RaceTool Amater Cup v Kramolíně

Poslední závod největšího motokrosového hobby seriálu Amater Cup se konal v neděli 11. října. Pořadatelé z ADT Horažďovice sezvali jezdce do proslulého motokrosového areálu v Kramolíně. Pro mnohé „hobíky“ to byl velký svátek a jedinečná přiležitost, jak se svést na trati se světovými parametry. Lákadlo to bylo tak silné, že i přes nepřízeň počasí a únavu jezdců z celé sezóny, se na start postavilo 207 borců. Konec konců šlo o hodně – v mnoha kategoriích bylo průběžné pořadí po sedmi odjetých závodech vyrovnané, takže o konečném pořadí v seriálu měl rozhodnout právě tento závod

Kapitoly článku

Čeho si pořadatelé velmi váží, je pestrost startovního pole. Vedle skutečných hobby jezdců se představí i jezdci s A licencí, na startu nechybí ženy, nejmladšímu jezdci je pouhých sedm let, nejstaršímu 63 let.

Podmínky pro závod byly naprosto ideální. Perfektně připravenou trať přes noc zkropil pořádný déšť. Určitě všichni motorkáři měli radost z toho, že to největší bahno na trati vyjezdí čtyřkolky, které se na trať vydaly jako první. To se také splnilo, stačilo 10 minut volného tréninku, aby se čtyřkolky proměnily v blátivé koule a na dětičky už čekala trať s ideálním povrchem. Občasný déšť trať udržoval v tomto stavu po celý závod, takže jezdci si závod opravdu užili.

Trať v Kramolíně má evropské parametry a je skutečně náročná. Vždyť v minulosti hostila několik špičkových mezinárodních podniků. Pro mnohé jezdce to byla jedinečná příležitost si takovou trať vyzkoušet. Na části startovního pole byl znát zpočátku velký respekt, zvláště pak ke skokům z prudkého svahu. Ale jak ubíhaly vteřiny seznamovacího tréninku, jistota jezdců rostla a většina z nich si z tratí docela dobře potykala.

50 a 65 ccm

Děti v kategorii 50 a 65 ccm startují ve společných jízdách a na start se jich postavilo 13. Nejmladším jezdcem celého závodního dne byl Albert Schneeedfler, ročník 2002. Na startu nechyběly ani dívky – Aneta Sichrovská, Lucie Pospíchalová a Daniela Krejčová. Tenhle motokrosový potěr čekala sice zkrácená trať, ale ani na ní nechyběly pořádné skoky. A výkony, které na trati předvedli nás mohou hřát u srdce a jsou příslibem pro budoucí úspěchy v motokrosu.
V kategorii 50 ccm bylo pořadí v obou jízdách stejné:
1. místo . . . A. Vrchlavský . . . 50 bodů
2. místo . . . L. Pospíchalová . . . 44 bodů
3. místo . . . A. Schneeedfler . . . 40 bodů

Kategorie 65 ccm již tak jednoznačná nebyla – první jízda skončila v pořadí Plch, Mencl, Horák, druhá jízda v pořadí Plch, Horák, Krejčí. O stupních vítězů tak musel rozhodnout bodový součet jednotlivých jízd, který vynesl stupně vítězů:
1. místo . . . R. Plch . . . 50 bodů
2. místo . . . O. Horák . . . 42 bodů
3. místo . . . J. Mencl . . . 40 bodů

O tom, že tihle malí závodníci to myslí se závoděním opravdu vážně svědčí nejvyšší dosažená průměrná rychlost, která je o pouhý 1 km/hod nižší, než u nejrychlejšího čtyřkolkáře. Průměrná rychlost 49,329 km/hod patří J. Menclovi.

Kategorie 85 ccm

V této juniorské kategorii startovalo 17. jezdců. Pořadí na prvních třech místech bylo v obou rozjížďkách stejné. Dramatická byla hlavně první jízda, konkrétně boj o první místo mezi Kičkou a Slavíkem. Jak hořké mohou být 3 vteřiny poznal Slavík, kterému právě o tenhle mžik uteklo prvenství v první jízdě. Na stupně vítezů se postavili:
1. místo . . . D. Kička . . . 90 bodů
2. místo . . . J. Slavík . . . 84 bodů
3. místo . . . J. Vozáb . . . 80 bodů

Kategorie ČZ a Veterán

Dravé mládí vystřídala na trati zkušenost v podobě kategorií Veterán a ČZ, které startují ve společné rozjíždce 42 jezdců. Že na věku nezáleží se potvrdilo právě v této kategorii – Jan Skok ve věku 63 let natřel zrak daleko mladším jezdcům a skončil v kategorii ČZ na skvělém pátém místě. Honzo, patří ti náš obdiv.

Kategorie Veterán měla v neděli své jednoznačné favority, kteří na první tři místa nepustili nikoho jiného. Byli jimi:
1. místo . . . F. Hrobský . . . 90 bodů
2. místo . . . K. Mitvalský . . .84 bodů
3. místo . . . L. Lhoták . . . 80 bodů
Kategorie ČZ již tak jednoznačná nebyla. Nejvíce smůly měl Míra Háje, vítěz první jízdy, za kterou si připsal 25 bodů. Do druhé jízdy už bohužel nenastoupil a nemohl tak přidat další bodový zisk. Konečné pořadí 8. závodu kategorie ČZ je následující:
1. místo . . . P. Rusfell . . . 47 bodů
2. místo . . . Z. Vadlejce . . . 42 bodů
3. místo . . . D. Polan . . . 35 bodů

Kategorie MX2

V této kategorii startovalo 45 jezdců. První jízda – to byl boj do posledních metrů. Časový rozestup mezi prvním a třetím v cíli byl pouhé čtyři vteřiny. Jezdci dojeli v pořadí – Větrovský, Maška, Vlk. V druhé jízdě projel první v cíli Maška s náskokem 14 vteřin na druhého Paďoura a 17 vteřin na třetího Morávka. Na stupně vítězů vystoupali jezdci v tomto pořadí:
1. místo . . . V. Máška . . . 87 bodů
2. místo . . . V. Větrovský . . . 76 bodů
3. místo . . . J. Paďour . . . 76 bodů


Kategorie MX1

Nejsilněji obsazená kategorie – 46 závodníků. Obě rozjížďky vyhrál Marek Pochylý (v první jízdě s náskokem 16,729 vteřiny, v druhé jízdě s náskokem 7,547 vteřiny) a po zásluze mu patří stupínek nejvyšší. Stříbrný je Michal Vrátný, který zajel v první jízdě třetí a ve druhé jízdě druhý nejrychlejší čas. Pohár pro třetí příčku této kategorie si domů odvez Pavel Michálek – získal ho díky druhému a pátému místu v jednotlivých jízdách. Pro úplnost dodávám i bodové zisky:
1. místo . . . M. Pochylý . . . 90 bodů
2. místo . . . M. Vrátný . . . 82 bodů
3. místo . . . P. Michálek . . . 78 bodů

Kategorie Licence

Závodní den uzavřeli ti nejlepší z nejlepších. Opravdový svátek pro diváky. Pořadí na prvních třech místech bylo v obou rozjížďkách stejné, velmi podobné a (poměrně velké) byly i časové rozestupy.
1. místo . . . M. Jiránek . . . 90 bodů
2. místo . . . M. Majer . . . 84 bodů
3. místo . . . J.Dejl . . . 80 bodů

Velké poděkování patří ADT Horažďovice za uspořádání tohoto závodu, společnosti RaceTool Praha za finanční podporu a Autoklubu Nepomuk, zvláště panu Polívkovi, za perfektní přípravu tratě.

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):



TOPlist