Závody MS v sidecarcrossu přilákaly do Kramolína na 4 tisíce diváků

Tradiční pořadatel AMK Nepomuk v AČR hostil o tomto víkendu druhý závod jedenáctidílného seriálu Mistrovství světa v sidecarcrossu na své trati v Kramolíně. Po celý víkend bylo příjemné jarní počasí a program probíhal bez větších komplikací. Na startu se představily nejlepší světové posádky a nechybělo ani devět českých. Zajímavý a plynulý program doplnily před zraky čtyř tisícovek diváků volné závody veteránských sajdkár a závody veteránských sólo motocyklů classic.

Letos se tento podnik opět těšil chvále jak ze strany FIM Jury, tak ze strany samotných jezdců. „Taková pochvala nás samozřejmě moc těší, je to motor pro pořádání závodu MS i příští rok. Příjemně překvapila i divácká účast, 4.000 diváků je nejvíc za posledních 5 let. FIM by byla ráda, kdybychom v pořádání pokračovali, vše ale záleží mj. také na podpoře ze strany MŠMT v příštím roce. Určitě bychom rádi napřesrok pokračovali,“ bilancuje předseda pořádajícího klubu Daniel Krob a dále dodává: „Překvapilo mě, že se kvalifikovalo hned pět českých posádek, atmosféra a podpora ze strany českých fanoušků byla také hodně znát. Poděkovat bych touto cestou chtěl všem sponzorům a také těm, kteří se jakkoli podíleli na přípravách i na samotném průběhu závodu…!“

Sobotní kvalifikace měla za úkol vyselektovat 30 nejlepších posádek (z celkem 51) pro nedělní hlavní závod. Mezi kvalifikovanými bylo již zmíněných pět českých tandemů, což na neděli slibovalo zajímavou podívanou. Nejlépe se kvalifikovali bratři Tomáš a Ondřej Čermákové, dále pak Tomáš a Jakub Vejchodové, Lukáš PudloVáclavem Hotovým, Lukáš Černý Radkem Musilem a Robert Diblík Michalem Gáborem.

V neděli dopoledne proběhl warm up a po slavnostním zahájení se pak už bojovalo o světové body. Obě jízdy se vyvíjely v podobném gardu, alespoň co se vedoucích posádek týče. Pokaždé nejlépe odstartovala nizozemská posádka Daniel WillemsenPeterem Beunkem. Daniel Willemsen by se dal označit za takového sajdkárkrosového Jaromíra Jágra. V sobotu slavil v Kramolíně 41. narozeniny a druhý den ukázal, že i po čtyřicítce rozhodně má mladým klukům co ukázat. Dlouho vzdoroval nátlaku francouzské dvojice Valentin Giraud Nicolasem Mussetem. Těm se v obou jízdách podařilo nizozemce předjet a udělat si potřebný, téměř čtvrtminutový náskok. Poprvé v kariéře tak slavili vítězství v obou jízdách v rámci jednoho závodu MS. Červenou tabulku si však z Kramolína neodváží, po dvou závodech budou mít na svém stroji „red plate“ lídra seriálu právě Willemsen s Beunkem. Již v sobotní kvalifikaci na sebe nejrychlejší jízdou poukázal belgicko-nizozemský tandem Jan HendrickBenem van den Bogaartem. V obou nedělních jízdách a i celkově jim patřilo třetí místo.

Strat první jízdy se musel opakovat – hned v první zatáčce po startu se srazily dvě sajdkáry a spolujezdec Jasona van Daeleho Belgičan Tim Smeuninx zůstal ležet na zemi. Poranění kyčle mu nedovolilo pokračovat dále v závodě, a protože se po nehodě nacházel v profilu tratě na vnější straně v hodně rychlém úseku, kde ho navíc ošetřovali lékaři, rozhodla se jury závod hned zastavit. Pokračovalo se až za půl hodiny, ale program měl naštěstí určité časové rezervy, takže se vše brzy srovnalo a závodní den pak finišoval bez jakkoli prodlevy.

A jak si vedli naši? Celkově jedenáctí byli bratři Čermákové. Po první jízdě to vypadalo slibněji, špatný nebyl ani start do jízdy druhé. Jak se to ale nakonec vyvinulo, popisuje přímo Tomáš Čermák: „Především bychom chtěli poděkovat všem fanouškům, co nás tlačili celý víkend dopředu. Byl to pro nás náročný závod. Po první jízdě jsme byli s průběhem závodu spokojeni. Ve druhé jízdě jsme se však do bojů o lepší umístění zapojit nemohli, protože nám asi v pátém kole letící kámen vytrhl chcípák a naštípl plynové lanko, které se pak špatně vracelo. Na závěr bych chtěl poděkovat pořadatelům, závody zvládli na jedničku!“

Jen o příčku za nimi, tedy dvanáctí, byli v konečném součtu Lukáš Černý Radkem Musilem. „Celkově jsme s tímto místem spokojeni. Kvalifikace se nám moc nepovedla, a tak jsme startovali až z druhé řady. První jízda byla celkem úspěšná, šli jsme dopředu a bojovali až do konce. Ve druhé jízdě jsem byl již trochu unaven, takže se výsledek v první desítce zopakovat nepodařilo. Trať i organizace byla super, diváků přišlo také hodně, byli vidět všude. Děkujeme všem, co nám fandili…!“ popisuje vývoj závodu Lukáš Černý.

Z českých posádek dále bodovali Tomáš a Jakub Vejchodové (7 bodů z druhé jízdy) a Lukáš PudloVáclavem Hotovým (1 bod v jízdě první). Boduje se do dvacátého místa.

Ve vloženém závodě veteránských sajdkár nenašel přemožitele Švýcar Hansi Bächtold se spolujezdcem Danielem Köppli. Jak si udržuje skoro šedesátiletý bývalý čtyřnásobný mistr světa Bächtold fyzičku jsme se dozvěděli přímo na stupních vítězů. Prý přijel ze Švýcarska na kole…! Pěkný výkon předvedla také legenda offroadového sportu u nás Josef Peták se spolujezdcem Petrem Lundákem. Třetí byl Robert Tyle s Janem Poledníkem. Ve vloženém závodě veteránských sólo classic byl nepřemožitelný Michal Baborovský. Ten si byl v Kramolíně jen odskočit s vypůjčenou ČZ a vypadalo to, jako by byl s tímto motocyklem přímo sžitý. Jak jsme se však dozvěděli při rozhovoru na stupních vítězů, ke třídě classic se usadit nehodlá. Druhý v pořadí mezi motocykly do roku výroby 1975 byl Karel Mitvalský, třetí pak zástupce početné holické enklávy classic jezdců David Říha. Mezi sólo motocykly do roku výroby 1965 dominoval Vítězslav Branda.

Celý závodní víkend v Kramolíně se dá určitě označit za hodně povedený a budeme doufat, že se vše bude vyvíjet tak, abychom se napřesrok na této trati opět mohli v rámci seriálu MS sidecarcross setkat.

Výsledkový servis - ZDE

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist