Horsefeathers FMX Jam-Polet nad Orionkou

V nově otevřeném freestyle parku v pražských Modřanech se včera konala freestyle motokrosová akce s názvem Horsefeathers FMX Jam. Na čtvrtém ročníku této atraktivní podívané nešlo o body, ale o to si s partou stejně „postižených“ týpků dobře zaskákat.

Kapitoly článku

Seznam pozvaných jezdců sliboval luxusní podívanou, z předních světových riderů okusili Modřanskou rampu Nick Franklin (Nový Zéland), Busty Wolter (Německo), Jader Toninello (Itálie), Martin Schenk (Rakousko) a Broecky Van den Brock (Belgie) , z českých luhů a hajů se přijeli proletět Libor "Mouka" Podmol, Martin Koreň, Petr "Kuchta" Kuchař, Ondřej "Čert" Záruba, Matěj Časák a Pit Bike letci Radek "Bilko" Bílek a Tomáš "El Barto" Bárta

Horsefeathers FMX Jam není jen o skákání. Jam představuje pohodovou akcičku s třešňičkou na dortu v podobě předvedení se divákům . Rideři se hodnotí sami, a snaží se, aby získali respekt kolegů. Akci odstartovalo volné ježdění na velkých přírodních skocích v brněnském Big gap parku Honzy Brabce. V tomto ojedinělém parku má nejmenší hliněný dvoják 27 metrů a největší 50 metrů, to je potom hukot, když jezdci jsou tak dlouho ve vzduchu. Další den byla na pořadu návštěva radia Spin, které vysílalo LIVE rozhovor, a posléze se rideři vyblbli na paintballu v Mělníku, kde si vyzkoušeli zastřílet i na čtyřkolkách. Ve čtvrtek se naplno předvedli nedočkavým divákům, zač je toho freestylový polet. 

První jízda byla čistě oťukávací. Kluci posílali do rampy tričky staré školy, a za pomocí hlasivek návštěvníků zkoušeli, jaké husté akce budou skákat v druhém kole. Hostitel Martin Koreň se představil v tom nejlepším světle, a i když po zranění, tak byl mezi prvními skákající hlavou dolů. Čtyřtaktní bouřka Petra „Kuchty“ Kuchaře spolehlivě dostávala fanoušky do varu a přesně vystihl, jak se Horsefeathers FMX Jam povedl: „Ze začátku dost foukalo, a podmínky nenasvědčovaly, že tam budeme posílat ty nej triky, ovšem potom, jak mávnutím kouzelného proudku se změnily podmínky, a skákalo se moc dobře. Diváci nás rozvášnili, všichni jsme si akci perfektně užili, nikdo se nezranil, a mě osobně to moc bavilo.

Před druhým kolem se představili Radek „Bilko“ Bílek a Tomáš „El Barto“ Bárta z týmu 
50 Rocks se svojí živelnou show na malých Pit Bicích. Mistr Bílek se s tím moc nemazal, 
a poslal do rampy Back Flip No Hand (v saltu se nedrží řidítek), El Barto nezůstával pozadu, a kontroval parádním No Foot Can Canem, a také skákal kolama vzhuru. 

Druhé kolo jezdci ukazovali, jak se nerespektují fyzikální zákony, a skákali top triky freestylového nebe. Teprve devitiletý Matěj „Máťa“ Časák už nepatří mezi zelenáče, 
a předváděl, co od vystoupení na Gladiatorských hrách 2008 stihl naučit a dopilovat. 
Jeho triky neměly chybu, a byly festově protažené. Ondřej „Čert“ Záruba posílal vypilovaný, v jeho případě už téměř legendární, Jack Hammer, kdy se ve vzduchu maximálně protáhne. Otec českého Freestyle Motokrosu Petr Kuchař zapráskal čtyřtaktem při Backflipech, a bylo na něm vidět, jak si akci užívá. Martin Koreň protahoval svojí oblíbenou devítku (Nine o´clock) a zavěrečným Backlip Nac Nac dokázal, že zranění nepřibrzdilo jeho chuť na husté triky. Nick Franklin vzpomněl na časy, kdy sváděl souboje s legendárním Travisem Pastranem na Red Bull X-Fighters 2006 a otočil povedený Superflip. Nickovu jízdu právem jezdci zvolili jako tu úplně nej. Libor „Mouka“ Podmol nezůstal nic dlužen své pověsti srdcaře, a posílal tam Back Flipy s kombinacemi Hell Clicker a Indian Air. Ostatní jezdci si užívali přízně publika, a skvěle se bavili.

Po brutálním druhém kole přišli opět na řadu Radek Bílek a Tomáš Bárta se svými Pit Biky, a stejně jako posílači od FMX ramp na velkých motorkách, tak i oni dávali čím dál tím lepší triky. 

Následoval Best Double, kdy jezdci skáčou ve dvojici těsně za sebou. Jako první skákali dvojmo Nick Franklin a Broecky Van den Brock. Po nich se představili šílenci jen do půl těla Martin Schenk a Jader Toninello před českou smetánkou Petrem Kuchařem a “Čertem” Zárubou. Kuchta předváděl neskutečné whipy, a Čert kontroval protaženými triky staré školy. Jako čtvrtou dvojicí byli borci, kteří mají zálibu v poletu hlavou dolů Martin Koreň 
a Libor Podmol. Jezdci si vybrali nejlépe sehranou jízdu v podání dua Franklin,Van den Brock.

Další libovkou byla soutěž o nejlepší placku, tzv. Whip. Nejlepší placku v Modřanech poslal Petr “Kuchta” Kuchař, když letěl zcela našikmo, neuvěřitelná záležitost. 

Poslední možností, jak vidět jezdce ve vzduchu, byl luxusní vláček. Rideři dávali triky přímo za sebou, a rozpoutali pravé freestylové peklo. Při vyhlašování vítězů přišel čas i na výborné publikum, kteří svými hlasivky, zvolili Matěje Časáka jako nejlepšího jezdce.
Horsefethers FMX Jam se hodně povedl, nikdo se nepolámal, a šlo se slavit a pokecat 
na afterparty do klubu Misch Masch.

Kompletní informace  a fotogalerii naleznete na www.fmxjam.cz.

Výsledky:

Best Run (nejlepší jízda): Nick Franklin
Best Whip (placka): Petr Kuchař
Best Double (dvojice): Nick Franklin a Broecky Van den Brock
Největší aplaus diváků: Matěj Časák

Informace o redaktorovi

Roman Kalkus - (Odebírat články autora)
Vláďa Novotný - (Odebírat články autora)
Zdeněk Kindl - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist