Z MX1 bude MXGP a MX3 se ruší

Motokrosová komise FIM spolu s promotérem mistrovství světa, společností Youthstream, nevynechá snad ani rok, aby nevymyslela nějaké změny v organizaci Velkých cen. Nejinak je tomu i letos: nejzásadnější změnou pro rok 2014 je zrušení třídy MX3, která postihne i české závodníky.

A co dalšího v sídle FIM ve švýcarském Mies vydumali? Třída MX1 (dvoutakty od 175 ccm do 250 ccm a čtyřtakty od 290 ccm do 450 ccm) bude přejmenována na MXGP s maximálním počtem 30 jezdců na startu. Název MXGP bude něčím podobným jako je ochranná známka a nebude se smět používat v žádných národních šampionátech a jiných závodech. Formát každé Velké ceny budou dvě třicetiminuté jízdy plus dvě kola. Třída MX2 (dvoutakty od 100 ccm do 125 ccm a čtyřtakty od 175 ccm do 250 ccm) bude omezena věkem 23 let. Mistr světa v této kategorii může podle libosti obhajovat svůj titul, pokud nepřesáhne daný věkový limit. Maximální počet jezdců na startu může být 40. Koncepce Superfinále, kterou pro letošek FIM a Youthstream s velkou pompou aplikovala v zámořských Velkých cenách, se ruší. Vrací se tak obvyklý systém dvou závodních jízd pro každou třídu.
Ženy (WMX) pojedou ve vybraných Velkých cenách v rámci seriálu tříd MXGP a MX2. Stejné zůstává bodování jednotlivých jízd, tedy 25,22, 20, 18, 16, 15, 14, 13, 12, 11, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1. Pravidlo 108 procent času nejrychlejšího jezdce v kvalifikaci je zrušené, ale ředitel závodu bude mít pravomoc zabránit jezdci startovat nebo ho úplně odvolat ze závodu, pokud  jeho výkon neodpovídá úrovni mistrovství světa. Seriál mistrovství světa MX3 bude zrušen, to znamená, že jezdec, který letos získá titul, se bude moci pochlubit, že má titul definitivně poslední a už nebude nikdy překonán. To je velká motivace například i pro českého šampiona a loňského vicemistra světa této třídy Martina Michka. Pořádající organizace Youthstream však vypsala novou třídu a to EMX300. Věří, že účastníci MX3 budou startovat v této třídě. Jedná se o evropské závody motocyklů s dvoutaktním motorem do 300 ccm. V sérii EMX zůstávají třídy 85, 150, 125, 250. Příčinou zrušení třídy MX3 je zřejmě malý zájem pořadatelů, ale také jezdců. V některých závodech mistrovství světa se nesešlo ani dvacet pravidelných účastníků a rošt musel být doplňován domácími závodníky.    

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist