Britské kolo MX3 vyhrál Gerčar, Michek druhý

O víkendu bojovali jezdci MX3 o body do průběžného hodnocení světového seriálu na půdě Velké Británie. Konkrétně zavítal motocyklový šampionát do Matterley Basin, kde slavil celkové první místo Slovinec Klemen Gerčar.

V kvalifikačních jízdách zajel nejlépe Slovinec Klemen Gerčar, jenž byl o sedm desetin rychlejší než český jezdec Martin Michek. Třetí Rakušan Matthias Walkner už ztrácel přes jednu sekundu. Další z českých závodníků byl jedenáctý František Smola, patnáctý Petr Bartoš a dvojici Václav Kovář a Petr Michalec patřil v pořadí osmnáctý a devatenáctý čas.

První závod se stal kořistí Slovinského závodníka a lídra šampionátu MX3 Klemena Gercara. Přitom nejlepší start předvedl František Smola, který ale nakonec bodoval sedmým místem v cíli. Gercar naopak neměl ideální start a musel postupně získával jednu ztracenou pozici za druhou. V polovině závodu předjel Rakušana Matthiase Walknera a závod vyhrál. V posledních kolech musel Rakušan odolávat atakům Martina Micheka, což se mu ve finále podařilo a závod dokončil na druhém místě. Martin Michek se tak musel spokojit s body za třetí místo.
Ve druhém závodu předvedl perfektní start další Slovinec Matevz Irt, ale v čele závodního pole nezůstal dlouho, protože havaroval. Do vedení se dostal jeho krajan Klemen Gerčar, druhý jel domácí jezdec Shane Carless a třetí Martin Michek. V polovině závodu už na Slovince britský jezdec Kawasaki tvrdě útočil, což se líbilo místním divákům, kteří svého domácího jezdce mohutně povzbuzovali. To Carlessovi dodalo kuráž, Slovince předjel a posunul se do vedení. Britský jezdec si rychle vytvořil potřebný náskok, na který Gercar nestačil reagovat, protože čelil dalšímu útoku, tentokrát ze strany českého jezdce Micheka.

Martin Michek nakonec Slovince předjel a závod dokončil na druhém místě za Britem Shane Carlessem. Klemen Gerčar dokončil druhý závod třetí a v Británii tak mohl oslavit celkové vítězství, na které český jezdec Martin Michek ztratil jen tři body. Na čtvrtém místě skončil domácí jezdec na divokou kartu Adam Chatfield a první pětici nejlepších uzavřel další český závodník Petr Michalec.
Šampionát vede Slovinec Klemen Gerčar, druhý je Martin Michek a třetí Rakušan Matthias Walkner. Předposlední podnik světového šampionátu přivítá koncem měsíce (31.8.-1.9. 2013) česká dráha v Pacově. Pro fanoušky velká příležitost vidět světovou elitu na vlastní oči.

Výsledek prvního závodu MX3 ZDE
Výsledek druhého závodu MX3ZDE

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist