MTV FMX Gladiator Games: Výborná oslava desátého jubilea

Desátý ročník vymazlené FMX akce Gladiator Games byl pádným důvodem k pořádné oslavě. Čas hrozně letí a už je tomu deset let, kdy Marek Rejman a Petr Manich uspořádali první FMX show v brněnské hale Rondo. Desáté jubileum bylo nabito nejnebezpečnějšími skoky nejlepších FMX riderů planety. Vrcholem sobotního večera byl Back Flip Chucka Carotherse na 260 kg vážícím Harykovi (Harley Davidson). Další bombou byla legenda (nejen) FMX Travis Pastrana.

Kapitoly článku

Gladiatorské hry byly tentokrát pojaty v úplně jiném stylu, starodávné Gladiátory nahradily postavy gladiátorů budoucnosti v čele s vládcem moderátorem Leošem Marešem. Leoš byl první půlku opravdu hodně špatný. Leošek se opakoval a dělal si reklamu na účinkování v Superstar, ovšem, pozor, po skoku sněžného skútru se zlepšil a dal se poslouchat, na čem jsme se shodli s diváky, když jsme Mareše hodnotili na skvělé afterparty v klubu Sasazu.




Souboje týmů

Pozvaní jezdci nebyli žádná ořezávatka, ale špička s velkým Š. Mnozí mají za sebou triumfy v prestižních sériich Red Bull X-Fighters a X-Games. Pořádná porce 24 jezdců byla rozdělena do šesti týmů bojující o celkové vítězství, o němž nerozhodovali diváci, ani tři porotci, ale sedmičlená porota, z pořadu MTV Nitro Circus+legendy FMX, v čele s Travisem Pastranou, který ač moc se chtěl předvézt, neskákal, protože byl zraněný. První tým Ultimatos byl jasným favoritem ve složení: Eigo Sato, Jeremy „Twitch“ Stenger, Robbie Maddison a Dany Torres. Vypisovat jaké vítězství a rekordy získala tato čtveřice by bylo hodně dlouhé a vše o nich naleznete na www.gsma.cz
Našimi oblíbenými týmy byly česko zahraniční tým Nutcase, kde diktovali pánové: Libor Podmol, Martin Koreň, Justin Hoyen a Nick Franklin a čistě český tým Bohemians s jezdci: Petr Pilát, Petr Kuchař, Ondřej Záruba a Zdeněk Fusek. Ač se kluci překonávali, přesto do finále postoupili týmy se zahraničními ridery Ultimatos a Casinos ve složení „starých“ pák: Dustin Miller, Mike Mason, Jeff Fehr a Reagan Sieg. Poslední jmenovaný jezdí na Gladiator Games už od třetího ročníku a sympatický Kanaďan Fehr byl první, kdo nadšeným divákům ukázal Back Flip, v roce 2003, na čtvrtém ročníku Gladiátorů. Nebudu Vás dlouho napínat, za velkého řevu diváků vyhrálo družstvo hvězd Ultimatos. Sato, Stenberg, Maddison a Torres vystřihli pěkně za sebou stejný top trik – obtížný Underflip. Stále vysmátý Travis vyhlásil za vítěze právě Ultimatos

Salta se dávají na snězném skútru, v tandemu i na Harleyi Davidson


Ani po suverénním vystoupení talentů FMX Matěje Česáka a Zbyňka Kobiána se diváci nenudili, show měla spád a hned po malých capartech šel na věc Justin Hoyer dávající salta i na sněžném skútru. Jak může otočit toto těžké monstrum mi dodnes zůstává záhadou. 

Ocenění FMX jezdců desetiletí bylo dalším bonbonkem programu. Fanoušci měli možnost hlasovat na zahraničním webu o krále FMX, v nominaci byli: Jeremy Lusk, Carey Hart, který jako první skočil Back Flip v roce 2000 a legenda Travis Pastrana. Fanoušci extrémních sportů zvolili Pastranu a Travis od sličné novinářky převzal prestižní cenu. Jezdci a znalci FMX nominovali Carey Harta, Travise Pastranu a Mike Metzgera. Co myslíte, kdo vyhrál. Ano, správně, opět a zaslouženě Travis Pastrana.
O úspěch Gladiator Games se výraznou měrou zasloužili Marek Rejman a Petr Manich z GSMA, ale také Petr Kuchař. Petr, když nebyl zraněn, tak skákal na skoro všech ročnících 
a zasloužil se o rozkvět FMX v ČR, za což byl odměněn hodnotým dárkem v podobě choopra Harley Davidson. Kuchta do poslední chvíle nic nevěděl, dokonalý překvápko. 

Travis
a jeho parta vybrala deset jezdců desetiletí Gladiator Games, kteří předvedli svoje čtyři nej triky. Jako první vyjel Petr Kuchař, druhý jeho žák, který již překonal mistra Petr „Pilník“ Pilát, dalším byl mistr Whipů Martin Koreň, inventář gladiátorů Jeff Fehr a před Tandem Flipem šílenec Mike Mason

Na Back Flip v tandemu si troufl primátor hl. města Pavel Bém v přilbě s pražskými motivy. Hodně emotivní záležitost a gratulace od Travise Pastrany letěla k panu Bémovi.
Jako šestý z desítky zaskákal potetovaný dábel Jeremy „Twitch“ Stenberg, který ne nadarmo vyhrál prakticky všechny myslitelné akce. Po něm zadiktoval populární Libor „Mouka“ Podmol, který z rampy poslal bezchybný Backflip Cliffhanger. Robie Madison je těžký profík, lamač rekordů, ale i fajn kluk. Tady předvedl ty nejtěžší komba v saltech. Poslední dva byli: japonský kamikadze Eigo Sato se speciálním trikem Tatami a to nej nakonec Dany Torres, kterého sledoval i jeho malý syn v dupačkách, skákající Backflip Superman Seat Grab Indian (Dany je v saltu na motorce, drží se jednou rukou řidítky, druhou na sedle a ještě stříhá nohama, viz. foto). 
Jdeme do finále, napětí stoupá, na scénu totiž vyjel Chuck Carothers na „svým“ Harleyi Davidson Sportster XR 1200. „To ještě nikdo na světě nedokázal. Tento historický zápis bude poctou Evelu Knievelu a Jeremy Luskovi,“ poznamenal Marek Rejman, hlavní organizátor z GSMA. Povedlo se, Chuck zkoušel, zkoušel a potom už letěl hlavou dolů na více než dvojnásobně těžším motocyklu, než kroska, z dílny Harley Davidson. Chuck po dopadu neustál, motorka narazila do podia s Leošem a porotci, ale naštěstí vyvázl Chuck bez zranění. Carotherse obalila vlna radujících se kolegů, pořadatelů a nadšených diváků. 
GSMA díky moc, oslava stála za to, a rádi jsme shlédli nejen show, ale i zúčastnili afterparty a tréninků. Praha zažila největší FMX akci na světě, kterou si nenechalo ujít skoro 28 tisíc nadšených (po odpolední show i naštvaných) diváků.

Video



Informace o redaktorovi

Roman Kalkus - (Odebírat články autora)
Vláďa Novotný - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist