X-Fighters Madrid – Triumf domácího Torrese

Nejpopulárnější freestyle motokrosová série Red Bull X-Fighters měla svou čtvrtou zastávku v Madridu. Ve španělské metropoli se tradičně skáče v byčí aréně Plaza De Toros de Las Ventas, španělské publikum je hodně slyšet a jde o nejprestižnější závod seriálu Red Bull X-Fighters. Letos horkokrevné fanoušky potěšil domácí matador Dany Torres, který vyhrál před Nate Adamsem a Robbie Maddisonem.

Kapitoly článku

FMX v Holešovicích

Před samotným přímým přenosem namlsala oči fanoušků FMX exhibice Petra „Kuchty“ Kuchaře a Martin Koreňe před klubem Sasazu v Holešovicích. Kluci měli trochu smůlu, když krátce před jejich show začalo pršet. Namoklý odskok a doskok není právě tím pravým ořechovým na triky jezdců na létajících strojích. Naštěstí se počasí umoudřilo, přestalo pršet, a Kuchta s Martinem mohli naplno ukázat něco ze svého umění plachtění vzduchem. 

Kuchta se s tím moc nemazal, skočil pověstný whip (placku) a už druhým skokem otočil Backflip. Ani Martin Koreň se nenechal zahanbit, mezi jinými triky tam poslal svoji oblíbenou devítku (trik Nine o´clock Nac). Na plakátech avizovaný Petr „Pilník“ Pilát se bohužel den před exhibicí potloukl, když nevrátil nohu při obtížném triku Stripper Backflip. Pilníku přejeme, ať jsi brzy fit.
,

U ramp jsme potkali talentovaného Matěje Časáka, vedle Kuchty a Pilníka člen bandičky MotoXZone. Zeptali jsme se ho, jaké nové triky se naučil: „Mezi moje nové triky patří Hellclicker, No Foot Can, Pendulum a Cofin. Už se těším, jak tričky předvedu, v půli srpna, na Pilníkově pozdním odpoledni 4. Backflipy začínám točit do pěny na kole.“




Vítězství domácího bojovníka

Čtvrtfinálové souboje začali ostřílení borci: loňský celkový vítěz X-Fighters Mat Rebeaud proti rekordmanovi ve skoku do dálky Robbie Maddisonovi (zvaný Maddo). Mat se hodně snažil, ale Maddo, i díky perfektnímu Underflipu Can Can, postoupil do semifinále. Bláznivý amík Adam Jones a Dany Torres, to byla další čtvrtfinálová dvojice. Torres okouzlil porotu šikmým skokem Turn Down 180 a zaslouženě šel dál. Třetí na řadě byli pokérovaný ďábel Jeremy „Twitch“ Stenberg vs. mistr dvojitých salt Cameron Sinclair. Jeremy Stenberg předvedl super jízdu, a pokud chtěl Sinclair postoupit, musel v posledním skoku zařadit dvojitý Backflip. Cameron šel do toho, ale na rampě začal později rotovat, druhý Backflip už nedotočil, a mašina ho přibyla k zemi. Sinclair putoval do nemocnice, je ve stabilizovaném stavu, a doufejme, že bude brzy v pořádku. Poslední čtvrtfinálovou dvojici tvořili Nor žijící ve Španělsku Andre Villa a starý známý Nate Adams. Villa předvedl výstavní Tsunami Flip, ale na rozjetého „profesora ramp“ Adamse to nestačilo. Adams skočil unikátní 360 Nac Nac, tímto trikem vyhrál i „Best trick“, a bylo vymalováno, jasně postoupil přes Villu.

Semifinále tvořili rideři: Jeremy „Twitch“ Stenberg vs. Dany Torres a Robbie Maddison vs. Nate Adams. 
Do finále postoupili, k velkého radosti místního publika, Dany Torres a Nate Adams.
Domácí Torres byl hodně namotivovaný, maximálně využíval celého prostoru arény, protáhnul Cliffhanger Flip a poslal tam i Turn Down 180. Nate Adams předvedl bezchybnou jízdu, ale na živelného Torrese to nestačilo. Torres zašlouženě vyhrál a Španělé do ranních hodin oslavovali svého hrdinu.
Přímy přenos v Sasazu byl hodně nepovedený. Pořadatelé při semifinále a finále stáhli výborný komentář Petra Kuchaře, a nahradili jen příšernou hudbou ve stylu tuc tuc třech DJ´s. Fanoušci freestyle motokrosu se dožadovali vrácení komentáře, zvuků motorů a bouřící arény, ovšem pořadatelé naše přání nevyslyšeli, a kontrovali argumentem, že někomu se ta „hudba“ líbí. Prázdnotou zející parket ovšem ukazoval pravý opak. Arogantní chování pořadatelů v klubu Sasazu vůbec neprospívá k propagaci a popularitě tohoto atraktivního sportu.



Seriál Red Bull X-Fighters si 22. srpna odskočí do Londýna, kde na diváky čeká poslední večer.

Výsledky

1. Dany Torres
2. Nate Adams
3. Robbie Maddison

Celkové pořadí po čtyřech večerech z pěti

1. Nate Adams 225 b.
2. Eigo Sato 215 b.
3.-4. Robbie Maddison 210 b.
3.-4. Mat Rebeaud 210 b.
5. Cameron Sinclair 165 b.

Informace o redaktorovi

Roman Kalkus - (Odebírat články autora)
TZ - (Odebírat články autora)
Zdeněk Kindl - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist