Změny v kalendáři MXGP – Loket 2020 zrušen

V návaznosti na vývoj rozvolňování mimořádných opatření rozhodl pořadatel akce AMK Loket o zrušení závodu mistrovství světa v motokrosu. Podle oznámení epidemiologů má totiž pořádání hromadných akcí i na podzim podléhat nařízení o rozdělení do sektorů. Příprava světového závodu v Lokti tak končí, uskuteční se až v příštím roce.

MXGP v Lokti je nejdůležitějším podnikem motoristického sportu pořádaným pobočným spolkem Autoklubu České republiky. Letošní koronavirová krize způsobila odklad řádného termínu a do poslední chvíle se hledala cesta, jak závod uspořádat. Důvodem rozhodnutí o zrušení je nemožnost dodržování stanovených pravidel v návaznosti na podnik mistrovství světa a jeho rozsah. Možnosti areálu v souvislosti s oznámeným opatřením striktně oddělených sektorů na jedné akci i po 1. 9. 2020 a dalších hygienických nařízení nedávají příležitost uspořádat závod plnohodnotným způsobem.

Probíhala jednání s Davidem Luongem, CEO Infront Moto Racing, promotéra MXGP. Měsíc září byl pro české pořadatele posledním možným termínem. „Konzultovali jsme to s epidemiology, hledali jsme řešení, ale opravdu nelze zaručit respektování pravidel vzhledem k bezpečnosti diváků a účastníků. Členité okolí loketské trati neumožňuje realizovat vlastní parkoviště a přístupové cesty pro sektory po tisícovce osob. Velmi nás to mrzí, ale jsme nuceni akci přeložit na rok 2021,“ vysvětlil Jan Šťovíček, prezident Autoklubu ČR. O řešení již zakoupených vstupenek z předprodeje budeme informovat.

Čeští fanoušci motokrosu ale nemusí smutnit, protože závodů Mezinárodního mistrovství ČR, první se jel poslední červnovou neděli v Dalečíně, se účastní světové tovární týmy a jezdci MXGP. „Jako jedni z prvních v Evropě jsme odstartovali šampionát s diváky, jezdci a týmy se potřebují připravovat, díky našemu pořadatelskému věhlasu ve světě přijeli k nám. Dalečínský závod byl perfektně připravený a fanoušci se mohou těšit tuto neděli na druhý závod domácího šampionátu v jihočeské Kaplici, ani tam nebudou chybět hvězdy světového motokrosu,“ dodal Jan Šťovíček.

Autoklub České republiky oznamuje podporu globální iniciativě Sport4Recovery, jejímž signatářem je také Mezinárodní motocyklová federace FIM. Spojuje sportovní asociace a federace z celého světa, aby dopomohla k bezpečnému návratu konání sportovních akcí s co nejrychlejší možnou účastí fanoušků. Kampaň se zaměřuje nejen na komunikaci s vládními úřady, ale i na spolupráci s vědeckou komunitou s cílem zdůrazňovat význam sportu pro regeneraci duševního a fyzického zdraví, přitom také mobilizovat sportovce a příznivce sportu. Více informací o iniciativě na www.sport4recovery.org

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)
Michal Kohout - (Odebírat články autora)

Autoři článku obdrželi prémie 2 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Rosička přispěla 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist