Tisková informace k seriálu MČR 2013 v motoskijöringu

Rychle se nám blíží další sezóna závodů o mistra České republiky v motoskijöringu 2013. Tento sport, ve kterém tvoří soutěžní dvojici motocyklista táhnoucího lyžaře, u nás již tradičně otevírá motocyklovou sezónu. Seriál bude mít název „ORION – SHIVA KTM CUP 2013“. Tento pátek se sešli pořadatelé závodů na chatě Juráška v Olešnici v Orlických horách. Uctili památku pana Miroslava Urbana, bývalého ředitele motoskijöringových závodů v Ústí nad Orlicí, který nás všechny v březnu 2012 opustil. Dohodli se na konečné verzi kalendáře 2013 a na změnách řádů.

Na rok 2013 je tak vypsáno 6 následujících motoskijöringových závodů:

  • 12.1.2013 Želeč (u Tábora)
  • 27.1.2013 Klášterec nad Orlicí
  • 2.2.2013 Martinice v Krkonoších
  • 9.2.2013 Horní Město
  • 10.2.2013 Letohrad
  • 16.2.2013 Dobřany v Orlických horách

Pokud nám bude zima přát, odjede se první závod v Jižních Čechách na rychlé trati v Želči u Tábora, kde se závodilo naposledy v roce 2011. Pokud by nebyly příznivé sněhové podmínky, jel by se tento závod v náhradním termínu 19.1. na stejné trati nebo na trati v Chotčinách. Pořadatelem bude vždy Motosport Chýnov.
Další závod se pojede na tradiční trati v Klášterci nad Orlicí, kde mají motoskijöringy velkou tradici i diváckou účast. Na zdejší trati se jel mistrovský závod už 14krát – to je nejvíce ze všech pořadatelů.
3. závod bude mít premiéru. Jezdecké pole zavítá do Martinic v Krkonoších, kde se už pořadatelé těší na účast celé naší motoskijöringové špičky. Pro většinu jezdců to tak bude úplně nová trať.
Následovat bude závod v severomoravském Horním Městě. Zde už místní pořadatelé hostili naše nejlepší jezdce mnohokrát ve svém pěkném víceúčelovém sportovním areálu u mateřské školky.
Dalším pořadatelem bude Letohrad, kde budou jezdci závodit na divácky atraktivní trati u koupaliště.
A sezóna vyvrcholí v Dobřanech v Orlických horách na trati „u hradu“. Po závodě bude v Dobřanech i vyhlášení celého seriálu.
Po dobrých zkušenostech z poslední sezóny pořadatelé počítají i nadále s vypsáním vložených závodů pro začínající jezdce. Závody v Klášterci, Letohradě a Dobřanech se dokonce pojedou jako seriál „O pohár Orlických hor“. Pokud vyjde počasí, tak tento seriál bude mít první závod ještě letos 29.12.2012 v Javornici u Rychnova nad Kněžnou. I ostatní pořadatelé počítají s pořádáním podobných závodů pro jezdce ze svého okolí.
Organizátoři seriálu připravili některé změny, které byly schváleny a zapracovány Svazem motokrosu AČR do nových řádů. Tak především se rozšíří možnost startu i pro další jezdce. Závodů se mohou účastnit jezdci a lyžaři, kteří jsou držiteli platné licence pro motokros nebo enduro všech stupňů (mezinárodní licence, národní licence A, B, C nebo licence pro motoskijöring vydané prostřednictvím AČR nebo jiných FMN v rámci FIM). Lyžař může také startovat s licencí „L“. S ní ale nemůže startovat jako jezdec. Do seriálu se tak mohou nově přihlásit i jezdci s licencí C.
Další důležitou novinkou bude jiné bodování kvalifikačních jízd a získání bonifikačních bodů za první 3 místa v kvalifikaci bez ohledu na umístění ve finálové jízdě. Problémem posledních ročníků totiž bylo, že jezdci v základních rozjížďkách bojovali hlavně o účast ve finále. Nyní se tak kvalifikace zatraktivní jak pro jezdce, tak i pro diváky.
V současné době se jezdci pilně připravují na závody a využívají všech možností k dokonalému tréninku. Diváci se mohou určitě těšit na pěkné a dramatické závody, protože naše motoskijöringová špička je velice vyrovnaná. Vždyť v sezóně 2012 se na nejvyšší stupně podařilo vystoupit 5 různým dvojicím.
Mistrovský titul budou obhajovat trojnásobní mistři ČR z let 2009, 2011 a 2012 Josef Sládek s Petrem Čížkem. Na paty jim budou určitě šlapat hlavně Mohaupt s Hotovým a Josef Mňuk s Langrem, kteří se výrazně zlepšili v posledních závodech. Ale zapomínat nemůžeme ani na další jezdce, jako na Marcela Hocka, Patrika Šrolera, Jindru Luxe, Michala Roušavého i na další. Patrik Šroler se v sezóně 2012 dokonce dostal do čela historické motoskijöringové tabulky, kde předstihl suveréna minulých let Bohouše Svatoše, který už závodně nejezdí.
Potěšitelný je i návrat některých úspěšných jezdců z minulých let, kteří sezónu 2012 vynechali. Diváci tak uvidí i mistra z roku 2002 zkušeného a perfektně startujícího Pavla Kunce, který nemohl pro zranění z 1. závodu loni jezdit. Ve startovním poli se objeví i mladí jezdci Kubíček s Hovadem, kteří v sezóně 2011 obsadili skvělé 2. místo v MČR. A do závodů se vrací i mistr z roku 2007 dobřanský Josef Švorc, který bude jako jeden z mála sedlat dvoudobý motocykl. A na laně za ním pojede mistr ČR v autokrosu kategorie Cart Cross Ondřej Šlechta.
Kalendář závodů byl schválen. Jezdci, lyžaři i pořadatelé se tak mohou připravovat a diváci těšit na sezónu 2013. Uvidíme, jak nám bude paní zima přát a jak hodně budeme muset přizpůsobit pořádání závodů sněhovým podmínkám.


Josef Vašíček, 16.12.2012

Informace o redaktorovi

TZ - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist