Báječní muži na létajících strojích

Když se řekne Freestyle Motocross, většině motoristických fanoušků se vybaví parta maniaků, kteří na svých strojích předvádějí neuvěřitelné kousky. A přesně taková akce nás čeká 19. a 20. listopadu 2005 v pražské Sazka Areně. Ano je to tak, pořádající agentura GSMA vyslyšela přání všech těch, kteří milují vůni spáleného benzínu a pneumatik a tato velmi populární adrenalinová zábava u nás proběhne hned dvakrát.


Akce, která už neodmyslitelně patří k podzimních sychravým dnům, proběhne v osvědčené Sazka Areně, kde loni bylo navezeno za pomoci 80 náklaďáků 1500 kubíků hlíny. Letos pořadatel slibuje velkou show využívající všech moderních vymožeností, které Sazka Arena nabízí. Večerní program bude evokovat atmosféru římských gladiátorských zápasů. Svou účast již potvrdilo 8 zahraničních jezdců, v čele s vítězem letošního X-Fighters a minulého ročníku X-Games Natem Adamsem a držitelem světového rekordu Australanem Robbiem Madissonem. Nebudou chybět ani čtyři domácí borci, kteří se zcela jistě mezi zahraničními hvězdami neztratí.

Mám velikou radost, že jsme byli nuceni díky zájmu diváků otevřít i druhou nedělní show, abychom uspokojili vysoký zájem. Je vidět, že se naše show líbí a láká stále více diváků vyhledávajících adrenalinovou podívanou. Co mohu dodat, snad jen tlumočit pozdravy od Nata Adamse, jednoho z nejlepších současným nejlepších jezdců planety, který se do Prahy velmi těší a má pro diváky přichystanou lahůdku ve formě legendární otočky o 360 stupňů,“ říká Marek Rejman z agentury GSMA. Jedním dechem dodává: „Tohle ještě Praha neviděla a zase alespoň rok neuvidí. Letošní vrchol na poli extrémních sportů je tu a Vy byste ho neměli prošvihnout.“

Pojďme si alespoň v krátkosti představit hlavní aktéry sobotního a nedělního klání:

Andy Bell


bydliště: Kelowna, British Columbia
místo narození: Kelowna, British Columbia
datum narození: 12.3.1975
závodí od: 1988
tým: Canadian Airforce
motorka: KTM 250 SX
sponzoři: KTM, Ogio

Další jezdec, který se řadí mezi světovou FMX špičku a my ho budeme mít možnost přivítat v listopadu v pražské Sazka aréně je Kanaďan Andy Bell. Jezdec, který už několik let vyhrává většinu Kanadských závodů byl v Praze k vidění už v minulém roce a o tom, že byl se závodem spokojen svědčí i to, že letos neváhal přislíbit opět svou účast.


Dustin Miller


Bydliště: Garnerville, Nevada
Místo narození: Santa Rosa, Kalifornie
Datum narození: 5.16.1981
Závodí od roku: 1983
Motorka: Honda
Sponzoři: Fox, DC shoes, Fox, Sunstar, Race Tech, Ogio, Works connection, Kicker, FMF, 909, UNI

Největší úspěchy:

2001 1. místo v celkovém žebříčku série IFMA
2001 1. místo Moto X Big Air (Philadelphia)
2001 2. místo na zimních X-Games
2002 2. místo v celkovém žebříčku série IFMA
přes 30 vítězství jednotlivých závodů IFMA

Dustin Miller je nejúspěšnějším jezdcem americké série IFMA, ve která se mu podařilo získat více než 30 vítězství, což je zatím nejvíc, čeho kdy FMX jezdec v této sérii dosáhnul.


Jake Windham


Bydliště: Shingle Springs, Kalifornie
Místo narození: Placerville, Kalifornie
Datum narození: 2.3.1975
Motorka: 2002 Suzuki 250
Sponzoři: Works Connection, Lamson Porting, Azonic, DC Shoes, White Brothers, TBT, Acerbis, Ogio, Alpinestars, Tag Metals, One Industries, Kicker, Got20's.com, Boyd Cottington, Astrisk, Arnette

Největší úspěchy: vítěz série IFMA v roce 2000, 3. místo na X-Games 2001

Jake je jedním z těch, jehož styl si dokáže získat své příznivce na každém závodě, kterého se zúčastní. Jeho vlastní trik se jmenuje „Ruler“ a pomohl mu k prvnímu vítězství v závodě IFMA v roce 2002, který se konal poblíž jeho rodiště v Sacramentu. Po tomto úspěchu se však Jake nezastavil a postupně se dostává výš a výš na pomyslném žebříčku popularity FMX jezdců.


Jeff Fehr


Bydliště: British Columbia, Canada
Místo narození: British Columbia, Canada
Datum narození: 9/01/83
Závodí od roku: 1985
Motorka: Honda CR 250
Sponzoři: Ogio, Alpinestars, SMP, Concrete, Streetwear

Kanaďan Jeff Fehr je již v Čechách jako doma. Na freestyle motokrosu jsme ho měli možnost vidět už předloni, kdy jako první předvedl pražským divákům backflip, což byl v té době trik, který dělalo jen několik málo jezdců na světě. Stejným způsobem zvednul diváky ze židlí i minulý rok v Sazka aréně, kde se na jeho umění můžeme těšit i letos.


Libor Podmol


Věk: 21
Bydliště: Znosim
Jak dlouho jezdíš? Z toho závody?: od 10ti MX, FMX od roku 2003
Motorka: Suzuki 250 RM
Sponzoři: Horsefeathers, Oneal, Motorex, Electric, Osiris, Denso, slim Grafix

Dosavadní úspěchy: Celkové 11.místo Night of the Jumps World cup 2005
4.místo FMX challenge Finland 2005
2x 2.místo Israel contest 2005


Martin Koreň


Věk: 23
Bydliště: Praha
Jak dlouho jezdíš? Z toho závody?Od 4 let. Závody MX od 13-ti. FMX od 20-ti.
Motorka:Kawasaki kx 250
Sponzoři: Horsefeathers, Condat, Tohnichi, Motorex, B2design, Alloy, Osiris, Electric, Newfren, Race tech, Wiseco, Asko KC.
Dosavadní úspěchy:
Rok 2004
5. místo World Cup Monster Jumps Německo
6. místo Edge Games Švédsko
Rok 2005
1. místo Evropsky pohar Izrael
3. místo Edge Games Švédsko
5. místo Fmx Challenge Finsko
6. místo Night of the Jumps Milano
8. místo Night of the Jumps Insbruck
16. místo v IFMXF World Ranking

Martin Koreň je v současnosti jedním z našich nejlepších FMX jezdců. Účastní se pravidelně řady akcí po celém světě a v listopadu bude jedním ze čtyř českých jezdců, kteří budou závodit po boku světové špičky v pražské Sazka Aréně.


Mike Masson


Bydliště: Minden, Nevada
Místo narození: Fresno, Kalifornie
Datum narození: 8.27.1981
Závodí od roku: 1993
Motorka: Honda
Sponzoři: Fox, Oakley, Works Connection, Tag Metals, Empire Suspension, Relentless.us, Sano, Ogio, Sunstar, Uni Filters

Mike začal závodit zhruba v 11ti letech s pomocí svých rodičů. Brzy se stal velmi zkušeným jezdcem nejenom v klasickém motokrosu, ale i freestyle motokrosu a v obou disciplínách dosahoval obdivuhodných výsledků. V klasickém motokrosu se tento jezdec umísťuje do pátého místa v žebříčku IFMA.
Narozdíl od ostatních FMX jezdců, kteří se s motokrosem nadobro rozloučili ve chvíli, kdy poprvé sedli na FMX motorku, se Mike své závodní kariéry na okruhu vzdát nehodlá.
Do budoucna má tento, jeden z nejmladších jezdců v plánu vyhrát světový motokrosový šampionát a získat medaili z X-Games. Tím však jeho ambice nekončí, „chtěl bych se především stát respektovaným jezdcem, který udělal něco, aby pomohl tomuto sportu“ říká Mike Mason, který je jedním z těch, co se nám představí 19. a 20. listopadu v Sazka Aréně.


Morgan Carlsson


Datum narození: 27.1.1980
Národnost: švédská
Bydliště: Stockholm
FMX jezdí o roku: 2003
Sponzoři: Split, Etnies, Spy Optics, Troy Lee Designs, Burningheart Records, Nikita, Suzuki, Valvoline

Morgan Carlson se z party FMX jezdců poněkud vymyká a to především tím, že nepochází z USA, země zaslíbené motokrosu, ale ze Švédska a také tím, že se neúčastní pravidelně všech velkých FMX závodů, ale dává přednost volnému ježdění v přírodě a jezdí především pro radost.


Nate Adams


přezdívka: NATE DOG
místo narození: GLENDALE, AZ USA
datum narození: 03/29/1984
bydliště: WITTMANN, AZ USA
povolání: PRO RIDER
stav: svobodný
závodí od roku: 1998
motorky: Yamaha YZ250 a YZ250F
oblíbené jídlo: sendviče

Začalo to, když mi bylo 8 a můj otec mi poprvé ukázal ježdění na motorce, okamžitě jsem si tuto zábavu sport zamiloval. Náš sport se neustále vyvíjí a není možné ho dělat naplno, aniž by ho člověk miloval. V FMX je, na rozdíl od jiných sportů, tolik nástrah a nebezpečí, že jen ten, kdo je do tohoto sportu naprostý blázen, dokáže s plným nasazením riskovat své zdraví a v některých případech i život“ Jednadvacetiletý Nate Adams je v současnosti považován za jednoho z nejlepších, ne-li vůbec nejlepšího jezdce naší planety.
Jeho vítězné tažení začalo v roce 2003, kdy se mu v legendárním FMX závodě „Gravity Games“ podařilo porazit do té doby neporazitelného a legendárního Travise Pastranu. V roce 2004 už Nate vyhrál nejprestižnější závod X-Games, což byl titul, který mu do té doby chyběl a který mu pomohl zařadit se neodmyslitelně mezi světovou elitu. K vítězství mu v minulém roce pomohl trik 360, který je považován za njetěžsí možný.
Poté už následovalo jedno vítězství za druhým – na Gravity Games 2004 Adams ukázal, kdo je opravdovým králem FMX, když zopakoval 360 a to hned dvakrát za sebou, což mu zajistilo nejen první místo v závodě ale i vítězství v kategorii „best trick.“
Třetí triumf se mu podařil hned záhy na to, když vyhrál LG Mistrovství světa, které se l konalo v Kalifornii.
V letošním roce potkalo Adamse zranění, které mu zkomplikovalo část sezóny, ale ne natolik, aby se nemohl zúčastnit dalšího kultovního závod – Red Bull X-Fighters, který se konal v Madridu a který mu přinesl další slavné vítězství.

Nate Adams je jeden z mála jezdců, kteří mají svou vlastní hru, ta jeho je určená pro mobilní telefony a musíte v ní zdolávat složitější a složitější triky, abyste se dostali do dalšího kola.

My máme to štěstí, že pokud vše dobře dopadne, tak již brzy uvidíme tuto hvězdu součastného FMX nebe v Pražské Sazka Aréně, kde se bude 19. listopadu konat další ročník závodu s účastí těch nejlepších světových jezdců.

největší úspěchy:
1. místo Vans Triple Crown of Motocross 2001
2. místo na X-Games 2003
1. místo v sérii IFMA 2003
1. místo na X-Games 2004
1. místo na Gravity Games 2004 – v závodě i best tricku
1. místo Mistrovství světa 2004
2. místo X-Fighters 2004
3. místo na X-Games 2005
1. místo X-Fighters 2005


Petr Kuchař


Datum a místo narození: silvestr 1971, ve Vrchlabí
Bydliště: Hustopeče u Brna
Stav: ženatý
Povolání: FMXer, Supercrosser, kaskadér - Filmka stunts
Motorka: Kawasaki, Mallaguti
Sponzoři: GAULOISES, HARNESS, KAWASAKI, HORSEFEATHERS, M.C.F. Slušovice, DIADORA, ONE Helmets, Mc Master, Arnette, Braking, TAG, Marzocchi, OGIO, DVS shoes, WISECO, MITAS, DENICOL, řetězy EK, DENSO, NIXON, Š design

Úspěchy:

2000
- začínám s freestylem - 2. místo FMX contest Rondo

2001
- po zranění ramen až 7. místo Mistrovství ČR Supercross
- 3. místo FMX contest Praha Paegas arena

2002
- 2. místo - mez. motokros Top driver - Occiobello Itálie
- 3. místo - mez. FMX contest - Řím
- 1. místo - mez. FMX contest - Cagliari Sardinia
- 5. místo - mez. Mistrovství ČR FMX - Praha T-Mobile arena
- říjen - první pokusy salta v Němčičkách do bazénu.

2003
- 29. 3. mi Martina kývla u oltáře a 9. 10. nám porodila Peťu a Natálku !!!
- 1. místo - mez. FMX contest Plzeň
- 1. místo - mez. FMX contest Olbia - Sardinie
- Back flipová sezona...jako první Evropan jsem Back flip předvedl v srpnu na Sardinii.

2004
- 2. místo - světový pohár ve FMX - Chemnitz Německo
- 1. místo - mez. FMX contest - Plzeň
- 2. místo - světový pohár ve FMX - Madrid Spa.

Česká jednička na poli FMX Petr Kuchař je již pravidelným účastníkem pražského závodu. V minulém roce zvednul nejednoho diváka ze židle, když si před finálovou jízdou svlékl tričko a rozjel se na onehanded backflip.
Petr je letos ve opět ve formě a tak se na jeho vystoupení můžeme těšit i letos, kdy nám zajisté opět předvede, že svými výkony nezůstává pozadu oproti řadě světových FMX jezdců.


Petr Pilát


Věk: 14 let
Bydliště: Pyšely
Jak dlouho jezdíš? Z toho závody?: Od 3 let a závody od 5 let
Motorka: KTM 125
Sponzoři: RED BULL, KTM, MITAS, DENICOL, ALPINESTARS, GOLD FREN, RACE TECH, OAKLEY, OGIO, GSMA, TSG, DC- shoe,

Dosavadní úspěchy: 2002 a 2003 jsem měl možnost zaskákat si s největšími hvězdami FMX v T–Mobile Aréně na show pořádanou GSMA

Petr Pilát je jedním z našich nejmladších jezdců, přesto se stal už ve svých 14ti letech nedílnou součástí české profesionální freestyle motokrosové scény. Diváci ho mohou znát ze závodů v roce 2002 a 2003, kdy předvedl svoje umění spolu s největšími světovými hvězdami, tenkrát ještě v T-Mobile Aréně.
Letos se čeští fanoušci mohou na tohoto začínajícího talenta těšit znovu v pražské Sazka aréně.


Reagan Sieg


Bydliště: Vernon
Stav: svobodný

Nejlepší výsledky?
3. místo na Triple Crown v San Franciscu 1999

Další hvězdou FMX nebe, kterou znají čeští diváci už z loňského závodu v Sazka Aréně se je Kanaďan Reagan Sieg. Je jedním z nejdéle jezdících a závodících riderů a jeho profil můžeme nelézt v nejednom FMX videu. Přestože Reagan Sieg okusil už asi většinu zranění, která si může člověk na freestylové motorce přivodit, je stále plný energie a chuti zkoušet nové a náročnější triky.

Ronnie Renner


Bydliště: Long Beach, CA
Místo narození: Tampa, FL
datum narození: 6/10/77
stav: svobodný
děti: 2
závodí od roku: 1981
motorka: '03 KTM

sponzoři: KTM, Troy Lee Designs, THQ, Oakley, Ogio, 909, Alpinestars, Pro Action, FMF, Kicker, KMC, Vortex, EVS, RonnieRenner.com, Mongoose, BRP, ICW, Nitro, Acerbis, RK, Uni Filter, PJ, IMS

Miláček davů, jeden z nejlepších FMX jezdců světa si dokáže vždy získat publikum svým breakdancovým vystoupeních po každé jízdě. Ronnie Renner už navštívil Prahu v minulém roce a letos opět přislíbil svou účast, takže pokud vše dobře dopadne, tak se na jeho vystoupení můžeme těšit 19. listopadu v Sazka aréně.


Tohle je tedy třináctka statečných, kteří nás budou 19. a 20. listopadu bavit v pražské Sazka Areně. Přijďte je podpořit a pořádně vyhecovat, ať nám ukážou ty nejlepší triky, které současný svět FMX nabízí.
Nejen pro všechny z vás, kteří nebudou mít šanci se do Sazka areny dostat,

připravujeme původní reportáž

z průběhu celé akce doplněnou o rozsáhlou fotogalerii. Sledujte web Motorkari.cz

Informace o redaktorovi

Dan Rozkol - (Odebírat články autora)
TZ - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist