V Pretorii slavil Sheehan, je novým šampionem X Fighters

Jihoafrická Pretoria hostila jubilejní padesátý závod historie Red Bull X Fighters a zároveň byla poslední zastávkou sezóny 2014. Tento podnik tak měl rozhodnout o letošním šampionu. Hned v úvodu jsme ale byli svědky nevídané situace, když lídr bodování Levi Sherwood v kvalifikaci havaroval, takže skončil poslední a musel se zúčastnit prvního kola.

Závodník z Nového Zélandu Levi Sherwood byl zraněný, což znamenalo, že ve své jízdě předvedl pár whipů a mával divákům. Po odjetí této jízdy bylo tedy v podstatě jasné, že Levi letošní titul nezíská a o postup do čtvrtfinále se poperou další jezdci.

V této fázi závodu s jedním povoleným rotačním skokem se dále představili dva reprezentanti Afriky, tedy domácí Nick de Wit a Alastair Sayer z Botswany, ale favority na postup dále byli David Rinaldo a Maikel Melero. Oba Afričtí jezdci nezajeli špatně, ale na stálé účastníky X Fighters nestačili, když rozhodčí body v tomto kole rozdali následovně Sherwood 62.6, de Wit 75.3, Sayer 82.5, Rinaldo 83.6 a Melero 84.1. Možnost poměřit síly s vítězem kvalifikace Joshem Sheehanem tak dostal závodník ze Španělska.

Čtvrtfinále ve znamení pádů na quarterpipe

Taka Higashino vs. Adam Jones

Ve čtvrtfinále na trať jako první vyrazil Taka a začal celkem zostra hned na dvojici navazujících skoků předvedl backflip superman indy a backflip cordova. Japonec dále do své jízdy zařadil triky jako heel clicker backflip, california roll, hart attack backflip, underflip nebo také no hand backflip. Adam do své jízdy vstoupil triky jako backflip whip, supercan, dále následovaly prvky jako cliffhanger backflip, kiss of death backfllip nebo také Adamova specialita rigor mortis, tedy takové velmi protažené dead body. Oba jezdci zajeli bezchybně, ale Taka se tentokrát nepokusil o obtížný rock solid backflip, což možná lehce přispělo k tomu, že Adam Jones postoupil dále v poměru 4:1.

Dany Torres vs. Clinton Moore

Tento duel zahájil šampion z roku 2011 a úvod jeho jízdy patřil skokům cordova backflip a ihned navazoval rock solid. Z backflipových triků španělský závodník předvedl dále seat grab backfip, lazy boy backflip, hart attack backflip a underflip. Nechybělo ani pár dalších skoků kolama dolů jako např. sidewalk, cliffhanger nebo superman indy. Jednalo se tedy o v podstatě bezchybný a vyvážený výkon, ale na řadě byl ještě třetí muž kvalifikace Clinton Moore. Australan začal triky volt a rock solid, poté se vydal na quarterpipe, kde se rozhodl pro flair. Clinton neustál dopad a tím pádem jeho jízda skončila. Diváci tak s největší pravděpodobností přišli například o body varial zvaný bundy trick a australský závodník o možnost postupu do semifinále.

Remi Bizouard vs. Tom Pages

Jako první do tohoto francouzského souboje vjel ten horší z kvalifikace a tedy Remi Bizouard. I on začal na dvojici navazujících skokánků, na kterých předvedl shaolin backflip a holy grab indy. Poté nasledovaly triky jako one hand hart attack, heel clicker backflip, flatliner, obrovský backflip tsunami a samotný závěr patřil cliffhanger backflipu. Remi ještě po vypršení časového limitu skočil backflip seat grab indy. Pages byl před tímto čtvrtfinále favorit a jeho povedená jízda by na postup nejspíše měla stačit i přesto, že jeho krajan zajel velmi povedeně. Loňský šampion zahájil otočkou o 360 stupňů, po které následovala velmi protažená tsunami, nechyběly ani triky jako volt a no handed superman. Poté se Pages rozhodl pro flair tsunami, ale stejně jako Moore o pár minut dříve dopad z quarterpipe neustál a jeho postupovým nadějím byl konec.


Maikel Melero vs. Josh Sheehan

Možnost vyzvat vítěze kvalifikace si v úvodním kole závodu zasloužil Maikel Melero, čili na trať vyjel jako první. Španěl pro svůj začátek zvolil jinou část tratě než jezdci před ním a jízdu zahájil těžkou kombinací heel clicker superman backflip. Následovaly prvky jako backflip whip a flair s horším dopadem, cordova backflip, lazy boy, oxecutioner rock solid, kiss of death, sideshow a one hand hart attack. Josh Sheehan už do své čtvrtfinálové jízdy vstupoval jako nový šampion, jelikož vzhledem k Sherwoodovu výpadku bylo jasné, že se před něj po závodě dostane. Josh chtěl k titulu také vyhrát tento závod a k tomu mu měly dopomoci skoky jako holy grab, seat grab backflip, první absolutně bezchybný flair čtvrtfinále, 360 nac, cliffhanger, no footer 360, lazy boy backflip nebo cat nac flatliner. Australan postoupil do semifinále jasně 5:0 a vzhledem k tomu, že ve čtvrtfinále pro pády vypadli druhý a třetí z kvalifikace, tak jeho šance na oslavení titulu výhrou byla velmi reálná.

Napínavé boje o poslední finále roku


Remi Bizouard vs. Dany Torres

Prvním jezdcem, který v semifinále vyrazil na trať byl Remi Bizouard, když divákům předvedl shaolin backflip, holy grab indy, one hand hart attack, heel clicker backflip, flatliner, jako vždy velký backflip tsunami, cliffhanger backflip, seat grab indy backflip a tsunami ze superkickeru. Francouz neudělal větší chybu, ale Dany Torres byl velmi těžký soupeř. Španěl do svého semifinálového představení zařadil kombinace do salta jako cordova, seat grab, lazy boy, oxecutioner nebo underflip. Z normálních triků předvedl například ukázkový rock solid, cliffhanger a také kiss of death na závěr. Jednalo se tedy o velmi těsnou dvojici, což potvrdili také rozhodčí, kteří do finále poslali Torrese v poměru 3:2.

Adam Jones vs. Josh Sheehan

Velmi atraktivní podívanou sliboval také tento americko-australský duel, do kterého v roli většího favorita vstupoval Sheehan. Ale jak jsme se mohli přesvědčit už ve čtvrtfinále, obzvláště quarterpipe byla v Pretorii zrádná a vyřadila jednoho z adeptů na vítězství Pagese. Adam Jones v semifinále předvedl backflip whip, supercan, cliffhanger backflip, oxecutioner rock solid, masetwist, kiss of death backflip, rigor mortis, backflip no hand, turntable, cordova backflip a velký whip zároveň se sirénou oznamující vypršení časového limitu. Sheehan se ve své jízdě také prezentoval velmi dobře, když poprvé v závodní jízdě skočil flair indy, v semifinále ukázal i double backflip a do vymezeného času dostal také triky jako heel clicker backflip, 360 nac, lazy boy backflip nebo kiss of death backflip. Australan tedy žádné překvapení nedopustil a potvrdil svou pozici, když ho všech 5 rozhodčích poslalo do finále.

Padesáté finále historie Red Bull X Fighters

Dany Torres vs. Josh Sheehan

Dany Torres měl v posledním finále této sezóny pořád naději, že se mu letos podaří vyhrát alespoň jeden závod. Ale vzhledem k soupeři potřeboval zajet absolutně bezchybnou jízdu a ještě se spolehnout na nějakou chybu australského konkurenta. Jak už to tak bývá, jízdy se v jednotlivých kolech závodu moc neliší a to platilo i nyní. Dany tedy 22 tisícovému publiku ukázal cordova backflip, rock solid, sideshow, cliffhanger, double grab backflip, cat nac, lazy boy backflip, oxecutioner backflip, underflip a také kiss of death na konec. Josh zajel také hodně podobně jako v předchozím kole, čili na začátek znovu skočil holy grab, ale poté přišla chyba na druhém skoku, když udělal backflip bez triku a dopadl až skoro na rovinu. To se na zbytku jeho výkonu vůbec nepodepsalo a tak byly k vidění prvky jako flair indy, 360 nac, cliffhanger, double backflip, lazy boy backflip, one hand take off sideshow, flatliner a poslední skok sezóny 2014 byl kiss of death backflip. Rozhodčí vítězem jubilejního 50. závodu Red Bull X Fighters jednoznačně v poměru 5:0 určili Australana a Sheehan tak zisk prvního titulu šampiona nejprestižnější FMX série oslavil vítězstvím.

Red Bull X Fighters Pretoria 2014


1. Josh Sheehan (AUS)
2. Dany Torres (ESP)
3. Adam Jones (USA)
4. Remi Bizouard (FRA)
5. Tom Pages (FRA)
6. Clinton Moore (AUS)
7. Taka Higashino (JPN)
8. Maikel Melero (ESP)
9. David Rinaldo (FRA)
10. Alastair Sayer (BOT)
11. Nick de Wit (RSA)
12. Levi Sherwood (NZL)

Red Bull X Fighters 2014 konečné výsledky


1. Josh Sheehan – 360 bodů
2. Levi Sherwood – 270
3. Dany Torres – 265
4. Tom Pagès – 235
5. Taka Higashino – 180
6. Remi Bizouard – 165
7. Adam Jones – 140
8. Rob Adelberg – 120
9 Clinton Moore – 90
10. Maikel Melero – 85
...
14. Libor Podmol – 50

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist