Levi Sherwood ovládl Red Bull X Fighters v Madridu

Slavná madridská býčí aréna Plaza de Toros de Las Ventas opět přivítala ty nejlepší světové FMX jezdce na nejznámější akci svého druhu. Stejně jako loni, tak i letos má prestižní Red Bull X Fighters formát jedné zastávky a ne celé série. Závodníci tak znovu poměřili své schopnosti jen tam, kde to celé v roce 2001 začalo.

A nyní bylo jasné, že po čtyřech letech se dočkáme nového vítěze, jelikož Tom Pages je po operaci ramene a ještě není ve stoprocentní kondici.

Závod tím sice přišel o svého největšího favorita, ale i tak už jen letmý pohled na startovní listinu napovídal, že příznivci FMX si rozhodně přijdou na své. To se potvrdilo už v kvalifikaci, ve které hned tři jezdci skočili double backflip. U Joshe Sheehana tento těžký trik nikoho nepřekvapí a nyní se k němu přidali ještě Levi Sherwood a nováček Christian Meyer.

Sherwood, kterému dvojité salto pomohlo už k nedávné obhajobě triumfu ve freestylu na Nitro World Games, se tak mohl radovat z vítězství v kvalifikaci. V těsném závěsu za novozélandským jezdcem se umístilo australské duo Clinton Moore a Josh Sheehan.

Důležitým aspektem každého Red Bull X Fighters jsou rozhodčí. V Madridu se o posuzování jezdeckých výkonů starala slavná jména, když v porotě usedli Edgar Torronteras (energie), Daniel Bodin (obtížnost), Mat Rebeaud (provedení), Andreu Lacondeguy (rozmanitost) a Ronnie Renner (hlavní rozhodčí a styl).

Skupina A: Josh Sheehan, Maikel Melero, Taka Higashino, Harry Bink

První skupinu zahájil Australan Harry Bink, který do své jízdy zařadil heel clicker superman backflip, flintstone, kiss of death backflip a double grab backflip. Jako druhý se v aréně předvedl japonský samuraj Taka Higashino s triky rock solid backflp, california roll, rock solid, flair a kiss of death backflip.

Domácí Maikel Melero do své jízdy zařadil double grab backflip, california roll one hand, rock solid, flair nac s menším pádem a na závěr ještě přidal no handed frontflip ze speciální rampy. Skupinu uzavřel Josh Sheehan s triky jako double grab backflip, rock solid, double backflip, flair a 360 nac. Do další fáze závodu z této čtveřice postoupili Josh Sheehan a Taka Higashino.

Skupina B: Clinton Moore, Adam Jones, Rob Adelberg, Dany Torres

Ve skupině B se jako první předvedl domácí oblíbenec Dany Torres s triky jako double grab backflip, lazy boy backflip, rock solid, flair a oxecutioner flip. Rob Adelberg během své minuty předvedl cliffhanger backflip, rock solid, kiss of death backflip, california roll a indian air heel clicker backflip.

Jediný Američan na startu Adam Jones se prezentoval čistě provedenými prvky jako double grab backflip, mcmetz no hand, cliffhanger backflip, rock solid a dead body backflip. Favorit druhé skupiny Clinton Moore udělal volt, rock solid, kiss of death backflip, 540 a na závěr bohužel skočil pouze rovně, když si pravděpodobně rozmyslel svůj bundy trick, což ho nakonec stálo postup do dalších bojů. Do dalšího kola tak šli Adam Jones a Dany Torres.

Skupina C: Levi Sherwood, Christian Meyer, Luc Ackermann, Fred Kyrillos

Poslední skupinu zahájil zatím ne moc známý Brazilec Fred Kyrillos. A hned chyboval jelikož v backflipu neudělal žádnou kombinaci, následovaly kiss of death backflip, no foot can backflip a rock solid. Luc Ackermann do svého představení zařadil velký surfer flip, flair skoro s pádem, california roll, rock solid a nakonec skočil rovně bez triku.

Nováček Christian Meyer věděl, že oba jezdci před ním chybovali a tak by mu mohla stačit slušná jízda bez zbytečných zaváhání. Španěl se ovšem rozhodl riskovat a hned na prvním skoku se pokusil o double backflip a velmi tvrdě havaroval. I když jeho pád vypadal hrozivě a zůstal ležet nehybně na zemi, tak nakonec by se podle všech zpráv nemělo jednat o nic vážného a měl by být brzy propuštěn z nemocnice.

Jako poslední jezdec úvodní části se představil vítěz kvalifikace Levi Sherwood. Novozélanďan skočil triky jako kiss of death backflip, rock solid, double backflip nac a 360 nac, což mu zajistilo bezproblémový postup. Do dalšího kola se dále dostal také Luc Ackermann.

Dechberoucí souboje dvojic o finále

Postupující jezdci byli následně na základě výsledků rozděleni do dvojiček, ve kterých se soupeřilo o možnost si zajet finále o celkové vítězství. Každý z šestice nejlepších závodníků dostal jednu a čtvrt minuty na to, aby ukázal to nejlepší ze svého repertoáru.

Adam Jones vs. Taka Higashino

Tuto fázi programu v aréně Las Ventas zahájil Adam Jones. Americký jezdec ve své jízdě předvedl double grab backflip, mcmetz no handed, cliffhanger backflip, turntable saran wrap, kiss of death backflip a dead body backflip. Jeho japonský soupeř Taka Higashino ukázal rock solid backflip, california roll, rodova, 540, kiss of death backflip, double grab backflip s přistáním s jednou rukou. Rozhodčí po celkem dlouhém posuzování v těsném poměru 2:3 do finálové trojice poslali Taku Higashina.

Dany Torres vs. Levi Sherwood

Domácí fandové už měli v býčí aréně jen jednoho svého toreadora, který je svým výkonem rozhodně nezklamal, když do své jízdy zařadil seat grab indy backflip, lazy boy backflip, flatliner, flair, oxecutioner backflip a cordova backflip. Dany Torres zajel bezchybně, ale bohužel pro něj byl jeho soupeřem velmi dobře rozjetý Levi Sherwood, který předvedl kiss of death backflip, double backflip nac, 360 nac, no handed double backflip a hart attack backflip. Poprvé v historii tak byla k vidění dvě dvojité salta v jedné jízdě a to dokonce s kombinacemi. Nebylo tedy překvapení, že všech pět rozhodčí dalo svůj hlas vítězi madridského závodu z roku 2012.

Luc Ackermann vs. Josh Sheehan

Poslední vyřazovací souboj otevřel Luc Ackermann. Mladý Němec ve své jízdě udělal surfer flip, california roll, flatliner, 360 nac, hart attack backflip a flair po vypršení časového limitu. Josh Sheehan do svého představení zařadil double grab backflip, flatliner, kiss of death backflip, flair, 360 nac a double backflip. I z této dvojice postoupil favorit jednoznačným rozhodnutím pětičlenné poroty.

Bezchybné finálové výkony

Vzhledem k výkonům v předchozích kolech Taka Higashino do finále nastupoval z pozice, že lepší než třetí by mohl skončit jedině v případě chyby některého ze soupeřů. Japonec má ve svém repertoáru velmi obtížné triky, ale double backflip jeho soupeřů je na takové úrovni, že je dělá téměř neporazitelnými. Taka Higashino tedy do své velmi pěkné jízdy zařadil rock solid backflip, kiss of death backflip, rodova, flair, california roll a double grab indy backflip.

Levi Sherwood zajel absolutně bezchybně a triky jako hodně protažený kiss of death backflip, double backflip nac, 360 nac, no hander double backflip a double grab backflip přiváděly přítomné fanoušky do varu. A po tomto výkonu bylo o vítězi téměř rozhodnuto, jelikož dvě kombinace do dvojitého salta jsou asi těžko k poražení. A to i když je tím vyzyvatelem Josh Sheehan.

Také Josh Sheehan předvedl čistou jízdu, když během svých 75 vteřin zvládl triky jako double grab backflip, flatliner, kiss of death backflip, flair indy, 360 nac a double backflip. S takovou jízdou by porazil skoro každého jezdce na světě, ale Levi Sherwood a jeho dvě double backflipové kombinace byly hodně tvrdý oříšek.

Australan tak na svou stranu získal jeden bod díky využití tratě, ale zbývající čtyři rozhodčí hlasovali pro jeho konkurenta z Nového Zélandu, který se tak po čtyřleté pauze opět radoval z vítězství na Red Bull X Fighters v Madridu. A na trůnu vystřídal Toma Pagese, který se o své páté zdejší vítězství pokusí zabojovat za rok.

Red Bull X-Fighters Madrid 2017

1. Levi Sherwood (NZL)
2. Josh Sheehan (AUS)
3. Taka Higashino (JPN)
4. Adam Jones (USA)
5. Luc Ackermann (GER)
6. Dany Torres (ESP)
7. Clinton Moore (AUS)
8. Maikel Melero (ESP)
9. Christian Meyer (ESP)
10. Rob Adelberg (AUS)
11. Harry Bink (AUS)
12. Fred Kyrillos (BRA)

Zdroj: extrememag.cz

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist