V Martinicích slavil Mohaupt s Hotovým

Letošní paní zima milovníkům zimních sportů příliš nepřeje, o čemž se už přesvědčil nejeden pořadatel Mistrovství České republiky v motoskijöringu 2014. V neděli 2.února se především díky obětavosti pořadatelů Enduro Martinice konečně podařilo uspořádat letos vůbec první mistrovský závod, i když dle kalendáře šampionátu měl být v pořadí pátý.

Martiničtí pořadatelé v čele s Robertem Vanclem vlastně dokázali nemožné. Třebaže na závodní dráze příliš sněhu neměli, dokázali ho navozit na trať snad z celého širokého dalekého okolí. Když se jezdci v neděli ráno sjížděli do Martinic, sníh byl pouze na závodní dráze a svou barvou ani sníh příliš nepřipomínal. Ale díky dokonale připravené trati a mrazivého počasí se závod nakonec podařilo připravit dokonale.

V kategorii MČR “Orion – Shiva KTM Cup 2014“ přijelo do Martinic celkem 14 posádek. Mistrovský titul obhajovali Josef Mňuk s Filipem Venclem. Závodu se bohužel nemohla zúčastnit v pořadí druhá a třetí posádka seriálu 2013. Josef Sládek s Petrem Čížkem sice na závodišti byli, ale pouze v roli diváků, protože koleno Petra Čížka mu prostě nedovolilo závodit. V Martinicích byl i Patrik Šroler, ale také závodům jen přihlížel, protože ještě není úplně zdravotně fit po loňské sezóně.
V prvních dvou kvalifikačních jízdách doslova zářil Pavel Kunc z Orionu – mistr ČR z roku 2002. Se svým lyžařem Romane Prossem suverénně vyhráli dvě jízdy. Třetí jízda jim úplně nevyšla a tak do finálové jízdy postupovali z druhé pozice, protože se před ně stačila dostat jen o jeden jediný bod posádka Lukáš Mohaupt a Václav Hotový.

Velkou bitvou bylo finále „B“, kde jeli méně úspěšní jezdci z kvalifikace o dvě postupová místa do hlavního finále „A“. Dlouho vedli Víťa Marek se Zdeňkem Langerem, ale nakonec v posledním kole podlehli soustředěnému tlaku Jaromíra Romančíka s Vítem Limrem. Účast Jaromíra Romančíka byla vůbec příjemným překvapením závodu. Motoskijöring jel úplně poprvé, zlepšoval se jízdu od jízdy a dokázal, že i špičkový motokrosař z MMČR dokáže dobře zajet motoskijöringový závod. Skvěle zajel také Josef Sládek st. s Jiřím Klejchem. Sládek st. se vrátil do mistrovského motoskijöringu po sedmi letech a jeho patnáctiletý lyžař výrazně snižoval věkový průměr této posádky. Sládek s Klejchem celé B-finále dýchali na paty prvním dvěma posádkám a moc nechybělo k tomu, aby se dostali až do hlavního finále „A“.
Vyvrcholením dne bylo finále „A“. Tradičně perfektně odstartovali Kunc s Prossem a celá dvě kola byli na špici jezdeckého pole. Pak ale Pavel Kunc upadl, na čelo se dostali Lukáš Mohaupt s Václavem Hotovým. A těm se podařilo odolávat stupňujícímu tlaku obhájců titulu Mňuka s Langerem a závod nakonec zaslouženě vyhrát. Na stupně vítězů je doprovodili Fogl se Sabotou, pro které to byl prozatím největší motoskijöringový úspěch.

MČR v motoskijöringu ORION – SHIVA KTM CUP 2014

2.února 2014, Martinice v Krkonoších

1. - Lukáš Mohaupt – Václav Hotový - SMS motokrosu Střední Čechy - Honda - 10:53,80
2. - Josef Mňuk – Filip Langer - Mňuk Motokros Team Vysoké Mýto - Yamaha - 10:59,63
3. - Tomáš Fogl – Martin Sabota - BV Racing - Yamaha - 11:04,60
4. - Josef Švorc – Ondřej Šlechta - AMK Dobřany v Orlických horách - KTM - 11:11,18
5. - Jindřich Lux – Josef Adamec - BV Racing - KTM - 11:24,98
6. - Vítězslav Marek – Zdeněk Langer - Cermen Racing Team - KTM - 11:33,61
Po loňské úspěšné premiéře Orlického poháru pro začínající a hobby jezdce je stejný závod vypisován i u MČR. Pořadatele překvapil enormní jezdecký zájem. Asi díky tomu, že se kvůli počasí nedaří nikde v republice pořádat motoskijöringy, přijelo do Martinic neuvěřitelných 29 dvojic z celé České republiky.

Po kvalifikaci a finále „B“ tak nastoupilo nejlepších 10 dvojic do finále „A“. Tam si nakonec vedl nejlépe Tomáš Krejsa, který v minulosti úspěšně jezdil i MČR. S Jaroslavem Brůnou vyhráli dramatické finále poté, co se do vedení dostali až v posledních dvou kolech.

Orlický pohár v motoskijöringu 2014

2.února 2014, Martinice v Krkonoších

1. - Tomáš Krejsa – Jaroslav Brůna -  SMK Klášterec nad Orlicí - KTM
2. - Miroslav Škaloud – David Faistaver - AK Krakonoš Jilemnice - KTM
3. - David Mühlfait – Jaroslav Faistaver -  Enduroklub Semily - KTM
4. - Radek Matyk – Adam Poul - Honda
5. - Zdeněk Vetešník – Jaroslav Procházka - MX Dalečín - Honda

V plánu MČR jsou ještě další závody v Horním Městě a Dobřanech. Uvidíme, co nám letošní zima dovolí, a zda-li se je podaří uspořádat v termínu.

Kalendář závodů - ORION–SHIVA KTM CUP 2014

5.1. 2014 - Klášterec nad Orlicí .... závod odvolán
11.1. 2014 - Želeč (u Tábora) … závod odvolán
19.1. 2014 - Horní Újezd (u Litomyšle) ... závod odvolán
25.1. 2014 - Letohrad ... závod odvolán


2.2. 2014 - Martinice v Krkonoších

8.2. 2014 - Horní Město (u Rýmařova)
15.2. 2014 - Dobřany v Orlických horách

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist