Mistrovství světa FMX 2008 + video

Sobotním večerem byl zahájen 3. ročník světového šampionátu FIM Freestyle Motocross. Jen málokterý český fanoušek freestyle motokrosu si mohl nechat ujít noc plnou adrenalinu a v liberecké Tipsport aréně tedy bylo vyprodáno. Borci, kteří jsou špičkou svého oboru, byli zárukou, že se rozhodně bude na co koukat.

Kapitoly článku

Backflip, Tsunami, Lazyboy, Kiss of Death, Cordova nebo Superman - to je jen pár triků z mnoha kousků, které přivedly libereckou arénu do varu. Atmosféra neměla chybu, řev fanoušků hnal freestylisty k výkonům, při kterých tuhla krev v žilách. Jen velká škoda, že do bojů na domácí půdě nemohl zasáhnout náš reprezentant „Mouka“ Libor Podmol. Stále se zotavuje ze zranění z brněnského Ronda, přesto alespoň pozdravil fanoušky z radlice Bobcatu.


Hned v kvalifikaci se začalo pěkně zostra. Každý z riderů si byl velice dobře vědom, že do finále postupuje jen šest nejlepších a není tedy na co čekat. To co se dělo ve vzduchu, kolikrát jen těsně pod střechou arény, bylo naprosto strhující. Porota tentokrát neměla vůbec jednoduchou práci. Po napínavých kvalifikačních bojích poslala do finále tyto letce:

1. Jack Rowe (USA) 275b
2. André Villa (NOR) 273b
3. Romain Izzo (FRA) 252b
4. Lukas Weis (GER) 235b
5. Greg Hartman (USA) 232b
6. Fredrik Johansson (SWE) 232b



Mezi kvalifikací a finálem vyrazili na plochu jezdci na malých strojích Pit Bike spolu s ridery na kolech BMX a rozhodně se nenechali zahanbit uměním světové špičky, ba naopak. Nad kousky, které ve vzduchu předváděli, diváci často jen kroutili hlavou. Také soutěž Best Whip neměla chybu. Zejména pak skoky, které vykroutil Lukas Weis, byly oku lahodící a soutěž vyhrál.

  

Pak už vypuklo hotové peklo. Jako první vyrazil na čtyřtaktní „Sůze“ Frederik Johansson a za svou jízdu byl porotou odměněn 266-ti body. Po jeho vystoupení začal létat „amík“ Greg Hartman -výsledkem jízdy bylo 237 bodů - tím se před Johanssona nedostal. V tu chvíli přišel čas česky mluvícího Němce Lukase Weise, miláčka libereckého publika. Suma sumárum 269 bodů a postup před Johanssona. Když na zelené Kawě předvedl Romain Izzo, co v něm je, připsal si na svůj účet 273 bodů a dostal se do čela. To ještě měli do boje promluvit dva po kvalifikaci nejlépe umístění jezdci. Prvním z nich byl Nor André Villa. Vzal to pořádně od podlahy a porota nešetřila body. Celých 326 bodíků znamenalo bezkonkurenčně první místo. To ale ještě mohl atakovat Jack Rowe. Svou finální jízdu vyšvihl parádně, ale 313 body-ti na první místo nestačil… Vítězem prvního podniku MS FMX 2008 se tedy stal, řekl bych zaslouženě, André Villa. Šťastný Nor nezapomněl poděkovat skvělému publiku, které prý po celý večer velice dobře slyšel a hnalo ho v před za vítězstvím.

Výsledky prvního podniku MS FMX v Liberci:


1. André Villa (NOR) 326b
2. Jack Rowe (USA) 313b
3. Romain Izzo (FRA) 273b
4. Lukas Weis (GER) 269b
5. Fredrik Johansson (SWE) 266b
6. Greg Hartman (USA) 237b

Mistrovství světa pokračuje 2. a 3. podnikem 18. a 19. dubna v rakouském Gratzu.

Kalendář MS FMX 2008:


18.-19.4. Graz/AUT 2. a 3. kolo
16.-17.5. Basle/SUI 4. a 5. kolo
27.9. Beograd/SER 6.kolo
11.10. Cologne/GER 7.kolo
25. a 26.10 Riga/LET 8. a 9. kolo
28. a 29.11. Katowice/POL 10. a 11. kolo
13.12. Sao Paulo/BRA 12.kolo

Video


Stáhout video v lepší kvalitě si můžete zde!

Seznam triků

Naleznete v tomto článku.



Informace o redaktorovi

Vláďa Novotný - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist