Motorky závodily do Strmého vrchu v Chýnově

V sobotu 29. září dosáhl Strmý vrch v Chýnově svého jubilea. Jel se již XXX. ročník a vyrovnal se tak pořadatelský rekord legendárního Strmého vrchu v pražském Břevnově. Sešla se téměř stovka jezdců z celé České Republiky a přihlíželo více jak 2500 diváků. Pořadatelem akce byl Motosport Chýnov.

Meteorology avízovaný déšť se Chýnovu naštěstí vyhnul a tak byly celý den naprosto optimální podmínky. Nejvíce jezdců startovalo ve třídě „motokros+enduro“, dále závodníci bojovali v kategoriích Trial, děti do 15-ti let a v rámci jubilea také ve třídě ČZ.

Hlavní hvězdou dne v kategorii motokros+enduro byl Petr Bartoš, který společně s bývalým juniorským šampiónem Filipem Šímou představil novou koncepci výjezdu do chýnovského kopce. Jinými slovy si ho zkrátili zhruba o deset metrů. Rozhodli se totiž zcela motokrosovým způsobem odrazit se od první větší překážky zhruba uprostřed stoupání v podobě příčné klády a doskočit až za tu druhou, která je o 10 metrů výše. Diváci byli naprosto nadšeni! Bohužel byl tento způsob výjezdu tak trošku vabank, oběma borcům to jednou nevyšlo, nedostali se tedy až do cíle a proto nakonec pro oba tyto kaskadéry zbylo 4. respektive 5. místo. Svůj um využili tři bývalí trialisté, kteří se na enduro motocyklech dostali ve všech pěti jízdách až na vrchol chýnovského kopce. Nakonec se rozjížděli v jízdě šesté zúženým profilem trati. Opět se vyplatil jistý technický způsob, protože Josef Čermák, který nakonec skončil celkově třetí, tuto jízdu poměrně agresivnějším, rychlým způsobem jízdy těsně před cílem pokazil. O vítězství se tedy nakonec rozjížděli loňský vítěz Roman Schmid z Trialu Psáry s Romanem Körberem z pořádajícího Motosportu Chýnov. Prvně jmenovaný borec nakonec skončil těsně před cílem Strmého vrchu a tak Roman Körber věděl, že musí vyjet až nahoru. To se mu podařilo a tak zaslouženě vyhrál.
V kategorii Trial chyběla čtyřčlenná česká reprezentace, která byla ten víkend na Trialu národů ve Švýcarsku. Velkým favoritem tedy byl sedmnáctiletý Marek Wünsch z Trialu Psáry, který v Chýnově oslavil své sedmnáctiny. Ten se nakonec také rozjížděl se svým největším soupeřem Adamem Bajkem z Trialu Znojmo na čas (oba předtím pokořili cíl ve všech pěti pokusech) a byl rychlejší. Proto Marek nakonec po dvou letech v Chýnově vyhrál. Za druhým Adamem Bajkem skončil jeho týmový kolega Michal Drábek, který dvě z pěti jízd nevyjel.

V kategorii ČZ startoval vítěz prvního ročníku chýnovského klání Jiří Hynek ze Strakonic. Po třiceti letech skončil těsně pod stupni vítězů. Bronz nakonec patřil Pavlovu Jirákovi z Prahy, mladému nadšenci této kdysi slavné značky. Druhé místo vybojoval domácí Jiří Jirků, též bývalý vítěz tohoto závodu. Od prvního pokusu vedl v této kategorii Evžen Zadražil z Motosportu Chýnov, který se na vypůjčeném motocyklu právě od Jiřího Jirků dostal poslední pokus dokonce až 3 metry před vrchol kopce. I když až tak úplně vypůjčený stroj to nebyl. „Chtěli jsme s Jirkou Jirků v rámci 30. ročníku závodit a tak jsme dali dohromady, co kdo doma měl, abychom mohli tento plán uskutečnit. Jirka měl v dílně rám z motorky, na které v roce 1985 vyhrál nejen chýnovský kopec, ale i pražský Břevnov, já měl zase po tátovi motor ČZ 380ccm a tak to šikovné Jirkovi ruce spasovaly dohromady a jelo se. Oba jsme na ´zetce´ neseděli skoro 15 let, takže výsledek nás moc potěšil“, dodal v cíli vítěz kategorie Evžen Zadražil.

V dětské kategorii startovali jak jezdci na motokrosových motocyklech, tak na trialech. Nakonec zvítězil Stanislav Plešinger z Nedvězího. O druhé místo se rozjížděli Ondřej Havrda z Enduro Teamu Český Ráj a Filip Ondráček z Moravské Třebové. Prvně jmenovaný byl nakonec v rozhodujícím pokusu lepší a tak si z Chýnova odvezl stříbrný věnec. Nejmladšímu účastníkovi Christopherovi Balouškovi bylo teprve 6 let a nebyl zdaleka poslední.

Na startu se v Chýnově představili také významné osobnosti českého motorismu, jako například František Hrobský, na kterého tentokrát zbylo v hlavní kategorii motokros + enduro až šesté místo, jeden pokus až na vrchol zvládl také Ervín Krajčovič a nejstarším účastníkem závodu byl Karel Vejr z Doudleb nad Orlicí, který od pořadatelů dostal ke kulatým sedmdesátinám obrovský dort.

V doprovodném programu běhaly děti jak do kopce, tak tentokráte i z kopce. Druhá disciplína se bohužel neobešla bez drobných zranění. Většina diváků vydržela v Chýnově až na finálové jízdy a pršet začalo až po vyhlášení vítězů.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist