Jihočeský KP – V Klukách bojovali motokrosaři o první body nové sezony

V sobotu, 16. dubna odstartoval v Klukách jihočeský KP v motokrosu. Pořadatelem závodu byl MS Kluky a jak se říká – připraveným štěstí přeje. I navzdory poměrně chladnému počasí se na startu sešlo 215 závodníků a věřte tomu nebo ne, celý den běžel na minutu přesně dle časového harmonogramu a zdravotníci byli naštěstí úplně bez práce. Zápolení motokrosařů přihlížela téměř tisícovka diváků.

Kategorie nejmladších závodníků 85ccm měla v obou jízdách velice podobný průběh. V obou jasně zvítězil Adam Hruška z Motosportu Chýnov před dvakrát druhým Matějem Laštovičkou ze Štětkovic a v obou jízdách třetím Tadeášem Bubeníkem z MX Paradise. Mezi zvlášť bodovanými jezdci ve třídě 65ccm zvítězil Josef Vrtal z Motosportu Chýnov. Ten za sebou nechal dokonce i desítku starších jezdců na motocyklech 85ccm, takže byl i celkově pátý v absolutním pořadí.

Výsledkově zamotaná byla naopak třída Hobby MX2. Díky vítězné druhé jízdě bral nakonec zlato David Exenschläger z Motosportu Chýnov. Dvě zcela vyrovnané jízdy podal dvakrát druhý Jan Hora z KBS Teamu Unhošť. První jízdu vyhrál jeho týmový kolega David Votík, ale pokažená druhá jízda ho nakonec odsunula až na celkový bronz. V kategorii Hobby MX1 podal výborný výkon teprve sedmnáctiletý Jakub Páral z pořádajícího MS Kluky. Do čela obou jízd se se svou dvoutaktní 250 dostal díky vyrovnané a bezchybné jízdě a zaslouženě celkově zvítězil před Jiřím Fenclem z Blatné a Rakušanem Christophem Löfflerem z Motosportu Chýnov.

Nejvíce jezdců bylo ve třídě Veterán. Dle očekávání se z vítězství radoval úřadující republikový vicemistr Zdeněk Blábolil z Promoto Husqvarna RT před Vladimírem Mužíkem z Motosportu Chýnov a třetím Romanem Skalkou s SMS Střední Čechy. Loňský přeborník kraje Petr Fogl byl až čtvrtý, příjemným překvapením byl start bývalého dakaristy Jana Froňka, který bral nakonec celkové páté místo. Zvlášť hodnocené veterány nad 50 let ovládl již zmíněný Roman Skalka, mezi jezdci nad 60 let pak nenašel přemožitele úspěšný český reprezentant v Classic motokrosu Miroslav Nejedlý z Chýně.

V kategorii MX2 (HR Technik Cup) překvapil Jaroslav Kalný z Čimic. Sice se už dnes více věnuje enduru, ale dokázal, že mu motokros stále sedí, a i bez větší motokrosové přípravy dokázal zvítězit. Druhý byl teprve čtrnáctiletý Václav Janout z Multi-Air Jama CZ RT – na své stopětadvacítce měl v podstatě stále plný plyn a nakonec mu to po zásluze zajistilo celkové druhé místo (zcela jasně byl pak i nejlépe hodnocen ve zvlášť bodované třídě 125ccm Junior). Třetí místo bral úřadující přeborník kraje v této třídě Jaroslav Strnad z IDS Stavby, čtvrtý byl matador Milan Šťastný z Vegan Motosportu a pátý nová tvář této třídy a mnohonásobný krajský přeborník v dětských kategoriích Dominik Kučeřík z týmu Orion racing.

V prestižní třídě MX1 (HR Technik Cup) se objevil úspěšný jezdec MMČR i mistrovství Rakouska Rudolf Plch, který obléká nově dres týmu Promoto Husqvarna RT. Druhý skončil jeho týmový kolega, zkušený Martin Finěk. Třetí místo vybojoval juniorský reprezentant Martin Venhoda z Q-Racing Teamu, čtvrté pak nová akvizice MS Kluky Jonáš Nedvěd a pátý byl další jezdec Q-Racing Teamu Západočech Stanislav Vašíček. Na úřadujícího krajského přeborníka v této kategorii Martina Häringera ze Zalužan zbylo ve výborné konkurenci i navzdory skvělým startům až šesté místo.

Poháry nejlepším jezdcům osobně předával prezident AČR Jan Šťovíček, který se přijel na tento závod jihočeského KP podívat. Parádní závody v Klukách jsou nejlepší možnou pozvánkou na další závod seriálu, který se pojede v neděli, 1. května ve Voticích.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist