Čeští sajdkárkrosaři vezou z ME družstev bronzové medaile

Český sajdkárkrosový tým, ve složení bratři Čermákové, Černý-Musil a Vejchoda-Zatloukal, dosáhl v neděli 9.října 2016 historického úspěchu. Na atraktivním závodu ME družstev ve francouzském Dardon-Gueugnon získali po fantastických jízdách celkově třetí místo mezi třinácti evropskými národy. Euforii s nimi prožívala i početná skupina českých příznivců, která se za nimi na dalekou cestu vydala.

Již po sobotní kvalifikaci se český tým dělil o třetí příčku s družstvem Francie, když ve svých jízdách Čermákové dojeli jako druzí, Vejchoda-Zatloukal jako čtvrtí a Černý-Musil sedmí.

V nedělních závodech se pak česká trojice vybičovala k ještě větším výkonům. Na úspěchu přitom zapracovali již v první jízdě, do nichž naskočili Čermákové a Černý-Musil. Start nejlépe vyšel holandským bratrům Baxovým, které od začátku stíhali Černý-Musil. Z druhé startovní řady vyjížděli Čermákové, kterým se povedlo venkovním obloukem předjet většinu posádek a dohnat čelo závodu. Mezitím se vedoucímu Baxovi nepodařilo ujet svým soupeřům, a tak posádky spolu bojovaly až do posledních chvil. Černý na druhém místě jel svou životní jízdu, protože až do cíle stíhal mistra světa Baxe. Za nimi se držela belgicko-lotyšská posádka Vanluchene-Kurpnieks, Čermákové a Lotyši Daiders-Stupelis. Po odmávnutí šachovnicového praporku tak propukla česká radost. Za prvními Bax-Bax se objevili druzí Černý-Musil a čtvrtí Čermákové. V ten moment držela Česká republika první místo mezi národy!

Výsledky 1. jízdy (Top5): 1. Baxové (NIZOZEMSKO), 2. Černý-Musil (ČESKO), 3. Vanluchene-Kurpnieks (BELGIE), 4. Čermákové (ČESKO), 5. Daiders-Stupelis (LOTYŠSKO)

V druhé jízdě startovali Černý-Musil a Vejchoda-Zatloukal. Začátek rozjížďky nejlépe vyšel holandským bratrům Baxovým a belgicko-lotyšské dvojici Vanluchene-Kurpnieks, kterou stíhali Lotyši Rupeiks-Liepins a Černý-Musil. Česká dvojice ovšem pomýšlela výše, takže se jí podařilo přes Lotyše dostat, ale čelo závodu jim již poodjelo. Na delší dobu tak letěli svou solovou jízdu na třetím místě. Dvě kola před cílem je ale potkal technický problém a museli o něco zvolnit tempo. Jejich náhlého zpomalení využili v posledním kole belgicko-nizozemská dvojice Hendrickx-van den Bogaart a britská Brown-Chamberlain, takže spadli na pátou pozici. Druhá česká posádka Vejchoda-Zatloukal se z druhé startovní řady dokázala probojovat do první desítky a až do cíle v ní setrvávala. Pátým a desátým místem se tak ještě více umocnila česká naděje na stupně vítězů.

Výsledky 2. jízdy (Top5): 1. Baxové (NIZOZEMSKO), 2. Vanluchene-Kurpnieks (BELGIE), 3. Hendrickx-van den Bogaart (BELGIE), 4. Brown-Chamberlain (VELKÁ BRITÁNIE), 5. Černý-Musil (ČESKO), ... 10. Vejchoda-Zatloukal (ČESKO)

Třetí jízda ležela v rukou bratrů Čermákových a Vejchody se Zatloukalem. Sen o bronzu se plnil už od začátku jízdy. Čermákové nejrychleji vystartovali a přes čtyři kola se drželi na čele, než podlehli letošním mistrům světa Hendrickxovi s van den Bogaartem. Ti už si vítězství nenechali vzít. Čermákové si ovšem druhou pozici museli ohlídat před třetími Daiders-Stupelis. Naopak Vejchodovi se Zatloukalem se tolik nevedlo, ale zapnuli a pár posádek před sebou předjeli. Do cíle dorazili jako čtrnáctí. Naštěstí se nejhorší umístění v tabulce národů škrtalo, takže po dojetí druhých Čermáků bylo zjevné, že poprvé v historii si český sajdkárkrosový tým vyskočí na stupně vítězů! V konečném pořadí národů se na prvním místě umístil belgický tým (Hendrickx-van den Bogaart, Adriaenssen-Daiders, Vanluchene-Kurpnieks), druzí skončili Nizozemci (Willemsen-van der Putten, Baxové, Hermans-van Gaalen) a třetí příčku obsadil český tým.

Výsledky 3. jízdy (Top5): 1. Hendrickx-van den Bogaart (BELGIE), 2. Čermákové (ČESKO), 3. Daiders-Stupelis (LOTYŠSKO), 4. Adriaenssen-Daiders (BELGIE), 5. Hermans-van Gaalen (NIZOZEMSKO), ... 14. Vejchoda-Zatloukal (ČESKO)

Celkové pořadí národů:

1. Belgie13 bodů
2. Nizozemsko – 20 b.
3. Česká republika23 b.
4. Velká Británie – 38 b.
5. Lotyšsko - 43
6. Francie - 57
7. Irsko - 67
8. Švýcarsko - 75
9. Francie B - 75
10. Německo - 82
11. Itálie - 90
12. Dánsko - 102
13. Litva – 117

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist