Motokros národů - Přípravy českého týmu jsou v plném proudu

Letošní ročník “motokrosové olympiády“, motokrosu národů (MXoN), se uskuteční ve dnech 26. a 27.září 2015 ve francouzském Ernée. Do závodu je ještě relativně dlouhá doba, ale přípravy českého reprezentačního týmu už jedou na plné obrátky.

Loňský ročník nebyl pro naši reprezentaci příliš úspěšný. V těžkém lotyšském písku skončila Česká republika na 25. místě a do závodů se tak neprobojovala. Hlavním cílem pro tento rok je tedy s jistotou se kvalifikovat a v závodě se porvat o co nejlepší umístění. České jezdce povede do bojů nově vzniklý realizační tým pod taktovkou legendy českého motokrosu Jiřího Čepeláka. Ten jak známo letos ukončil aktivní kariéru, ale dál se věnuje motokrosu jako manažer svého závodního týmu. V přípravě na MXoN mu budou pomáhat i další známé postavy českého motokrosu - Radim Vavřík a František Brumla.

Nový realizační tým v současnosti již pracuje na plné obrátky: „Naším hlavním cílem je sestavit opravdu silný tým z toho nejlepšího co v Čechách máme a prolomit doby, kdy jsme se ani nekvalifikovali,“ říká Jiří Čepelák. „Nyní sháníme strategické partnery a finanční podporu týmu. Velkou část financuje Autoklub ČR, ze které zaplatíme výdaje spojené s cestou a startovným, další partneři by pak měli pomoci zajistit týmové oblečení a odpovídající propagaci.“ A jak sám Jirka říká, je důležité závodníky i správně motivovat: „Všichni musí být hrdí na to, že nosí český reprezentační dres, a všichni ze sebe musí vydat maximum. Proto kromě hrazení nákladů budou na jezdce čekat i prémie za dobré umístění.“

A kdo tedy bude Českou republiku letos na MXoN ve Francii reprezentovat? Výběr zatím ještě není finální, protože mnoho pilotů, kteří jsou stále v hledáčku, je zraněných, ale teoreticky by se ještě mohli včas vrátit zpět na trať. V tuto chvíli to vypadá, že ve třídě MXGP bude za ČR startovat Martin Michek, v MX2 Filip Neugebauer a v Openech Jára Romančík. Změny jsou však stále vyhrazeny, v širším hledáčku jsou ve třídě MXGP i Petr Smítka (zatím nezávodí pro zranění ruky), František Smola (též zranění ruky), v MX2 Martin Krč a Milan Špičák (Honza Vondrášek a Václav Kovář jsou bohužel také zraněni), v Openech to je Rudolf Weschta a Petr Bartoš. „Definitivní rozhodnutí uděláme až na společném soustředění, které plánujeme měsíc před závody. Tam uvidíme, kdo má jakou aktuální formu a podle výsledků nejen z MMČR, ale i ze zahraničí, se rozhodneme definitivně,“ potvrdil Jiří Čepelák.

Jirka už má v hlavě plány i pro budoucnost. Na letošní MXoN chce s sebou například vzít i vybrané nadějné mladé motokrosové jezdce, aby viděli své idoly v akci a hlavně aby nasáli atmosféru velkých závodů a lépe pak zvládali nervy, když se sami postaví na žebřík.

Francouzské závodiště v Ernée není žádnou neznámou. Skoro pravidelně hostí světovou MXGP a v roce 2005 se zde jel už i motokros národů. Tenkrát zde zvítězili Američané před Francouzi a Belgičany, česká reprezentace, kterou tehdy tvořili Martin Žerava, Jan Zaremba a Mirek Kučírek, skončila na 18. místě. I když J. Čepelák nepochybuje, že čeští jezdci letos ze sebe ve Francii vydají to nejlepší, na zopakování titulu mistrů světa ze Sedlčan z roku 1975, jehož 40. výročí si letos připomínáme, si asi ještě chvíli počkáme. Minimálně do doby, než doroste nová generace skvělých českých juniorů, kteří už letos zabodovali na světovém šampionátu juniorů, kde Radek Větrovský obsadil 3. místo, Martin Venhoda 6. místo a Petr Polák 4. místo.

Čeští jezdci i realizační tým mají letos velké plány. Přijeďte proto naší reprezentaci v hojném počtu do Francie podpořit!

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist