Valkenswaard bez Coldenhoffa a Nagla

Blíží se první velké vyvrcholení motokrosové sezony. Za to je odjakživa považována Velká cena Nizozemska v písečném pekle Valkenswaardu, která se letos jede jako šestý závod mistrovství světa. Tradiční třídy MXGP a MX2 doplní o nastávajícím víkendu dvě jízdy mistrovství světa žen a evropské seriály EMX 125 a EMX 150.

Nizozemská Grand Prix se bude muset obejít bez několika velkých jmen. Domácí příznivce bude nejvíce mrzet neúčast nizozemské hvězdy Glenna Coldenhoffa (Rockstar Energy Suzuki Europe). Tento jezdec skvěle začal letošní ročník mistrovství světa třídy MX2 a také suverénně vede nizozemský mistrák. V přestávce si jel zatrénovat do Honda Parku se svou Suzuki RM-Z250 a po těžké nehodě si zpřetrhal vnější vazy v levém koleni. Je jasné, že kromě Valkenswaardu nestihne i několik dalších závodů mistrovství světa a jeho šance na zisk titulu tak utrpěly pořádnou ránu. Nizozemský tovární jezdec Suzuki zatím letos vyhrál dvě jízdy, jednou skončil druhý a jednou třetí a v průběžném pořadí třídy MX2 figuruje na třetím místě za Švýcarem Arnaudem Tonusem (Kawasaki) a svým krajanem, obhájcem titulu Jeffreym Herlingsem (Red Bull KTM Factory).
„Ztratil jsem kontrolu nad motorkou na jednom skoku a fakt nešťastně jsem dopadl na zem. Podle bolesti a velkého otoku jsem hned věděl, že to bude těžké zranění. Čeká mne operace u doktora Richtera na klinice Ortema v německém Ludwigsburgu. Protože v tom koleni se také štípla nějaká kůstka, budou mi to zpevnovat vloženou destičkou. Ani snad nemusím říkat, jak jsem zklamaný. Takhle skvěle sezonu jsem ještě ve své kariéře neměl. Na vztek teď musím zapomenout a soustředím se na brzké uzdravení,“ uvedl Coldenhoff. Očekává se, že k závodění by se mohl vrátit nejdříve za tři měsíce, záležet bude na rekovalescenci.
Stejná situace panuje okolo němekého jezdce Maxe Nagla (malý snímek vlevo). Také měl se svou tovární Hondou skvěle rozjetou sezonu v mistrovství světa MXGP (s jednou vyhranou jízdou je zatím pátý celkově) a také se před Valkenswaardem zranil během přípravy v Nizozemsku. Zapojil se do ošklivé hromadné nehody pěti jezdců na trati v Eerselu společně s dalším účastníkem MS Australanem Toddem Watersem (Husqvarna - průběžně 7. místo v MXGP). Všichni jezdci byli zraněni a následně převezeni do nemocnice. U Nagla byly diagnostikovány zlomeniny menších kůstek v obou rukou. Podezření na frakturu žeber se nepotvrdilo. Očekává se, že na tratě Grand Prix by se mohl vrátit 15.června v italské Maggioře. Zdravotní stav Waterse (malý snímek vpravo) je ještě horší. Kromě jiných zranění má také čisté zlomeniny holenní a lýtkové kosti a hovoří se o tom, že by mohl mít po sezoně.

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist