Night of the Jumps Ostrava – Mouka dvakrát na bedně

Premiéra světového šampionátu v Ostravě dopadla skvěle, publikum se bavilo a jezdci ukázali triky světové extra třídy. Velké díky patří panu Alešovi Buksovi a jeho firmě LR Health and Beauty Systems, že přivezl a zorganizoval tuto skvělou show v Ostravě. Dařilo se také našim třem jezdcům, Libor Podmol a Petr Pilát, po oba večery, postoupili do finále. Ani nováček seriálu Tomáš Lysáček se neztratil a v sobotní kvalifikaci předvedl bezchybný Backflip. Oba večery zcela ovládl mistr světa Remi Bizouard vždy před našim Podmolem. Kaňkou na povedené show, vedle výkonu moderátorů, byl nedotočený Double Backflip, při němž si Scott Murray zranil ruku a v sobotu již nažhavenému publiku dvojité salto nepředvedl.

Páteční večer – Mouka i Pilník ve finále

Do bojů o finále nastoupilo jedenáct jezdců ze sedmi zemí, chyběl pouze zdavotně indisponovaný Ital Massimo Bianconcini. O postupu do finále rozhodovala porota, ve které byl i náš Zdeněk Fusek a zraněný rider Lukas Weis. Fabian Bauersachs a Steve Mini, elitní letci, finále bohužel uniklo jen o několik bodů. Kvalifikaci vyhrál bezchybný Remi Bizouard před Španělem Jose Mirallesem. Jako třetí proskákal kvalifikací náš "Mouka" Podmol.
Na dalších místech skončili Brody Wilson, Brice Izzo a další zástupce český FMX školy Petr „Pilník“ Pilát. Tomáš Lysáček, nováček série Night of the Jumps, dostal od poroty 136 bodů, což stačilo na jedenácté místo.
Mouka
vyhrál oba vložené kontesty, skok do výšky (přeletěl laťku ve výšce 8,3 metrů) a race and style (kombinace superkrosu a freestylu), a zaslouženě převzal dva poháry z rukou pana Aleše Buksy.
Finále otevřel náš Pilník, který předvedl skvělému ostravskému publiku několik triků hlavou nahoru i dolů. „Byl jsem rád, že jsem se dostal do první šestky, ve finále jsem dal tzv. Death Sailora (mrtvý námořník-jezdec neudělá ve vzduchu žádný trik). Jsem spokojenej, jelikož závody mě moc baví. Příští rok bych rád jel všechny velký závody. Na Gladiátory se moc těším. Pracuji na Double Backflipu, točím ho zatím jen do pěny, vypadá to dost dobře a teď je rozhodnutí, zda půjdu přímo na hlínu,“ řekl nám spokojený Pilník. Jako pátý skončil Francouz Brice Izzo s maximálně protáženou Backflip Cordovou, čtvrtý „amík“ Brody Wilson. Španělský maník Miralles nepředvedl nic nového, ale za svojí živelná show získal třetí místo. Fanoušci nažhavili našeho Mouku Podmola, a ten se jim za přízeň odměnil novým trikem Underflip Indy (Libor letí našikmo hlavou dolů a ještě přitom stříhne nohama). Libor, skákající v novém žlutém ninja designu svý Suzuki, zaskákal moc dobře, ovšem šampion Remi předvedl bezchybnou jízdu a zaslouženě vyhrál. Mouka nebyl po finále skoupý na slovo: "Je to tady výborný, lidi řvali a navíc máme velkej hliněný dopad, což máme všichni rádi. Tak často nebývá tak velký dopad, byl připravený na Double Backflip. Aréna je velká, je místo na dobrždění, žádný stres. Stiper Flip jsem naposledy trénoval v létě před zlomením nohy a už ho fest protahuji."

Vydatnou třešňičkou na dort měla být paráda v podobě Double Backflipu Scotta Murrayeho. Organizátorům se podařil husarský kousek a přivezli jednoho ze tří borců (vedle Murrayeho ho skáče ještě Cam Sinclair a Travis Pastrana) skákající tento vražedný trik, navíc poprvé před českým publikem. Bohužel Murray se po nájezdu na rampu otočil ve vzduchu jen jednou, následně ztratil rovnováhu a zády dopadl na hlínu, kde zůstal nehybně ležet. Murray naštěstí vyvázl ze strašidelného pádu jen se zraněnou rukou a v sobotu sledoval show jako divák.


Páteční finále
1. Remi Bizouard FRA 313 b.
2. Libor Podmol CZE 308 b.
3. Jose Miralles ESP 298 b.
4. Brody Wilson USA 290 b.
5. Brice Izzo FRA 283 b.
6. Petr Pilát CZE 258 b.

Sobotní večer – Souboj Remi vs. Libor

Sobota se nesla ve znamení souboje dvou nejlepších z předchozího dne Remi Bizouarda a Libora Podmola. Ani Pilník nedal svoji kůži lacino a opět postoupil do finále.

Večer „obohatila“ česká moderátorská „hvězda“ Leoš Mareš. Leoš davovky umí, ovšem sobotní večer patřil k jeho horším výkonům. Spolu s kolegou se předháněli, kdo bude více řvát a až mockrát se opakovali. Navíc jsem některý Marešovy „vtipy“ slyšel již na loňských gladiátorech (viz. vtip o jeho velkoplošné televizi). Vrcholem jeho trapného výkonu bylo zesměšňování francouzské hymny a nevhodný komentář k pádu Steve Miniho.
Do finále postoupila šestice jezdců: Petr Pilát, Brice Izzo, Brody Wilson, Jose Miralles, Remi Bizouard a z prvního místa Libor Podmol. Tomáš Lysáček skočil v kvaldě jako jedenáctý. „Závody nejsou moc pro mě, mám radši freeride, trénování s kámoši nebo exhibice. Novým tirkem,který jsem předvedl Ostravě je Tsunami a bezchybně provedený Backflip. Příští rok bych rád jezdil exhibice a jamy,“ poznamenal Tomáš.
Mouka zopakoval vítězství ve dvou vložených závodech, ve skoku do výšky (přesočil laťku ve výšce 10 m!!!) a race and style, kde porazil Jose Mirallese.

Finále opět otevíral domácí talent Petr Pilát a předvedl Backflip can can to can can lander (při doskoku má nohy na jedné straně jako dříve dámy na koních), tento těžký trik předvádí např. Robbie Maddison. Mě osobně se líbil trik Dead Body, kdy Pilník letí ve vzduchu natažený jako pravítko. Pilník si opět vyskákal šesté místo, pátý skončil Brody Wilson a bramborovou medaily bral Jose Miralles. Miralles ukázal, že je velký showman a mezi rozjařené diváky rozházel svoje rukavice, dres a boty.
Dlouho se na křesle pro vedoucího jezdce vyhříval Brice Izzo, ovšem to již hala čekala na dva nejlepší Remi Bizouarda a našeho Mouku. Nebudu Vás dlouho napínat, Mouka, ač předvedl perfektní Underflip Indy a premiérově Seatgrab Flip, tak skončil druhý. Remi posílal bezchybné triky a v dvojitém bodování vytasil svůj legendární Tsunami Flip Scorpion Style (takhle moc se umí prohnout jen Remi, bolí mě záda, jen se na tento trik podívám).


Přesto může být Libor Podmol spokojený, díky dvojitému stříbru se posunul v průběžném pořadí na třetí místo za suverénního Remiho a jen o bod za Mirallese. Premiéra seriálu Night of the Jumps v Ostravě se povedla na výbornou a velký dík patří panu Aleši Buksovi, majitel firmy LR Health and Beauty Systems, za organizaci a pořádání této skvělé show.

Světoví rideři si moc neodpočinou, jelikož již tento víkend je čeká další podnik MS FMX v Chorvatsku, v Záhřebu.

Sobotní finále
1. Remi Bizouard FRA 307 b.
2. Libor Podmol CZE 296 b.
3. Brice Izzo FRA 293 b.
4. Jose Miralles ESP 290 b.
5. Brody Wilson USA 276 b.
6. Petr Pilát CZE 266 b.

Celkově po deseti večerech
1. Remi Bizouard 183 b.
2. Jose Miralles 156 b.
3. Libor Podmol 155 b.
4. Brody Wilson  148 b.
5. Brice Izzo 140 b.

14. Petr Pilát 20 b.
17. Tomáš Lysáček 11 b.

Informace o redaktorovi

Roman Kalkus - (Odebírat články autora)
TZ - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist