Freestyle Kings Liberec – Králové freestylu ovládli Liberec

Již potřetí zavítali, blázni na motorkách popírající fyzikální zákony, do liberecké Tipsport arény. Letos se ovšem neskákalo o světové body. Nažhavené publikum mělo možnost vidět exibici šílenců skákající na motorkách, pitbicích a kolech. Závod mistrovství světa Night of the Jumps se u nás přesto pojede 7. listopadu v ostravské ČEZ aréně.

Kapitoly článku

Kvalifikace – Tomáš Lysáček otočil backflip

V kvalifikaci se utkalo deset riderů, z toho polovina se pravidelně zúčastňuje seriálu MS Night of the Jumps. Největšími hvězdami byli úřadující mistr světa Remi Bizouard a trojnásobný vícemistr světa náš Libor „Mouka“ Podmol. Do bojů o čelní místa chtěli zasáhnout i freestylový mistr Německa Fabian Bauersachs, Frederik Peters (Německo), Wiliam van den Putte (Belgie), Španěl Andreu Lacondeguy, který umí šílenosti jak na motorce, tak na kole, seveřan Ilka Sallo, Francouz Reno Marory, populární Polák Bart Oglaza, a druhý český rider Tomáš Lysáček skákající v hale úplně poprvé.

Kvalifikace se, klasicky, skákala na šest triků + poslední trik ohodnocený porotou dvojnásobným počtem bodů. Jako první se představil Tomáš Lysáček, který maximálně protahoval old school triky, posledním trikem překvapil všechny přítomné. Tomáš tam premiérově poslal salto. Dopad nebyl sice moc dobrý, poroučel se k zemi, ovšem ihned vstal a propukla radost ze zvládnutého backflipu.
Klobouk dolů před jeho odvahou, a nebýt pádu mohl postoupit do finále. Hned po něm vjel na rampy, v českých končinách velmi známý a s Liborem Podmolem trénující, Bart Oglaza, který předvedl jízdu plnou šílených kombinací. Českým fanouškům FMX neznámý Reno Marory skákal bezchybné a protažené triky hlavou nahoru, a také si zajistil postup do finále.
Prvním flipujícím bez pádu byl Fab Bauersachs, který dotočil výborný Backflip Nac Nac, a mohl se těšit na finále. Belgičan Wiliam van den Putte se dlouho nerozpakoval, a předvedl ďábelský Superflip, což bezpečně stačilo na postup mezi finálovou šestici. Potom už halu ovládli dva největší favorité Libor „Mouka“ Podmol (skákající s kamerou na přilbě) a Remi Bizouard. Ukázali milovníkům adrenalinu, jaké triky provádějí v seriálu Night of the Jumps. Vítězem kvalifikace se stal Libor Podmol, a věděl, že do večerního finále pojede jako poslední.
Ani během přestávky se publikum nenudilo, a tuhla jim krev v žilách při tricích na kolech a na malých pitbicích. Pitbike show obstarali Jankáč, Tomáš „El Barto“ Bárta, Bilko a nováček Adam Haj. „El Barto“ Bárta premiérově dotočil na hlíně Backflip Indian Air, hustá záležitost na malém pitbiku. Další novinkou byly Synchro skoky, kdy jezdci těsně za sebou předváděli ty nej triky, nejvíce se publiku líbili Remi Bizouard a Libor Podmol skákající vedle sebe i těsně ze sebou.


Finále – Souboj Bizouard vs. Podmol

Jako první se představil Francouz Marory, který neflipoval a zajel obdobnou jízdu jako v kvalifikaci, proto skončil až šestý. Bart Oglaza dával šílené kombinace do svých triků, ovšem neskočil Backflip, také si nepolepšil, a zůstal pátý. Fab Bauersachs předvedl, českému publiku, několik nových triků, např. Backflip Nac Nac s držením řidítek jednou rukou. Fab si dělal zálus na stupně vítězů, ovšem byl tu ještě Belgičan van den Putte, který maximálně protáhl Hollygrab a závěrečným Backflipem Tsunami si zajistil o pouhé dva body průběžné první místo.
Na diváky čekalo vyvrcholení večera v podobě souboje Remi vs. Podmol. Remi Bizouard rozjel jízdu oblíbenými triky Flatliner a gumovým Tsunami Scorpion. V best triku skočil protažený Tsunami flip, a získal od poroty 97 bodů. Libor Podmol vlétl do arény za bouřlivého skandování výborných diváků, a posílal jeden světový trik za druhým. Po brutálním Flip Cliffhangeru následoval zcela šikmý Underflip. Libor se, při dopadu, snažil, co jen mohl, ale motorka si to namířila do bočního mantinelu. Dynamickou a živelnou jízdu okořenil Mouka závěrečným Stripper Flipem (salto, kdy Libor v mostu natáhne nohu), který skáče jako jediný v Evropě. Pro diváky se stal Libor showmanem večer a skončil druhý, jen kvůli špatnému dopadu po Underflipu, o jediný bod.
Třešničkou na freestylovém dortu bylo dvojité salto na horském kole špičkového jezdce Andreu Lacondeguye. Chvilí se rozskákával „jen“ backflipy, a posléze tam loupnul dvojité salto. Skvělé vyvrcholení povedeného večera.

Výsledky finále:

1. Bizouard-97 b.
2. Podmol -96 b.
3. Putte -85 b.
4. Bauersachs-83 b.
5. Oglaza -60 b.
6. Marory - 48 b.


Video

Informace o redaktorovi

Roman Kalkus - (Odebírat články autora)
Petr Štola - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist