Motoskijöring Rodná a Želeč

Jihočeští pořadatelé z Motosport Chýnov dokázali uspořádat v náhradních termínech 2 závody MČR v motoskijöringu „Orion – Shiva KTM Cup 2011“. Při sobotním závodu v Rodné u Mladé Vožice se sedmi stovkám diváků představilo celkem 19 nejlepších posádek v motoskijöringu. Na trati v Rodné se závody úspěšně jely už v loňském roce. Letos pořadatelé připravili rychlejší trať.

Kapitoly článku

Sítem 12 kvalifikačních jízd prošli nejúspěšněji vítězové 1. závodu v Klášterci Sládek s Čížkem a zkušení Kunc s Prossem. Právem se tak dal očekávat souboj obou těchto posádek ve finálové jízdě. Z 3. místa postoupili bez problémů Kubíček s Hovadem, kteří tak překvapili v polovině loňské sezóny, kdy se zařadili do seriálů závodů MČR.
Finále B opět ukázalo, jak je motoskijöring ošidný sport. Závod, ze kterého mají ještě možnost postoupit do finále „A“ první 2 posádky, vůbec nevyšel úspěšným dvojicím ze závodu v Klášterci. Hock s Bergrem i R.Mňuk s Langerem nezajeli podle svých představ. Nepostoupili do A finále a nezískali ani žádné body do mistrovství. Finále B ovládli 2 mladí jezdci z Klášterce Fogl se Sabotou a Lux s Glonkem.
Finále A začalo dramaticky. Na startovní rovince upadli J. Mňuk s Langerem a museli začít závodit z poslední pozice. Na čele se překvapivě objevili mladíčci Kubíček s Hovadem těsně následováni Sládkem s Čížkem a Kuncem s Prossem. Už ve 2. kole dokázali Sládek s Čížkem, že mají letos vynikající formu. V rychlé zatáčce se dostali na čelo jezdeckého pole a brzy si vypracovali slušný náskok, který si taktickou jízdou stále udržovali. Brzy se na 2. pozici dostali Kunc s Prossem a zdálo se, že takové bude i pořadí v cíli. Ale Kubíček s Hovadem dokazovali, že z nich brzy vyrostli velcí závodníci. V polovině finálového závodu se dostali zpět na 2. místo. Poslední 2 kola byly zajímavá.
Díky souboji Kubíčka s Hovadem a Kunce s Prossem se obě posádky dostaly až za vedoucího Sládka s Čížkem. Ti si ale své další vítězství v seriálu nenechali nikým vzít a dokázali, že jejich mistrovský titul v roce 2009 nebyl náhodný. Během jízdy měli pád loňští mistři bratři Šrolerové. Ale nevzdali se a dokázali se dostat až na 4. pozici v cíli. Po závodě v Rodné tak ve vedení seriálu zůstali Sládek s Čížkem se 40 body před Šrolery s 30 body. Na 3. pozici postoupili Kubíček s Hovadem s 26 body.
O den později se jel 3. závod MČR v motoskijöringu na úplně nové trati v Želeči u Tábora. Opět se jednalo o kratší a rychlou trať s technickými prvky. Byla škoda, že pro poruchu motocyklu ze závodu v Rodné nemohli startovat jihočeští bratři Barešové. Po 1. sérii jízd museli ještě ze závodu odstoupit Marek s Haizlem.
Kvalifikaci tentokrát ovládli loňští mistři bratři Šrolerové. 3x vyhráli a 1x byli na 2. pozici. Proto postoupili jako nejlepší do finále. Do B finále museli Kubíček s Hovadem, kterým se tak dařilo minulý den v Rodné. Zajímavě postoupili Roušavý s Komůrkou, kteří měli stále lepší umístění (4., 3., 2. a 1.). Dlouho to vypadalo, že přímo do finále postoupí i jihočeští Malkus s Hodem. Ale v poslední kvalifikační jízdě měli kolizi a museli tak do finále B.
Finále B bylo dramatické. Na špici se usadili Kubíček s Hovadem a překvapivě Kočí s Hejpetrem. Ve 3. kole ale muselo být finále B zastaveno po kolizi, po které musel být lyžař Václava Malkuse Josef Hod odvezen k lékařskému ošetření. Po opakovaném startu závod znovu ovládli Kubíček s Hovadem, kteří postoupili společně s Kočím s Hejpetrem.
Start hlavní finálové jízdy ovládli Kunc s Prossem, kteří tak opět dokázali, že starty jsou jejich silnou stránkou. Za nimi se drželi Sládek s Čížkem a bratři Šrolerové. Ti ale měli kuriózní potíže. Přetrhli tažné lano a než ho znovu navázali, byli rázem až daleko za všemi ostatními jezdci. Ve 3. kole se na čele objevili Sládek s Čížkem, když dosud vedoucí Kunc s Prossem se po kolizi propadli do středu jezdeckého pole. Výborně jeli Mohaupt s Hotovým. Dostali se do čela a dlouho to vypadalo, že dokážou poprvé ve své kariéře vyhrát mistrovský motoskijöring.
Ale 2 kola před cílem lyžař Hotový zavadil lyží o sněhovou bariéru, následoval pád a bylo po nadějích. Vítězství tak doslova spadlo do klína takticky jedoucím Sládkovi s Čížkem, kteří letos zatím suverénně ovládají šampionát. Velký závod zajeli mladí jezdci Kubíček s Hovadem. I když měli za sebou vyčerpávající finále B a vůbec se jim nevydařil start, závod nevzdali. Jezdcům se letos daří, jejich výkonnostnímu vzestupu určitě přispěla i změna techniky. Jezdí na slavném motocyklu KTM, na kterém byl Petr Bartoš v loňské sezóně na 5. pozici v MMČR v klasickém motokrosu. Postupně se propracovávali jezdeckým polem a výsledkem bylo 2. místo, podobně jako v Rodné!!! Na stupně vítězů s nimi ještě vystoupili Roman Mňuk se Zdeňkem Langrem, pro které to bylo vůbec první umístění na stupních vítězů v MČR.
Na čele šampionátu jsou stále Sládek s Čížkem s plným bodovým ziskem 60 bodů. Ale na 2. pozici se probojovali Kubíček s Hovadem (43 bodů). Za nimi jsou bratři Šrolerové s 36 body. Seriál bude pokračovat už tento víkend, kdy se pojede v sobotu 5.2. v Olešnici v Orlických horách (náhrada za odvolaný závod v Litomyšli) a další den 6.2. v Letohradu. Diváci se tak mají na co těšit, protože závody jsou skutečně dramatické.

Informace o redaktorovi

Radek Lavička - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist