1. závod MS 2011: Podmol se do finále nedostal

Liboru Podmolovi se začátek jeho obhajoby titulu mistra světa v motokrosovém freestylu nevydařil. Po pádu v kvalifikaci nepostoupil v italském Turínu do šestičlenného finále. První vítězství v letošním seriálu FIM Freestyle MX World Championship tak získal francouzský jezdec Remi Bizouard.

Turínská hala Palasport Olimpico byla již dlouho dopředu beznadějně vyprodaná, a tak sobotnímu programu aplaudovalo 11 tisíc fanoušků. Ti byli nejvíc zvědaví na své čtyři domácí freestylery Massima Bianconciniho, Vanniho Odderu, Miki Montiho a Ivana Zucconiho, a tak šíleli při každém jejich jumpu. Do šestičlenného finále se ale probojoval jen prvně jmenovaný, ostatní tři obsadili v kvalifikaci poslední tři místa. Zaujal alespoň Miki Monti, který se se svými 45 lety stal nejstarším jezdcem, který se kdy objevil na Night of the Jumps, ale také nejstarším jezdcem, který kdy během závodu světového okruhu skočil backflip. 
Pozdější vítěz Remi Bizouard dominoval se svými 383 body už v kvalifikaci, kterou vyhrál před Španělem Josem Mirallesem a právě domácím Bianconcinim. Šestadvacetiletý Libor Podmol, přezdívaný Mouka, nechtěně způsobil senzaci, když nezvládl poslední ze svých skoků, propadl se na osmé místo a finále sledoval netradičně jen v roli diváka. V Turíně se měl představit i další český jezdec Petr Pilát, ale nakonec se ve výsledkových listinách neobjevil.
Po kvalifikaci se uskutečnila soutěž Race & Style, kterou vyhrál Jose Miralles před Massimem Bianconcinim a soutěž o nejvyšší skok (Španěl Maikel Melero 8,10 metru, Ital Massimo Bianconcini 7,9 metru a další Ital Miki Monti 7,3 metru). Finále už proběhlo plně v režii bývalého dvojnásobného mistra světa Bizouarda. Předvedl těžkou, ale skvěle zvládnutou sestavu, do které zařadil skoky Ruler Flip, Hart Attack Flip, 360 a Cliffhanger Flip. „Ne, rozhodně to není začátek mého útoku na další titul. Sezona bude ještě pořádně dlouhá, stát se může cokoli a sesadit Podmola z jeho trůnu bude zatraceně obtížné,“ zlehčoval na stupních vítězů populání Francouz své letošní ambice. Druhý v pořadí skončil v italské Grand Prix Chilan Javier Villegas se ztrátou šesti bodů, když bezchybně předvedl Underflip, Superman Seatgrab a Tsunami Flip. Ze třetího místa se nakonec radoval Jose Miralles. Někteří jezdci nezvládli tlak a fanatické povzbuzování rozvášněného davu. Maikel Melero drsně havaroval po svém triku Superman Seatgrab Flip a David Rinaldo nezvládl svého Dead Sailora. Libor Podmol bude mít možnost napravit si své bodové konto o prvním březnovém víkendu během dvouzávodu v Berlíně.

Výsledky NIGHT of the JUMPs Turín:


Finále:

1. Remi Bizouard FRA Yamaha 416 bodů
2. Javier Villegas CHI Yamaha 411
3. Jose Miralles ESP KTM 383
4. Massimo Bianconcini ITA KTM 366
5. David Rinaldo FRA Yamaha 325
6. Maikel Melero ESP Yamaha 316
 








Kvalifikace

1. Remi Bizouard FRA Yamaha 383 bodů
2. Jose Miralles ESP KTM 367
3. Massimo Bianconcini ITA KTM 363
4. Javier Villegas CHI Yamaha 358
5. David Rinaldo FRA Yamaha 354
6. Maikel Melero ESP Yamaha 352
7. Fabian Bauersachs GER KTM 340
8. Libor Podmol CZE Suzuki 338
9. Romain Izzo FRA Yamaha 308
10. Vanni Oddera ITA KTM 254
11. Ivan Zucconi ITA KTM 233
12. Miki Monti ITA Yamaha 221

Stav MS:

1. Remi Bizouard FRA Yamaha 20 bodů
2. Javier Villegas CHI Yamaha 18
3. Jose Miralles ESP KTM 16
4. Massimo Bianconcini ITA 14
5. David Rinaldo FRA Yamaha 12
6. Maikel Melero ESP Yamaha 10
7. Fabian Bauersachs GER KTM 9
8. Libor Podmol CZE Suzuki 8
9. Romain Izzo FRA Yamaha 7
10. Vanni Oddera ITA KTM 6
11. Ivan Zucconi ITA KTM 5
12. Miki Monti ITA Yamaha 4

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist