Night of the Jumps, Namibia

Tentokrát se jezdci na létajících strojích hodně ohřáli a pořádně proletěli letadlem, jelikož předposlední podnik mistrovství světa, série Night of the Jumps, si odskočil až do vzdálené Namibie v Africe. Narozdíl od evropských klání se skákalo pod širým nebem na závodní dráze v největším městě Namibie (má jen 161 tis. Obyvatel) Windhoeku. Štěstěna přála Remi Bizouardovi, který ač nepostoupil do finále, stejně si zajistil a obhájil titul mistra světa. Náš Libor Podmol figuruje na druhém místě a má velkou šanci stát se počtvrté vicemistrem.

Souboj nejlepších FMX riderů světa si nenechali ujít ani „domácí“ hrdina Alister Sayer ze sousední země Botswana a Jihoafričan otřískaný Red Bull X-Fighters Nick de Wit. Možná si Alistra budete pamatovat z letního contestu Martina Koreňe Horsefeathers FMX Jam v roce 2008, kde předváděl neskutečné Whipy. Za rok svůj mistrovský kousek ještě vybrousil a perfektně provedeným Whipem 9-O-Clock Indy postoupil do finále. Další kandidát na titul vicemistra Jose Miralles sužovaný vysokou horečkou dokázal, že freestylisti jsou tvrdí chlapi a postoupil mezi poslední šestku. Kvalifikaci vyhrál amík Brody Wilson, další finalisté byli Steve Mini, Brice Izzo a samozřejmně náš Liborek Podmolů. Mouka v kvalifikaci nepředvedl ty nej triky ze svý sbírky, ty si ponechal na finále. Bohužel mezi finálovou šestici nepostoupil Remi Bizouard, který skončil na prvním nepostupovém sedmém místě.
V Namibii bylo všechno jinak, vedle skákání pod širým nebem se ukázala úplná novinka. Soutěž ve skoku do výšky vystřídala soutěž o nejlepší trik. Prémieru vyhrál Steve Mini a položil dobrý základ k pozdějšímu vítězství. Tradiční „plackiáda“ (o nej Whip) se stala kořistí bláznivého Itala Massimo Bianconciniho.
Ve finále hodně zariskovali Libor Podmol a Alister Sayer, dali do jízdy všechno, ovšem chyba lávky, oba dva upadli na doskoku, což znamenalo absenci na stupních vítězů. Alister bral šestý a Mouka bramborový čtvrtý místo. Zdravotně indisponovaný Jose Miralles se musel spokojit až s pátým místem. Brody Wilson pokazil jeden Backflip, což v končném zúčtování stačilo pouze na třetí pozici. Brice Izzo předvedl bezchybnou jízdu okořeněnou tradičním Cordova a Shaolin Flipem, ovšem Namibie patřila Steve Minimu. Právě tomu Minimu, který ošklivně spadnul v sobotním finále v Ostravě. Tady na africkém kontinentu ho nic špatného nepotkalo, skočil vůbec svůj první Tsunami Flip a zaslouženě
.
O titulu mistra světa je již rozhodnuto, stal se jím opět a musím říct zaslouženě Remi Bizouard. Remi vede o 23 bodů před Moukou Podmolem a už nemůže být přeskočen. Ovšem o titul vicemistra světa bude ještě mela. Na vicemistra si brousí zuby hned čtyřlístek jezdců Jose Miralles, Brody Wilson, Brice Izzo a Libor Podmol. Mistrovství světa se skáče čtvrtým rokem a zatím titul vicemistra neznal jiné jméno, než Libor Podmol. Přejme si, ať Libor Podmol získá tento titul i počtvrté.

Závěrečný podnik „odskáče“ exotická Brazilie ve Fortaleze o prvním prosincovém víkendu.

Sobotní finále

1. Steve Mini AUS 291 b.
2. Brice Izzo FRA 289 b.                    
3. Brody Wilson USA 283 b.                                      
4. Libor Podmol CZE 281 b.
5. Jose Miralles ESP 280 b.
6. Alister Sayer BOT 228 b.

Celkově po jedenácti večerech


1. Remi Bizouard  192 b.
2. Libor Podmol    169 b.
3. Jose Miralles     168 b.
4. Brody Wilson     164 b.
5. Brice Izzo            158 b.

Informace o redaktorovi

Roman Kalkus - (Odebírat články autora)
Press - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist