Podmolův vítězný návrat

Letošní seriál FIM FMX World Cham­pi­ons­hip byl zahájen dvěma závody v italském Turíně. V pátek se na nejvyšší stupeň vrátil český ex-mistr světa Libor Podmol, v sobotu pak skončil český šampion v "Palasport Olim­pi­co" třetí a celkově je na druhém místě za Francouzem Remi Bizouardem, když úřadující šampion Chilan Javier Villegas skončil bohužel v nemocnici.

Dvanáct jezdců ze sedmi států nastoupilo v pátek v Turíně k prvnímu závodu FIM Free­style MX World Cham­pi­ons­hip 2012. Diváci v "Palasport Olim­pi­co" zažili skvělý návrat českého ex-mistra světa Li­bora Pod­mola a také nový světový rekord ve skoku do výšky v podání dvou Italů. 
Už kvalifikace do závodu samotného byla velmi zajímavá a freneticky povzbuzovaní tři „Az­zur­ri“ Mas­si­mo Bi­an­con­ci­ni, Van­ni Od­de­ra a Ivan Zuc­co­ni se pokusili dostat do finále, což se jim ale nepodařilo. Nejlepším z nich byl Bi­an­con­ci­ni jako osmý.
Vše si ale vynahradili v soutěži "Whip-​Con­test", kterou Bianconcini vyhrál s společně s Ivanem Zuc­co­nim vytvořili v další soutěži "Ma­x­xis Hig­hest Air" nový světový rekord výkonem 11,00 metrů a překonali tak rekord z roku 2010.

Fi­nále tak mělo obsazení Da­vid Ri­nal­do (FRA), Bri­ce Iz­zo (FRA), Clin­ton Moo­re (AUS), Mai­kel Me­le­ro (ESP), Re­mi Bi­zouard (FRA) a Li­bor Pod­mol (CZE), když mistr světa Ja­vier Vil­legas (CHL) spadl při skoku Dou­ble-​up a musel být převezen do nemocnice.

Ve finále se na podium nedostal Clin­ton Moo­re, ačkoliv předvedl 360 a The Volt. Rovněž Da­vid Ri­nal­do neobhájil druhé místo z kvalifikace, i když ve svém posledním skoku ukázal divákům Filip-​Dead­sailor. Ani neustále zlepšování Bri­ceho Iz­za nestačilo na bednu, kterou si nakonec vyskákal svým typickým stylem Mai­kel Me­le­ro.
O vítězi se tak rozhodovalo mezi dvěma ex-mistry světa Re­mim Bi­zouardem a Li­borem Pod­molem, kteří nabídli opravdu vše: skoky Hart­at­tack a Ru­ler Flip počínaje a Cliff­han­ger Flip a Un­d­er­flip In­dy konče. Nakonec s náskokem dvou bodů vyhrál opět po hodně dlouhé době náš jezdec NIGHT of the JUMPs. 

FIM FMX World Championship Tu­rín - 1. závod

Kvalifikace: 1. Re­mi Bi­zouard (FRA, Hon­da), 358 bodů; 2. Li­bor Pod­mol (CZE, Su­zu­ki), 350;
3. Da­vid Ri­nal­do (FRA, Ya­ma­ha), 339; 4. Clin­ton Moo­re (AUS, Ya­ma­ha), 320; 5. Bri­ce Iz­zo (FRA, Ya­ma­ha), 304; 6. Mai­kel Me­le­ro (ESP, Ya­ma­ha), 297; 7. Ja­vier Vil­legas (CHI, Ya­ma­ha), 297; 8. Mas­si­mo Bi­an­con­ci­ni (ITA, KTM), 288; 9. Han­nes Acker­mann (GER, KTM), 261; 10. Ivan Zuc­co­ni (ITA, KTM), 244; 11. Van­ni Od­de­ra (ITA, KTM), 231; 12. Jo­se Mi­ral­les (ESP, KTM), 0.

Whip Con­test: 1. Mas­si­mo Bi­an­con­ci­ni (ITA, KTM); 2. Re­mi Bi­zouard (FRA, Hon­da).

Hig­hest Air Con­test: 1. Ivan Zuc­co­ni (ITA, KTM), 11,0 metrů; 2. Mas­si­mo Bi­an­con­ci­ni (ITA, KTM), 11,0; 3. Mai­kel Me­le­ro (ESP, Ya­ma­ha).

Fi­nále: 1.Li­bor Pod­mol (CZE, Su­zu­ki), 392 bodů; 2.Re­mi Bi­zouard (FRA, Ya­ma­ha), 390; 3.Mai­kel Me­le­ro (ESP, KTM), 360; 4.Clin­ton Moo­re (AUS, Ya­ma­ha), 338; 5.Bri­ce Iz­zo (FRA, Ya­ma­ha), 331; 6.Da­vid Ri­nal­do (FRA, Ya­ma­ha), 320.
Rovněž druhý den šampionátu FIM Free­style MX World Cham­pi­ons­hip viděla skoro vyprodaná hala skvělé souboje o vítěze NIGHT of the JUMPs, když 11 jezdců předvedlo všechny své triky. Chyběl pouze mistr světa Ja­vier Vil­legas, který se po pádu musel spokojit pouze s místem neplatícího diváka v hledišti "Palasport Olim­pi­co".

Domácí "Lo­kal­ma­ta­do­ři" Ivan Zuc­co­ni, Van­ni Od­de­ra a Mas­si­mo Bi­an­con­ci­ni se sice snažili za pomocí svých nových skoků dostat do finále, ale nepodařilo se jim to ani tentokráte. Nejblíže k tomu měl Ivan Zuc­co­ni, který s Cordo­va a Tsu­na­mi Flip skončil těsně jako sedmý. Vypadli i jeho dva krajané a také Han­nes Acker­mann a Jo­se Mi­ral­les, takže finálová šestka měla složení stejně jako první den: Bri­ce Iz­zo (FRA), Li­bor Pod­mol (CZE), Da­vid Ri­nal­do (FRA), Clin­ton Moo­re (AUS), Mai­kel Me­le­ro (ESP) a Re­mi Bi­zouard.
Naproti tomu byl jak "Ma­x­xis Hig­hest Air", tak i "Whip Con­test" pevně v italských rukou. Nejdříve  „whipp­te“ Bi­an­con­ci­ni první soutěž a vzápětí zlepšil svůj rekord do výšky na 11,50 metrů, když předtím jeho krajan Zuc­co­ni vytvořil nový rekord 11,10 metrů.
Finále pak nadchlo každého diváka v hledišti. Oba dva Fran­couzi Da­vid Ri­nal­do a předvedli Su­per­man Seat­grab Flips In­dy, což jim zajistilo čtvrté a páté místo. Svou šanci na první podium propásl naopak Clin­ton Moo­re, který spadl při „The Volt“ v Dou­ble-​upu. Li­bor Pod­mol ukázal Cliff­han­ger Flip a Un­d­er­flip Com­bos, což ale stačilo ůpouze" na třetí místo, neboť Me­le­ro jako svůj poslední skok ukáal Doub­le­grab Back­flip. Doslova nervy ze železa pak ukázal Re­mi Bi­zouard a po zásluze vyhrál. Hned jeho první skok byl 360, ačkoliv při něm při tréninku hodně tvrdě upadl. Pak přišly na řadu Cliff­han­ger, Ru­ler a Hart­at­tack Flip a to znamenalo Francouzovo vítězství a i vedení v šampionátu.

FIM FMX World Championship Tu­rín - 2. závod

Kvalifikace: 1. Re­mi Bi­zouard (FRA, Hon­da), 350 bodů; 2. Mai­kel Me­le­ro (ESP, Ya­ma­ha), 343; 
3. Clin­ton Moo­re (AUS, Ya­ma­ha), 337; 4. Da­vid Ri­nal­do (FRA, Ya­ma­ha), 337; 5.Li­bor Pod­mol (CZE, Su­zu­ki), 336; 6. Bri­ce Iz­zo (FRA, Ya­ma­ha), 313; 7. Ivan Zuc­co­ni (ITA, KTM), 295; 
8. Han­nes Acker­mann (GER, KTM), 291; 9. Mas­si­mo Bi­an­con­ci­ni (ITA, KTM), 284; 10. Jo­se Mi­ral­les (ESP, KTM), 257; 11. Van­ni Od­de­ra (ITA, KTM), 229.

Whip Con­test: 1. Mas­si­mo Bi­an­con­ci­ni (ITA, KTM); 2. Li­bor Pod­mol (CZE, Su­zu­ki).

Hig­hest Air Con­test:
1. Mas­si­mo Bi­an­con­ci­ni (ITA, KTM), 11,50 metrů; 2. Ivan Zuc­co­ni (ITA, KTM), 11,10.

Fi­nále: 1. Re­mi Bi­zouard (FRA, Hon­da), 410 bodů; 2. Mai­kel Me­le­ro (ESP, Ya­ma­ha), 379;
3. Li­bor Pod­mol (CZE, Su­zu­ki), 378; 4.Da­vid Ri­nal­do (FRA, Ya­ma­ha), 369; 5.Bri­ce Iz­zo (FRA, Ya­ma­ha), 349; 6.Clin­ton Moo­re (AUS, Ya­ma­ha), 293.

Stav mistrovství světa po 2 závodech: 1. Re­mi Bi­zouard (FRA, Hon­da), 38 bodů; 2. Li­bor Pod­mol (CZE, Su­zu­ki), 36; 3. Mai­kel Me­le­ro (ESP, KTM), 34; 4. Clin­ton Moo­re (AUS, Ya­ma­ha), 24; 5. Da­vid Ri­nal­do (FRA, Ya­ma­ha), 24; 6. Bri­ce Iz­zo (FRA, Ya­ma­ha), 24; 7. Mas­si­mo Bi­an­con­ci­ni (ITA, KTM), 15; 8. Han­nes Acker­mann (GER, KTM), 15; 9. Ivan Zuc­co­ni (ITA, KTM), 15;
10. Van­ni Od­de­ra (ITA, KTM), 10; 11. Jo­se Mi­ral­les (ESP, KTM), 10; 12. Ja­vier Vil­legas (CHI, Ya­ma­ha), 9.
Je už také známý definitivní kalendář Night of the Jumps 2012, když vše začalo v Turíně a skončí opět v bulharské Sofii. Nově jsou v kalendáři ruské závody v Togliatti a v Petrohradě. Dále se bude skákat v Číně - místo doposud není určeno a nechybí ani 2 dny v Praze.

02./03. března Turín Itálie
16./17. března Berlin Německo
13./14. dubna Basilej Švýcarsko
19./20. května Petrohrad Rusko
15./16. června Togliatti Rusko
15./16. září tba Čína
22. září Barcelona Španělsko
28./29. září Praha Česká republika
27. října Riga Lotyšsko
10./11. listopadu Gdaňsk Polsko
15. prosince Sofie Bulharsko

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist