O nadcházejícím víkendu startuje MS Sidecarcross v Kramolíně

Nadcházející víkend by si neměli motorističtí fanoušci rozhodně nechat uniknout prestižní akci. Kramolín opět přivítá světový sajdkárkros, ve kterém si dobře vedou i české reprezentační posádky! Sedmý podnik seriálu Mistrovství světa v Sidecarcrossu se uskuteční ve dnech 13. - 14. června 2015 na tradiční trati v Kramolíně u Nepomuku.

Přihlášeno je aktuálně 53 posádek, do nedělního závodu nastoupí pouze 30 nejlepších. Dají se tedy očekávat opravdu tuhé souboje již v sobotních kvalifikačních rozjížďkách. O účast v hlavním závodě bude bojovat i 11 českých posádek a jedna smíšená, česko-francouzská.

„V hodnocení FIM figuruje v posledních letech Kramolín vždy v organizačním TOP3 mezi pořadateli celého seriálu MS. Vysokou úroveň tohoto podniku loni potvrdili v televizním interview i Belgičan Adriaenssen a Nizozemec Bax z absolutní světové sidecarcrossové špičky. Věřím, že přijde fandit hodně diváků, protože určitě bude komu. Hned několik českých posádek má totiž výkonnost, odpovídající umístění v první desítce MS a výhodou jim určitě bude i domácí prostředí,“ chválí pořadatele a zároveň zve na tuto prestižní akci diváky předseda Výkonného výboru svazu motokrosu FMS Autoklubu ČR Přemysl Hájek, který se ještě loni právě v Kramolíně závodu MS účastnil jako jezdec.

Daniel Krob, šéf pořádající organizace AMK Nepomuk v AČR, nechává nahlédnout pod pokličku příprav: „Přípravy probíhaly standardně, jako každý rok. Zaměřili jsme se především na bezpečnostní prvky a přemístili jsme oproti loňsku pitline. V areálu jsme rozšířili parkoviště závodních strojů v jeho spodní části, kde byla vytvořena i zkušební dráha. Celý profil tratě je obehnán speciální bezpečnostní sítí. V týdnu před závodem probíhají už pouze finální práce, jako například sečení trávy v celém areálu, drobné lakýrnické práce, atd.“

Po šesti závodech je v čele seriálu MS jen s těsným náskokem nizozemsko-lotyšská posádka Etienne BaxKaspar Stupelis. Tito loňští vicemistři světa poslední dobou drtí všechny své soupeře, vyhráli poslední tři velké ceny. Za nimi je francouzský tandem Valentin GiraudNicolas Musset, kteří ještě po pěti závodech seriálu vedli, ale nyní jsou pouhý jeden bod za lídry seriálu. Do sezóny dobře vykročili loňští obhájci titulu Ben Adrieanssen - Ben van den Bogaart. Tato belgicko-nizozemská posádka s tovární podporou Husqvarny, však měla smůlu v podobě zranění Adriaenssena na čtvrtém závodě seriálu. Celkově jsou se dvěma chybějícími závody šestí a s největší pravděpodobností letošní seriál již nedokončí, neboť vědí, že nemají se stobodovou ztrátou na vedoucí posádku šanci bojovat o obhajobu světového titulu, který pro ně letos byl jediným cílem.

Z českých posádek bude největší pozornost kladena na bratrskou dvojici Václava a Marka Rozehnalových. Ti jsou momentálně na průběžném desátém místě seriálu MS a v domácím prostředí si rozhodně budou chtít bodově polepšit. K začátku sezóny a k ambicím v Kramolíně již přímo Marek Rozehnal: „Nejlépe se nám vedlo hned na prvním závodě ve Švýcarsku. Zaznamenali jsme sice horší starty, ale s jízdou jsme byli velice spokojeni. Naopak, v Holandsku byla těžká, písková trať, která nám moc nevyhovovala, navíc jsme měli ve druhé jízdě nezaviněný pád a nemohli jsme dále kvůli Václavovu zranění pokračovat v jízdě. Po závodě na domácí půdě bychom chtěli svou pozici v průběžné klasifikaci MS vylepšit, máme totiž trochu vyšší cíle, než desáté místo. A právě v Kramolíně budeme mít určitě velkou příležitost, protože tato trať nám plně vyhovuje a určitě nás požene dopředu i podpora diváků.“

Velkou šanci bude jistě mít i druhá nejlepší česká posádka v průběžně klasifikaci seriálu MS Lukáš ČernýRadkem Musilem. Ti startovali pouze ve třech závodech, vždy ale dokázali bodovat. Výbornou formu mají i navzdory drobné pauze bratři Tomáš a Ondřej Čermákovi. Startovali například na závodě MS v Německu, kde si zajistili velmi slušný bodový příděl, v poslední době vyhráli i závod německého mistrovství ADAC a v Kramolíně by měli určitě atakovat první desítku. Body z MS mají letos i bratři Vejchodové, kterým se dařilo na posledním závodě v Lotyšsku, taktéž i Robertovi Diblíkovi Michalem Gáborem. Tři světové body mají na svém kontě také Martin VrátnýVáclavem Hotovým. Také oni nebudou v Kramolíně chybět.

V doprovodném programu budou moci diváci v Kramolíně obdivovat volný závod sajdkár Veterán, ve kterém se představí například české legendy tohoto sportu Josef PetákPetrem Lundákem, anebo bratři Zatloukalové. Přihlášeny jsou i zajímavé zahraniční posádky. K vidění budou též zajímavé veteránské skvosty (stáří stroje v této kategorii musí být min. 25 let, jezdec musí splňovat věk 40 let).

Součástí kramolínského klání bude též závod MMČR čtyřkolek, kde se představí česká špička této motoristické disciplíny.

V sobotu začne v Kramolíně sportovní program v 10:00 hodin. volným tréninkem třídy MS Sidecarcross, v neděli pak v 8:55 hodin volným tréninkem MMČR čtyřkolek.

A na závěr ještě informace ke vstupnému:

Dospělí:

  • Sobota 100,- Kč / 4,- €
  • Neděle 350,- Kč / 17,- €
  • Sobota + Neděle 400,- Kč / 22,- €

Děti (7 – 15 let):

  • Sobota 50,- Kč / 2,- €
  • Neděle 100,- Kč / 4,- €
  • Sobota + Neděle 125,- Kč / 5,- €
  • Děti ve věku 0 – 6 let mají vstup volný

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)
Michal Kohout - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist