Jihočeský KP v motokrosu – V Klukách startovalo 221 jezdců z pěti zemí

První dubnovou sobotu se jel úvodní podnik sedmidílného jihočeského KP v motokrosu v Klukách u Písku. Na startu se sešlo 221 jezdců z pěti zemí. Pořadatelem byl klub MS Kluky a závod byl kvalitní generálkou před květnovým MMČR Senior.

Počasí závodu přálo, před akcí sice napršelo, ale v den závodu už pak spadlo jen pár kapek a dokonce vysvitlo i sluníčko, což je pro motokros ideální scénář. Na kvalitní, ale zároveň i náročné trati v Klukách (vytvořily se poměrně hluboké koleje), kterou postavil Belgičan Freddy Verherstraeten, stavitel tratí pro MXGP, se tak v sobotu mohli svézt nejen přední jezdci MMČR, ale i jezdci tříd Hobby, veteráni a junioři.

Ve třídě Hobby MX1, která závodní den otevřela, nenašel přemožitele domácí jezdec Jakub Páral z MS Kluky, který opět potvrdil, že mu trať sedí a vyhrál bez ztráty bodu před západočeským jezdcem Tomášem Hanzlíkem z MK Kříše. V kategorii Hobby MX2 brali nejlepší dvě příčky Rakušané Paul Seyr a David Exenschläger, nelepším českým závodníkem byl třetí Michal Veselý z Čechtic. Za zmínku stojí i celkové čtvrté místo Anety Čepelákové z Yamaha Čepelák RT a páté místo další zástupkyně ženského motokrosu Sarah Schnelzer z PH Racing teamu.

V juniorské kategorii 85ccm byl nejlepší Adam Hruška z MTX RT, když v obou jízdách zvítězil před Filipem Křivanem z AMK v AČR Kaplice, třetí místo pak bral Hugo Brand z Cermen RT. Mezi zvlášť hodnocenými nejmladším závodníky ve třídě 65ccm byl nejrychlejší domácí Josef Pekař z MS Kluky před Michalem Hendrychem z týmu Anette Jilemnice.

Mezi jezdci třídy Veterán 40+ byl jasně nejlepší přední jezdec MMČR v této kategorii Zdeněk Blábolil z Promoto Husqvarna RT, který zvítězil před Janem Hůdou z BV Racing teamu a pravidelným účastníkem MMČR Stanislavem Horským z 3RTZ teamu, který si v jihočeském KP odbyl premiéru. Svou samostatnou kategorii měli letos nově Veteráni 50+, protože jich jezdí čím dál tím více. Zde byl nejlepší Adolf Straka z Motosportu Chýnov před Rostislavem Hlaváčkem z SMS Střední Čechy a dalším jezdcem Motosportu Chýnov Zdeňkem Svobodou. Mezi zvlášť hodnocenými veterány nad 60 let zvítězil dle očekávání Západočech Stanislav Svoboda z Kovo Teamu Svoboda před Milošem Neužilem z SXS RT.

V kategorii MX2 (HR Technik Cup) se potkalo hned několik mladých rychlíků z českého i rakouského šampionátu. Nejlepším byl nakonec Severočech Radim Kraus z PP Racing teamu, když dvakrát zvítězil před Florianem Diemingerem z Motosportu Chýnov a třetím Simonem Breitfussem ze Schruff RT. V této kategorii se zvlášť hodnotí jezdci s dvoutaktními motocykly 125ccm, kde byl nejrychlejším jezdcem loňský úspěšný jezdec pětaosmdesátek Martin Červenka z Orion RT před Rakušanem Jürgenem Lehnerem z MSC Kronast, mimochodem bratrancem předloni tragicky zesnulého Rene Hofera.

V prestižní třídě MX1 (HR Technik Cup), kde zajížděli jezdci nejrychlejší časy, se nakonec stal vítězem současný nejlepší jihočeský pilot Rudolf Plch z Promoto Husqvarna RT, když za ním v obou jízdách dojel druhý Jonáš Nedvěd z MS Kluky. Spolehlivý výkon podal matador českého motokrosu, mnohonásobný mistr ČR a jinak jezdec třídy Veterán Petr Bartoš z Orion RT, který byl v konkurenci mnohem mladších pilotů nakonec celkově třetí. Závod bohužel nedokončil zpočátku velice rychlý Západočech Rudolf Weschta z týmu AIR Power a také rakouský reprezentant Marcel Stauffer, který v Klukách zaznamenal absolutně nejrychlejší čas na jedno kolo.

Další závod jihočeského KP se pojede hned tento víkend, na Velikonoční neděli, 9. dubna na další mistrovské trati v Pacově. Opět se dá očekávat větší jezdecká účast, a to i ze strany jezdců MMČR, neboť i pacovský závod bude přípravou na červnové MMČR Senior. Nyní už nezbývá než si přát, aby závodu přálo počasí, protože v Pacově nenechají pořadatelé nic náhodě a dá se očekávat velice kvalitní závod. Toto budiž rovnou pozvánkou na další závod jihočeského KP v motokrosu, ZU a časový harmonogram bude v týdnu před závodem zveřejněn na www.motosportchynov.cz.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist