Challenge 65ccm v Pacově

V sobotu 16. července pokračoval v Pacově dalším závodem motokrosový seriál Šumavský Amater Cup (ŠAC). Oblíbená trať v kombinaci s optimálními motokrosovými podmínkami, navíc zpestřeno soutěží klubových amatérských družstev a též konáním závodu rakouského šampionátu „KTM Junior Challenge 65ccm“, to vše způsobilo, že se na startu sešlo 301 jezdců z šesti států. Historický rekord v počtu jezdců sice nepadl, ale co do počtu zúčastněných států určitě.

Startovací rošt byl u většiny třídy zcela naplněn, v kategorii Hobby MX2 se dokonce 21 jezdců bohužel nekvalifikovalo do odpoledních závodů.

Velice početně a hlavně hodně kvalitně byla obsazena třída 65ccm, která se jela jako „KTM Junior Challenge“ a výsledky se započítávají i do seriálu ŠAC. Bylo krásné pozorovat cvrkot na trati, kde se honilo 35 dětí, povzbuzovaných svými rodiči a kamarády a to hned v několika jazycích. Nejlepším jezdcem byl Rumun Mario Popovici (Motosport Chýnov), který zcela suverénně vyhrál obě jízdy systémem start-cíl. V Čechách zůstává a následující víkend bude bojovat o nejvyšší evropské příčky ve finále EMX65 v západočeském Lokti. Druhým v pořadí byl lídr tohoto seriálu Maďar Noel Zanocz (Husqvarna Maurer RT Hungary). Pěkné třetí místo vybojoval nejlepší český závodník Jakub Nevima (JB Racing Team). V rámci třídy 65ccm startovalo i navzdory poměrně náročnější pacovské trati šest jezdců na motocyklech 50ccm. Jasně nejlepší byl Václav Janout (Academy MX Racing), úspěšný jezdec MMČR této třídy, který za sebou nechal ještě tucet pětašedesátkařů. Pěkně bojoval i celkově druhý Dominik Valter z Nekmíře i třetí Filip Křivan z Velešína.

Mezi pětaosmdesátkami byl hvězdou Maďarský reprezentant Kristof Jakob (Husqvarna Maurer RT Hungary), který je pravidelným a úspěšným hostem juniorského MMČR a stejně jako Popovici se z Pacově postupně stěhuje na západ Čech k víkendovému finále EMX85. Druhé místo obsadil Jan Hadrava z Motosportu Chýnov, třetí byl Rus Ilja Smolin.

Ve třídě Hobby MX2 se sítem kvalifikace prosadilo pouze čtyřicet nejlepších jezdců, mezi nimi také tři dívky. Nejlepším jezdcem byl Daniel Šíma z Autodoprava Šíma Hluboká u Borovan. Vůbec to ale neměl jednoduché, každá jízda byla jiná a bodově jen minimálně zaostával celkově druhý Martin Řípa z Prahy a i třetí Stanislav Jindra z Region Racing. Nejlepší dívkou byla účastnice MMČR WMX Kristýna Řeřichová z Unhoště.

V kategorii Hobby MX1 byl vítěz jasnější. Byl jím Radek Dvořák z RD Motocross teamu, když vyhrál obě jízdy. Dvakrát druhý byl Ondřej Herink z MX Teamu Č. Krumlova a dvakrát třetí pak Havlíčkobrodský Ondřej Technik.

V pěkně nabité třídě ČZ dominoval Karel Mitvalský. Tato třída měla jako jediná tři jízdy a tento výbornou fyzičkou disponující jezdec vyhrál dvě jízdy ze třech, jednou byl druhý. Výsledky se v této třídě počítají ze dvou nejlepších jízd. Kategorii do 49 let vyhrál holický David Říha, kategorii 50+ a i absolutně pak zmíněný Karel Mitvalský ze Štěnovic, v kategorii nad 60 let byl nejlepší Vlastimil Vosecký z Kostelce nad Černými Lesy. Na trati se kromě motocyklů ČZ proháněly i veteránské stroje Jawa-Rotax a Maico.

Ve Veteránech nad 40 let první jízdu vyhrál Ladislav Mikas z Motosportu Chýnov. V té druhé se tento průběžně třetí jezdec MMČR při nevinně vyhlížejícím pádu zranil (zlomená lýtková kost) a do konce sezóny má bohužel vystavenou stopku … Celkovým vítězem se tedy v Pacově stal Radim Doležal z Ledče nad Sázavou před dalším letos úspěšným jezdcem MMČR, soběslavským Romane Vácou ze Speed Moto Teamu a překvapivě třetím Václavem Podskalským z Domažlic. Třída Veterán 50+ byla záležitostí Miroslava Nejedlého z Chýně. Urputné souboje až do šachovnice, jako za mlada, předváděl Jan Chromý, který si tak zaslouženě odvezl druhé místo před domácím Josefem Kopeckým z AMK Pacov. U kluků bylo vidět, že bojovali nejen za sebe, ale i za svá družstva do soutěže týmů. Na matadora této třídy Jana Roziňáka (Rede KTM) zbyla až bramborová medaile.

Ve spojené třídě MX2 a OPEN se vítězem obou jízd stal vyrovnaně jezdící Manuel Bermanschläger (OPEN) z Motosportu Chýnov. Dvakrát vyhrál před nejlepším jezdcem třídy MX2 Dominikem Hůlou z Arrbo Milevsko. Oba se tak stali jasnými vítězi svých kategorií. Ve třídě OPEN si pak druhé místo vyjel Tomáš Kaňkovský ze Světlé nad Sázavou, třetí skončil jihočeský matador Zdeněk Blábolil ze Smrž MX teamu. Ve třídě MX2 Hůlu na pódiu doplnil Rudolf Plch z Extreme Motorsportu, třetí byl Aleš Procházka z Region Racing Teamu.

V soutěži amatérských družstev obhájili vítězství jezdci Motosportu Chýnov (Hadrava, Chromý, Likler, Mikas, Bočan) před AMK Pacov (Kölbl, Kopecký, Vondrů, Sichrovská, Norek) a MX Team Český Krumlov (Herink, Šrom, Novotný, Beran, Russfell).

Závod se celkově povedl, bylo sice pár menších a středních zranění, ale to průběh závodu nezdrželo. Stíhala se i upravovat a mírně kropit trať. Jen velký počet jezdců, k tomu ještě hodně nových, byl nápor na časomíru, takže celkové vyhlášení bylo posunuto o cca hodinu a půl dle původního časového harmonogramu. Rakouští zástupci KTM Junior Challenge si velice pochvalovali a mají velký zájem o pořádání tohoto šampionátu v Pacově i napřesrok. Tak snad zase za rok uvidíme zaplněný žebřík i v této nejmenší jezdecké kategorii, je to určitý příslib pro budoucnost motokrosu a mladým českým závodníkům všech výkonnostních úrovní se už v tomto věku rozhodně neztratí ani takovéto poměření sil se svými soupeři ze zahraničí.

Další závod Šumavského Amater Cupu se pojede 6.8.2016Netolicích.

Kompletní výsledky závodu - ZDE

Výsledky amatérských družstev - ZDE

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist