Úvodní podnik MS ve freestyle motokrosu vyhrál Melero, Podmol je čtvrtý

V pátek 6.března a v sobotu 7.března 2015 odstartovalo v Berlíně mistrovství světa ve freestyle motokrosu. Po prvních dvou závodech vede Španěl Maikel Melero před Francouzem Davidem Rinaldim a Robem Adelbergem z Austrálie. Český jezdec Libor Podmol je po úvodním víkendu světového seriálu na čtvrtém místě, Petr Pilát je pátý a Filip Podmol osmý.

Mistrovství světa ve freestyle motokrosu odstartovalo v pátek 6.března 2015 závodem v berlínské O2 aréně. Do závodu nastoupili nejlepší jezdci z USA, Austrálie a Evropy, včetně tří Čechů – Libora Podmola, Petra Piláta a Filipa Podmola, jenž se s nejlepšími jezdci světa poprali o první body do průběžného hodnocení mistrovství světa.

V prvním klání si nejlépe z českých závodníků vedl Libor Podmol, který i navzdory ještě ne úplně doléčené zloměnině hlezenní kosti skončil na čtvrtém místě. „Považuji to za úspěch. Sám vím, že mám v zásobě ještě dva, tři triky s nimiž budu moci zase útočit na první pozice, ale ještě je brzy a po zranění zatím nejsem tam, kde bych chtěl být. První tři kluci přidali do své jízdy varialový trik, tím mě předčili. I tak to bylo jen o pár bodů,“ zhodnotil výsledek prvního závodu Libor Podmol.
Hned za Liborem skončil na pátém místě Petr Pilát a na sedmém Filip Podmol, kterému se dokonce podařilo vyhrát vložený závod – whip contest, závod o nejlepší placku. „Výborně jel i bratr, takže to byl pro mě trochu dvojitý stres. Ono přeci jen se koukat na bratříčka, jak tam lítá hlavou dolů, je trochu stresující, ale jinak si navzájem dodáváme klid, odvahu a prostě je fajn mít bratra po boku. Na pátém místě se umístil ještě Petr Pilát, takže to byl pro české barvy velmi úspěšný den,“ dodal Libor Podmol.

Druhý závod MS jeli jezdci freestyle motokrosu v sobotu 7.března 2015. Liborovým cílem bylo přidat nový trik a jet trochu čistěji než v pátek, aby mu jízda mohla případně vynést stupně vítězů. Na stupně vítězů ale mistr světa z roku 2010 nakonec nedosáhl. V kvalifikaci sice skončil na třetím místě a ve finále dostal stejný počet bodů jako třetí Rob Adelberg, ale po odškrtání nejlepšího a nejhoršího výsledku od rozhodčích na něj zbylo místo čtvrté.
Podobnou „smůlu“ měl také Filip Podmol, když v kvalifikaci druhého závodu dostal stejný počet bodů jako šestý Luc Ackerman, ale opět po vymazání nejlepšího a nejhoršího výsledku od rozhodčích na něj zbylo místo sedmé a do finále se neprobojoval. Na stejném místě jako v pátečním závodě, tedy pátém, skončil další Čech Petr Pilát.

Po prvních dvou závodech světového šampionátu vede průběžné hodnocení se 40 body Maikel Melero ze Španělska, druhé místo patří s 36 body patří Davidu Rinaldovi z Francie a třetí je s 32 body Rob Adelberg z Austrálie. Z Čechů si nejlépe vedl Libor Podmol, kterému po dvou závodech patří s 28 body čtvrtá příčka. Těsně za Podmolem je Petr Pilát, jenž si na konto připsal 24 bodů. Filipu Podmolovi se ve dvou závodech podařilo získat 18 bodů, což mu v průběžném hodnocení stačí na osmé místo.
Libor Podmol je s výsledkem prvního dílu seriálu závodů MS spokojen. Noha jej už téměř netrápí a čtvrté místo bylo pro mnohé překvapením. „Moje nohama mě trápí čím dál tím méně. Rána jsou sice ještě velmi bolestivá, ale jak se noha zahřeje, tak už to jde. S výsledkem jsem spokojený. První závod po zranění a já se špičkou udržel krok. Myslím, že všichni byli překvapeni,“ řekl Libor Podmol.

Vítěz amerických X-Games se nyní chystá zpátky do svého tréninkového centra ve Španělsku, aby se připravil na další závody seriálu MS, které proběhnou 20. a 21.března 2015 v polském Krakově. „Vím na čem musím makat. Z Berlína jedu zpátky do Španělska. Jdu se trápit do molitanu, doladit triky, které potřebuji k tomu, abych mohl opět útočit na vítězství,“ dodal závěrem Libor Podmol.
.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist