Svět motokrosového freestylu ztratil další hvězdu

V neděli ráno zemřel po převozu do nemocnice americký jezdec Jim McNeil poté, co se svými kolegy nacvičoval skoky na show, doprovázející závody NASCAR v texasském Fort Worthu. Bylo mu pouhých 32 let. Jde už o druhou letošní oběť z řad freestylistů, když na jaře v Mexiku zahynul další Američan Jeff Kargola.

Jezdec byl po nehodě letecky převezen do nemocnice, kde byl prohlášen za mrtvého. „Jsme neskutečně zdrceni dnešní ztrátou jednoho z dlouholetých členů našeho týmu Boost Mobile. Jim McNeil zemřel po nehodě, která se stala při tréninku společné sestavy před show v Texasu,“ informoval zástupce Jimova týmu a zároveň i sponzora. „Jim byl součástí freestylové komunity od roku 2000 a v našem týmu působil sedm let. Všichni jsme ho milovali a cenili jsme si jeho umění i jeho skvělé povahy. Naše nejhlubší soustrast patří jeho manželce, rodině a FMX kolegům.” McNeil pocházel z arizonského Phoenixu a mezi jezdci byl známý pod přezdívkou Jumpin’ Jimmy. Začínal na snowboardu, pak oklikou přes vodní lyže přešel na BMX.
Když začal řádit na krosové motorce, během několika měsíců nacvičil velmi náročnou sestavu flipů, okořeněnou trikem Superman seat grab flip a počítalo se s tím, že brzy postoupí mezi nejužší světovou elitu. Pak ale v roce 2005 těžce havaroval a jeho kariéra se trochu zadrhla. Ještě v roce 2004 ale skončil čtvrtý na LG Action Sports Championships a dělil se o třetí místo v soutěži o nejlepší trik na Gravity Games. Na zimních X Games v roce 2006 bral desáté místo. Své umění ukázal i na akcích typu Red Bull X-Fighters nebo Dew Tour. Proslavil se také tím, že byl jednou z hvězd FMX filmu On The Pipe 5.
V posledním letech hodně vystupoval na různých exhibicích a bohužel ta poslední se mu stala osudnou...Jeho kamarád Cory Stem mu po tragickém nedělním incidentu složil parádní poklonu: „Hodně freestylových jezdců vás časem omrzí, po pár letech vypadají jako roboti na motorkách a jsou vlastně nudní. Někteří zase prostě nemají styl. Ale Jim měl vždycky šmrnc. Byl unikát v sedle motocyklu i mimo něj, pořád něco nového vymýšlel a vyvíjel. V šatně před závodama nebo v autobusu, když jsme se přesouvali od města k městu, vždycky s ním byla velká psina. Občas jsem uvažoval, jestli vlastně s námi jezdí kvůli tomu, aby závodil a předváděl své umění, nebo prostě jen chce být částí naší velké party a dobře se bavit.“

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist