Zlomená čelist zahojena, Townley vyráží do bojů

Tak, jak ho všichni znají, tedy s úsměvem od ucha k uchu, se na motokrosové tratě vrací novozélandský jezdec Ben Townley. Bývalý mistr světa MX2 i šampion AMA dvěstěpadesátek se po ošklivém pádu v přípravě, kdy si zlomil čelist, ukáže už tento víkend v britském Lyngu. Po třech měsících léčení!

„Rozhodl jsem se úplně na poslední chvíli. Nejprve jsme se chystali do nizozemského Valkenswaardu na druhý závod mistrovství světa, ale nakonec jsme to s celým týmem museli přehodnotit. Je to teprve dva týdny, co jsem se vrátil do sedla motocyklu. Předtím jsem tři měsíce marodil. Nemohl jsem tedy svůj první závod po tak dlouhé době jet v tak náročném a hvězdami nabitém světovém šampionátu, ale zkusím to v britském mistráku. V Anglii jsem naposledy jel snad v roce 2006 na Motokrosu národů,“ říká pětadvacetiletý Townley. „Z toho, že budu zase závodit, jsem na jednu stranu totálně natěšený a na druhou dost nervózní," říká jezdec týmu CLS Pro Circuit Kawasaki. „Když jsem se po tak dlouhé době dostal opět na motorku a vyjel do terénu, smál jsem se pod přilbou jako šílený. Nucený odpočinek už byl moc dlouhý a můj návrat do závodů v Evropě se pořád opožďoval, takže jsme šťastný, že se věci konečně začínají hýbat."
Opravdu, havárie a zranění Bena Townleyho nemohly pro něj přijít v nejnevhodnější dobu. Skvělý novozélandský motokrosař, mistr světa MX2 z roku 2004, který poslední sezony strávil v USA, podepsal v zimě docela překvapivě roční smlouvu s Kawasaki a měl jet celý seriál mistrovství světa 2011 ve třídě MX1. Townley byl kdysi označen za jednoho z největších motokrosových talentů posledních let. Po zisku titulu mistra světa v roce 2004 ale odešel na pět let do zámoří a jeho kariéru zbrzdila vážná zranění. Získal sice titul SX Lites na východním pobřeží v roce 2007, ale přece jen od jezdce takové formátu se čekalo trochu víc. „Byla to noční můra. Čekalo se ode mě příliš moc a já to nebyl schopen naplnit, hlavně kvůli dvěma vážným zraněním, která jsem utrpěl,“ říká Townley. 
Když se prosáklo, že se chce vrátit do Evropy, zájem o jeho služby projevily všechny tovární stáje, ale Novozélanďan si nakonec vybral tým Kawasaki CLS, se kterým už v minulosti úspěšně spolupracoval. „Je to vážně úžasný pocit vrátit se tam, kde jsem slavil své největší úspěchy. Moc se těším na novou práci a boj o titul mistra světa v MX1. Navázání na dávnou spolupráci s týmem CLS bylo klíčové pro mé rozhodnutí vrátit se do Evropy,“ říkal před sezonou Townley. Dalším klíčovým momentem bylo, že se o jeho stroje bude starat uznávaný nizozemský ladič a technik Harry Nolte, se kterým má Novozélanďan jen ty nejlepší zkušenosti. Tým sponzorsky zajišťuje společnost Monster Energy. Townley poprvé přijel do Evropy jako zcela neznámý jezdec v roce 2001, když mu bylo pouhých 16 let a na tratích mistrovství světa působil jako zjevení. Hned v následujícím roce vyhrál švédskou Grand Prix a o dva roky později se stal mistrem světa v MX dvojkách, když dokázal vyhrát devět jízd. V roce 2005 přešel do kubatury MX1 a vyhrál tam čtyři Grand Prix. Stal se nováčkem roku a celkově obsadil v konečném účtování šampionátu skvělé třetí místo. „V Americe jsem pořád cítil, že mám v seriálu mistrovství světa MX1 nevyřízené účty a pořád tam ještě mohu něco dokázat,“ vzkazuje Townley svým soupeřům.

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist