Yamaha s Febvrem na obhajobu titulu připravena

Yamaha vloni zaznamenala největší úspěch v motokrosovém mistrovství světa za několik posledních roků a letos ji čeká obhajoba titulu v prestižní třídě MXGP. Celý tovární tým Monster Energy Yamaha Factory se staronovými jezdci Francouzem Romainem Febvrem a Belgičanem Jeremy Van Horebeekem je zřejmě na těžkou sezonu náramně připraven, o čemž svědčí i jejich triumf na úvodním závodě mistrovství Itálie na Sardínii.

10 000 motokrosových fanoušků na trati Alghero vidělo na úvod třídílného šampionátu Internazionali d'Italia Motocross 2016 výkvět nejlepších evropských jezdců. Jelo se za slunečného počasí a v první jízdě třídy MX1 (do 450 ccm) dominovali právě jezdci týmu Monster Energy Yamaha, když vítězství si odnesl Febvre před Van Horebeekem (+ 8 sekund), podium doplnil Rus Jevgenij Bobryšev na tovární Hondě (+10 sekund). Do druhé jízdy s názvem Elite nastoupilo nejlepších 20 jezdců ze třídy MX1 a Top 20 ze dvěstěpadesátek. Tam Bobryšev jezdcům Yamahy oplatil porážku z MX1, když vyhrál po těsném souboji s Febvrem (+ 1,4 sekundy), Van Horebeek dokončil třetí se ztrátou přes půl minuty.

„Byl to těžký den, na trati byla ta nejlepší konkurence. Ale první pořádné srovnání v letošní sezoně dopadlo skvěle v náš prospěch. Romain a Jeremy brali start na Sardinii jako test, kterým jim měl ukázat, jak jsou na tom jezdecky a kondičně po dlouhé zimní přestávce. Podle výsledku pak chtěli zaměřit další přípravu na odstranění případných nedostatků,“ uvedl Massimo Raspanti, týmový manažer Monster Energy Yamaha Factory Teamu. „Viděli jsme také poprvé ve tvrdých podmínkách, jak si povede náš stroj YZ450FM. A z toho progresu a spolehlivosti, co jsme tady viděli, jsme velice šťastní. Celkově můžeme říct, že naši jezdci i motocykly jsou na letošní seriál mistrovství světa skvěle připraveni. Jeremy do jízdy MX1 trochu hůře odstartoval, ale pak parádně využíval chyb soupeřů a probíjel se dopředu ze středu startovného pole, až skončil druhý za suverénním Romainem. V závodě Elite Romain začal na třetí pozici a Jeremy na páté. Oba měli dobru rychlost a Romain v závěru ohrožoval vedoucího Bobryševa. Ale nakonec mu to nevyšlo, na posledních 200 metrech ho zpomalili jezdci o okolo zpět."

Yamaha měla na Sardínii ve hře ještě další tým Kemea. V něm debutoval Švýcar Valentin Guillod, který v zimní přestávce přestoupil ze dvěstěpadesátek o třídu výš. Jeho premiéra na YZ450F dopadla slibným jedenáctým (MX1) a desátým (Elite) místem. V závodě Elite skončil o dvě příčky před ním další jezdec Yamahy David Philippaerts. Ital pojede mistrovství světa v týmu DP19. Tato švédská ekipa se letos představí i ve třídě MX2. Tu na Sardínii vyhrál favorizovaný Nizozemec a dvojnásobný mistr světa Jeffrey Herlings (Red Bull KTM), Švéd Alvin Ostlund z DP19 překvapil pátou příčkou. Domácí fanoušky zato nepotěšila jejich hvězda Antonio Cairoli (KTM Red Bull Factory), který nezávodil, protože si v přípravě zlomil dvě žebra. 18dílný seriál motokrosového mistrovství světa začne na konci února tradičním nočním závodem v Kataru na trati vytyčené v rámci silničářského okruhu Losail.



 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist