Junioři byli na MS v Belgii dvanáctí

V Belgickém Lierneuxu uspořádali v termínu 9. a 10.srpna 2014 závod mistrovství světa juniorů v motokrosu, který je pokaždé jednou v roce o prázdninách. Na této vrcholné akci se sešlo na 200 jezdců z 33 zemí světa a nechyběli tam ani zástupci z tak exotických zemí, jako například Madagaskaru.

Počasí ale závodům vůbec nepřálo. V pátek přišly vytrvalé deště, které udělaly ze závodiště koupaliště plné bahna, které museli hasiči odčerpávat. Trénovat se začalo až k sobotnímu poledni, takže jezdci přišli o volné seznamovací tréninky a nastoupili rovnou do pětadvaceti minut kvalifikačního tréninku, což v tak obrovské konkurenci nebylo vůbec jednoduché.

Z české výpravy se dostali do závodů pouze tři jezdci. V třídě 65ccm Petr Rathouský, v třídě 85ccm Petr Polák a v třídě 125 2T Jakub Terešák. Petr Rathouský se po několika pádech dostal do cíle závodu na 38. a 37.místě, takže byl nakonec celkově sedmatřicátý. Celkovým vítězem se stal Australan Jett Lawrence, který první závod vyhrál a ve druhém byl druhý.

Jezdec kategorie do 85ccm Petr Polák výrazně zabodoval 16. a 8.místem v cíli a v celkovém hodnocení obsadil dvanáctou příčku. Titul světového šampiona získal finský zástupce Kim Savaste na KTM, jenž v Belgii vyhrál před Calebem Grouthuesem a Mikkelem Haarupem z Dánska.
Jakub Terešák, jenž letos přestoupil z třídy 85 do 125 2T, měl jisté obavy, aby se vůbec do závodů kvalifikoval, protože tam byla většina pilotů o rok až dva starší. V kvalifikaci však předvedl perfektní výkon a ve skupině zajel na 7.místo, čímž si zajistil 13.pozici na startu.

V první jízdě se Kubovi povedl start a dojel si pro jeden bod za 20.místo. Ve druhé rundě se však dostal do hromadného pádu po startu a odjížděl jako poslední. Pěknou jízdou na dost poničené motorce se přeci jen dokázal prokousat až na 26.místo v cíli a v celkovém hodnocení obsadil v konkurenci jednačtyřiceti závodníků osmadvacáté místo. Titul získal s plným počtem bodů německý závodník Brian Hsu.

FIM Junior Motocross World Championship 2014

Celkové hodnocení soutěže Národů (Top12):

1 - USA - 21
2 - Německo - 23
3 - Francie - 29
4 - Švédsko - 33
5 - Austrálie- 35
6 - Itálie - 37
7 - Litva - 47
8 - Dánsko - 50
9 - Nizozemsko - 54
10 - Velká Británie - 58
11 - Švýcarsko - 67
12 - Česká republika - 77

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist