Cairoli začal novou sezonu vítězně

Nastávají motokrosová sezona zase bude o tom, zda v mistrovství světa konečně sesadí dravé mládí z trůnu italského veterána Antonia Cairoliho. Hvězda týmu Red Bull KTM je ale na obhajobu svého titulu ve třídě MXGP dobře připravena, o čemž svědči její vítězství v úvodním kole italského šampionátu.

Otevřené mistrovství Itálie je každoročně bráno jako nejlepší příprava na blížící se start mistrovství světa. Pokaždé se sejde mnoho továrních týmů, startovky praskají ve švech. Tratě jsou navzdory únorovému termínu vždy dobře připravené a obsypané diváky. Seriál Internazionali Motocross 2018 letos začal na Sardínii. Trať Riola Sardo je velmi hrbolatá s písčitým pokladem. Mnoho týmů ji používá během zimního testování, a tak je jezdcům důvěrně známá. Tony Cairoli italský titul obhajuje. Už dávno opustil projekt třistapadesátky a na stroji KTM 450 SX-F vyhrál oba své závody, nejprve finálovou jízdu třídy MX1, později také tzv. Supercampione. Do té postoupilo prvních dvacet jezdců třídy MX1 a stejný počet nejlepších závodníků z dvěstěpadesátek. „První závod sezony je vždy ošidný, protože je zkrátka první,“ smál se devítinásobný mistr světa Cairoli na stupních vítězů. „Ale celkově jsme měli s celým týmem KTM výborný víkend. Otestovali jsme spoustu dílů připravených pro mistrovství světa. Na Sardínii je vždy výborná atmosféra, už se těším na další závody italského šampionátu.”

Cairoli si sice víkend pochvaloval, ale to rozhodně nemůže udělat jeho mladší týmový kolega. Nizozemec Jeffrey Herlings měl hned v prvním rohu po satrtu třídy MX1 kolizi s několika jezdci, což vyústilo v těžký pád. Trojnásobný mistr světa třídy MX2 a vloni druhý jezdec třídy MXGP může být rád, že vyvázl jen s ošklivě pohmožděnými zády. Třetí tovární jezdec KTM, další Nizozemec Glenn Coldenhoff, si stále léčí zraněnou levou ruku, a tak své 11. a 9. pozice bral všemi deseti.

„Samotný pád nebyl tak těžký, ale někdo mi přejel přes záda, a to bylo horší. Já jsem ještě dopadl docela dobře, ale motorka je komplet zničená, takže jsem nebyl schopen pokračovat v závodě. Vloni jsem si tady zlomil ruku, takže Sardínie je pro mě asi zakletá,“ uvedl Herlings. V závodě třídy MX1 dojeli za Cairolim Brit Max Anstie (Husqvarna) a Belgičan Jeremy Van Horebeek (Yamaha). V závodě dvěstěpadesátek překvapivě nevyhrál úřadujcí mistr světa Lotyš Pauls Jonass (Red Bull KTM), cenné vítězství s náskokem 15 sekund si připsal mimořádně talentovaný Australan Hunter Lawrence. Triumfoval poprvé od svého přestupu od Suzuki k Hondě. Jonass si pak spravil chuť, když v závodě Supercampione dojel šestý a porazil tak mnoho špičkových jezdců na silnějších motorkách.

„V závodě MX2 jsem udělal hloupou chybu, po které jsem se propadl polem asi o deset míst. JInak jsem ale rád, že mám letošní premiéru za sebou, zima je vždy strašně dlouhá," řekl Jonass. Zatímco Cairoli se představí fanouškům i druhého závodu mistrovství Itálie tento víkend v Notu, hodně jeho soupeřů, mj. Herlings nebo Anstie, míří do Hawkstone Parku, kde si to rozdají na tamním vyhlášeném tmavém písku v rámci úvodního podniku britského motokrosového šampionátu. Třetí a závěrečný závod mistrovství Itálie se pak jede 18. února v Mantově.

Výsledky ze Sardínie

MX1

1. Antonio Cairoli (KTM) Itálie
2. Max Anstie (Husqvarna) Británie
3. Jeremy Van Horebeek (Yamaha) Belgie
4. Gautier Paulin (Husqvarna) Francie
5. Romain Febvre (Yamaha) Francie

MX2

1. Hunter Lawrence (Honda) Austrálie
2. Pauls Jonass (KTM) Lotyšsko
3. Calvin Vlaanderen (Honda) Nizozemsko
4. Alvin Ostlund (Yamaha) Švédsko
5. Michele Cervellin (Honda) Itálie

Supercampione

1. Antonio Cairoli (KTM) Itálie
2. Max Anstie (Husqvarna) Británie
3. Romain Febvre (Yamaha) Francie
4. Jeremy Van Horebeek (Yamaha) Belgie
5. Gautier Paulin (Husqvarna) Francie

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist