Konec Gladiátorů v Čechách

Dvanáctý ročník FMX Gladiator Games udělal tečku za jednou velkou freestylovou párty. Za těch dvanáct let bylo možné vidět moře šíleností, že se kolikrát tajil dech. Ani při derniéře Gladiátorů v Praze nechybělo několik freestylových lahůdek. Točil se double back flip, skákal se tandem back flip na sněžném skútru a vzduchem se prolétl Fiat Punto.

Kapitoly článku

Před osmou hodinou nastoupila na plac Římská Garda a mohlo se začít létat vzduchem. Jezdci vyrazili do prvního kola, ve kterém se chtěli natěšenému publiku předvést v tom nejlepším světle a zrovna tak si od poroty vyskákat nějaké ty body. Ve vzduchu se opět točily neskutečné věci, které už nemají s fyzikálními zákony moc společného. Ve vzduchu pochopitelně nemohla chybět česká krev. Své nej triky rozbalili Libor Podmol, Petr Pilát, Martin Koreň, Zdeněk Fusek (získal divokou kartu), ale i létající junior Matěj Česák, který sobotní večer v O2 Aréně zahájil. Že je zpět, dal jasně najevo Petr Kuchta Kuchař a celý večer skákal jako ďábel. Zahraniční konkurence se s tím také nemazlila. Vyždímat ze sebe to nejlepší do Prahy přijeli Remi Bizouard, Edgard Torronteras, Dustin miller, Daniel Bodin, Jackson Strong, Mike Mason a Blake Williams.
Tito borci nastoupili i do druhého kola, kdy si to rozdali v soutěžích Big air Best Trick, Non-Flipped Trick a Best Of The Best Trick. Velkou parádou byl Best trick, který se skákal na 32 metrů, což není žádná legrace. To co se dělo v hrozným kalupu ve vzduchu fakt stálo za to! Celkovým vítězem závodů se nakonec stal Petr Pilník Pilát a druhý Libor Mouka Podmol se ziskem 335 bodů na něj ztratil jen jeden jediný bod. Pomyslné poslední místo na bedně pak bral frantík Remi Bizouard, který si vyskákal 333 bodů.
Další pořadí bylo následující: Mike Mason, Blake Williams, Edgar Torrenteras, Jackson Strong, Martin koreň, Dustin Miller, Daniel Bodin, Petr Kuchta Kuchař.


Víc než o závody šlo samozřejmě o show, takže se jezdci pustili do nádherného vláčku, kdy každý točil jiný trik nebo do parádičky nazvané Synchro. Freestyle z jiného soudku vystřihl Španěl Edgar Torronteras jako Beatboxer s mikrofonem v ruce. Pěknou podívanou byla exhibice na minibikách, ale i vystoupení čtrnáctileté slečny Kristýny Vítkové na kátéemce. Pro odlehčení drsných skoků přišel čas sličných slečen, jež si to rozdaly v soutěži krásy o Miss FMX 2011.
V závěru posledního gladiátorského večírku v O2 Aréně došlo i na netradiční freestylové libůstky. Nejdříve si bratři Colten a Caleb Moore střihli Tandem Back Flip na sněžném skútru a pak Scott Murray vystřihl Double Back Flip na čtyřtakním céerefku. Výška do které vyskočil v poměrně pomalé rychlosti byla naprosto neuvěřitelná a jen málokdo věřil, že to amík dotáhne do zdárného konce.
Rozloučení s organizací dvanácti FMX Gladiatorských večerů pojal Marek Rejman po svém a dal skok s Fiatem Punto, který se Zdeňkem Fuskem ustál až překvapivě dobře. Je fakt, že v dřívějších gladiátorských hrách bylo na rampách mnohem více zahraničních FMX borců světové špičky, ale i tak to letos nebylo vůbec špatné a rozhodně bylo na co koukat. 
Tak uvidíme, co se po stránce FMX motokrosu bude dít v té naší malé zemičce dále, ale věřme, že konec FMX Gladiator Games je jen začátkem nějaké další freestylové show… Velká fotogalerie v další kapitole článku jen dokazuje, že podívaná je to parádní.


Informace o redaktorovi

Vláďa Novotný - (Odebírat články autora)
Jiří Jevický - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (7x):



TOPlist