Zlatý Žerava

Po dlouhých hubených letech českého motokrosu, zazářila hvězda Martina Žeravy a vyhrál obě rozjížďky mistrovství světa.
Další díl mistrovství světa ve třídě MX3 se konal v Národném kroscentru ve slovenském Sveřepci. Velký motokros se sem vrátil po dlouhých devíti letech.


Za žebřík emx trojek se postavilo celkem 34 jezdců. Jako první si mohl vybrat na startu Honza Zaremba jako vítěz kvalifikačních treninků, Druhý Martin Žerava třetí uřadující mistr světa Yves Demaria, pátý Josef Kulhavý, třináctý Honza Brabec, čtrnáctý Petr Bartoš a osmnáctý František Máca.





V první jízdě evropského šampionátu MX2 se nám představil z českého mistráku známí Tomáš Bučenec a Tomáš Šimko. Nejrychlejším malorážkařem byl francouz Gautier Paulin na Hondě druhý dojel Deny Philippaerts – bratr Davida jezdícího ve třídě MX1 a třetí belgičan Joel Roelants.
Na zlatý úspěch si již v první jízdě založil náš Martin Žerava druhý jezdil dlouhou dobu Pepík Kulhavý, ale se svojí Suzuki kde má nově 493 kubíků není ještě plně sžitý a tak se přes něj dostal v posledních kolech vedoucí muž šampionátu Sven Breugelmans a loňská jednička Yves Demaria, Josef nakonec nepopulární bramborová medaile, pátý Honza Zaremba, šestý Petr Bartoš, devátý Honza Brabec – do desítky pět jezdců, když si přivlastníme Pepíka Kulhavého jedoucího se slovenskou licencí.





Ve druhé jízdě mladší z Philippaertsu jasně ukázal kdo vede šampionát a zvýšil svůj náskok na 100 bodů a vzhledem k tomu, že zbývají do konce jen dva závody jen obrovská smůla nebo zranění ho může připravit o titul. Stříbrný věnec si ze Slovenska odvezl francouz Gautier Paulin a po vavřínu sáhl opět Joel Roelants. Tomáš Bučenec po ošklivém pádu nedokončil.







MX3 krásný start Honzi Zaremby následovaného Martinem Žeravou, Jussei Vehvilainenem a osefem Kulhavým tak to vydrželo zhruba do půlky rozjížďky pak se přes Honzu Zarembu dostal Martin Žerava , Yves Demaria a Sven Breugelmans. Demaria se pokusil poslední tři kola zaútočit na Martina Žeravu, ale ten zatáh a byl z toho první letošní zlatý vavřín v MX3.





Na tiskové konferenci Martin potvrdil, že na konci sezóny půjde na operaci kolene, jehož zranění ho připravilo v Šumperku o první místo ve druhé rozjížďce.




Co říci na závěr snad jen notoricky známou frázi – Hoši děkujem.

Celkové výsledky:

EMX2
1. Deny Philippaerts (ITA), 2. Gautier Paulin (FRA), 3. Joel Roelants (BEL) MX3
1. Martin Žerava (CZ), 2. Yves Demaria (FRA), 3. Sven Breugelmans (BEL), 4. Jan Zaremba (CZ), 5. Josef Kulhavý (SK), 9. Jan Brabec (CZ), 12. Petr Bartoš (CZ), 16.František Máca (CZ), 21. Petr Stloukal (CZ)

Informace o redaktorovi

Martin Pichl - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist