Madrid: Nejlepší závod v historii Red Bull X Fighters

Madridská býčí aréna Plaza de Toros de Las Ventas už potřinácté hostila ten nejikoničtější závod FMX. Třetí zastávka letošní sezóny Red Bull X Fighters byla ihned po skončení označena za nejlepší závod historie, když zde byly opět posunuty hranice celého sportu.

V úvodním kole madridského klání se představila pětice jezdců David Rinaldo, Remi Bizouard, Libor Podmol, Rob Adelberg a Mat Rebeaud, kteří se utkali o poslední místo ve čtvrtfinále. Každý z této pětky předvedl solidní jízdu, ale postoupit mohl jen jeden.

Třetí místo v této části programu a tedy desáté celkově obsadil Libor Podmol, když divákům ukázal také ukázkový surfer flip. To Rob Adelberg na druhém místě zabodoval povedeným cliffhanger backflipem na 35 metrovém skokánku. Rozhodčí do dalších bojů poslali Mata Rebeauda, který si jako rotační skok zvolil flair, i zbytek jeho jízdy byl podařený a dostal tak možnost se ve čtvrtfinále poměřit s vítězem kvalifikace Tomem Pagesem.

Čtvrtfinále vidělo neuvěřitelné triky

Taka Higashino vs. Dany Torres

Výsledky kvalifikace jako první čtvrtfinálovou dvojici určily Taku Higashina a Danyho Torrese. První nastoupil Taka, když předvedl hodně povedenou jízdu s triky jako tsunami backflip, cordova backflip ze superkickeru, miniflip, nechyběl ani velmi obtížný rock solid backflip a také zajímavý body varial, který Japonec nazval california roll. Danyho, jakožto domácího oblíbence, hnala kupředu celá aréna a Torres se fanouškům odměnil skoky jako double grab backflip na 35 metrech, paris hilton backflip, lazy boy backflip s přistáním bez držení, oxecutioner backflip nebo surfer do kiss of death. Rozhodčí měli těžké rozhodování, ale nakonec do semifinále poslali v poměru 3:2 Danyho.

Maikel Melero vs. Levi Sherwood

I druhé čtvrtfinále zahrnovalo domácího závodníka, když se proti sobě postavili Maikel Melero a Levi Sherwood. Duel zahájil domácí Melero, když zajel svůj vysoký standard a předvedl první fair čtvrtfinále, dokonce v kombinaci s nac nac. Maikel skočil i double grab backflip a další podařené skoky, což znamenalo, že Levi musel na postup zajet bezchybně. Sherwood své představení zahájil velkým kiss of death backflipem na největším skokánku, dále skočil například whip nac nac, underflip, rodova backflip a také hart attack backflip, což mu stačilo k těsnému postupu 3:2.

Clinton Moore vs. Josh Sheehan

Velkou podívanou slibovala australská dvojice Clinton Moore a Josh Sheehan, když španělskému publiku své umění jako první ukázal Clinton. Moore předvedl svou novinky tzv. bundy trick, tedy takové salto nad řídítky a dále skočil 360 nac nac, volt, tsunami backflip a také atraktivní kombinaci heel clicker + superman backflip. Laťka byla vysoko a Josh musel na postup zajet velmi solidní jízdu a to se mu povedlo. Sheehan zvládl holy grab oxecutioner, 360 one hand, flair, flatliner a hlavně velenebezpečný double backflip, když dopad byl tak tak. Závěr jeho jízdy patřil double grab backflipu a tsunami backflipu, což mu vyneslo postup v poměru 4:1.

Mat Rebeaud vs. Tom Pages

Poslední čtvrtfinále proti sobě postavilo Mata Rebeauda a vítěze kvalifikace Toma Pagese. Švýcar podal slušný výkon, ale bylo celkem jisté, že triky jako například flair nebo cordova backflip na Francouze, v případě jeho běžného výkonu, stačit nebudou. Pages potvrdil, proč do závodu vyjížděl z první pozice a těžké skoky jako flair tsunami, 360, special flip a volt mu zajistili pohodlný postup do semifinále, když Rebeauda porazil 4:1.

Tom Pages skočil bikeflip poprvé v závodě

Levi Sherwood vs. Josh Sheehan

První semifinále mělo za úkol odhalit, jestli si Levi Sherwood udrží šanci na třetí vítězství v řadě. Šampion z roku 2012 potvrdil svou třídu v podstatě velmi podobnou jízdou jako ve čtvrtfinále. Ale Sherwoodova nevýhoda byla využití tratě, když nepoužil quarterpipe. To Sheehan skočil flair a hlavně se znovu rozjel i na rampu určenou pro double backflip, čili Australan využil více skokánků a podle rozhodčích byl lepší i v dalších ohledech a postoupil tak do svého druhého letošního finále v poměru 4:1.

Dany Torres vs. Tom Pages

Ve druhém semifinále stála přízeň publika jasně na straně domácího Danyho Torrese, ale cestu do finále neměl vůbec jednoduchou, jelikož Tom Pages měl nachystanou novinku, kterou předvedl už v kvalifikaci a šetřil si ji právě na tuto jízdu. Torres se opět prezentoval mnoha atraktivními triky jako double grab backflip, paris hilton backflip, lazy boy backflip nebo také surfer do kiss of death. Pages hned na úvod své jízdy předvedl světovou závodní premiéru bikeflipu a poté následovaly jeho běžné triky jako flair tsunami, 360, special flip, volt a také velmi protažený whip. Finálová dvojice byla jasná v podstatě ihned po vypršení časového limitu a rozhodčí to poměrem 4:1 potvrdili.

Nejlepší finále historie FMX

Josh Sheehan vs. Tom Pages

Finále ve složení Josh Sheehan a Tom Pages nabídlo přesně takovou podívanou, jakou si od duelu v tomto složení diváci představovali. Oba dva znovu ukázali až na lehké odlišnosti stejné jízdy jako v semifinále. Takže přítomní fandové viděli Sheehana skočit už třetí double backflip večera, to Pages zopakoval bikeflip a ještě se pokusil o volt v kombinaci s heel clickerem, ale dopad nebyl nejčistší. Nejnabitější finále historie celého Red Bull X Fighters nakonec vyhrál Francouz, když ovládl všechny hodnocené kategorie.

Madridské představení Toma Pagese a Joshe Sheehana naznačilo, že Levi Sherwood to bude mít s udržením své průběžné vedoucí pozice velmi těžké. V následujících dvou závodech nás čeká napínavá podívaná na jejímž konci titul s největší pravděpodobností připadne někomu z této trojice.

Red Bull X Fighters - 19.července, Mnichov (Německo)
Red Bull X Fighters - 23.srpna, Pretoria (Jihoafrická republika)
Red Bull X Fighters Madrid 2014

1 - Tom Pages - FRA
2 - Josh Sheehan - AUS
3 - Levi Sherwood - NZL
4 - Dany Torres - ESP
5 - Taka Higashino - JPN
6 - Maikel Melero - ESP
7 - Clinton Moore - AUS
8 - Mat Rebeaud - SUI
9 - Rob Adelberg - AUS
10 - Libor Podmol - CZE
11 - Remi Bizouard - FRA
12 - David Rinaldo - FRA

Red Bull X Fighters 2014 - průběžné hodnocení (Top5)

1 - Levi Sherwood - NZL - 100 - 100 - 65 - 200 bodů
2 - Josh Sheehan - AUS - 80 - 0 - 80 - 160
3 - Tom Pages - FRA - 45 - 20 - 100 - 145
4 - Dany Torres - ESP - 65 - 65 - 55 - 130
5 - Remi Bizouard - FRA - 15 - 80 - 10 - 95
...
13 - Libor Podmol - CZE - 20 - 15 - 15 - 35

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist