V rozpáleném Thajsku se dařilo Townleymu a Herlingsovi

Seriál motokrosového mistrovství světa nabral po svém startu rychle na obrátkách. Minulý víkend ho jezdci zahájili v Kataru, tuto sobotu a neděli se už pokračuje v Thajsku. Pole position si na trati Suphan Buri v mimořádném horku vyjeli tovární jezdec Suzuki Novozélanďan Ben Townley (MXGP) a Nizozemec Jeffrey Herlings z týmu Red Bull KTM Factory Racing ve dvěstěpadesátkách.

Jelo se na 1585 metrů dlouhé trati s tvrdým povrchem, pod palčivým sluncem a při teplotách 41 stupňů. Vítěz minulé Velké ceny Herlings si jako jediný ze všech jezdců odskočil mezi Katarem a Thajskem domů do Evropy a tam trénoval při teplotách okolo 5 stupňů nad nulou. Když v pátek při svém návratu vylezl z letadla v Bangkoku, trpce zalitoval, že nezůstal v Asii. „Byl to neskutečný šok, když jsem vylezl z letadla. Bylo 38 stupňů a vlhkost až 90 procent. Myslel jsem, že adaptace na takové prostředí mi bude trvat nejméně týden. K tomu ten časový  rozdíl, řeknu vám, že jsem před tréninky spal s bídou dvě hodiny,“ vyprávěl dvojnásobný mistr světa Herlings po vítězném kvalifikačním závodě. V něm dokázal svou odolnost a získal holeshot.

Chvíli ho naháněli Ital Samuele Bernardini (malý snímek vlevo), tovární jezdec TM, a stájový kolega u KTM Red Bull KTM Factory Racing Lotyš Pauls Jonass (malý snímek vpravo), ale pak se jich zbavil. Do cíle dojel s dvacetisekundovým náskokem na Francouze Benoita Paturela (Kemea Yamaha), který postupně ze čtvrtého místa po startu předjel jak Jonasse, tak Bernardiniho. V cíli si pochvaloval, že mu thajská trať mimořádně sedla. Možná nejlepší výkon ale předvedl Švýcar Jeremy Seewer. Tovární jezdec Suzuki upadl na boulích ve druhém kole, ale z posledního místa se ještě stačil prodrápat na páté. Smůlu měl druhý muž prozatímního hodnocení třídy MX2 Francouz Dylan Ferrandis (Monster Energy Kawasaki), který si při pádu vykloubil pravé rameno a chystal se odletět ke specialistovi do Paříže, aby se stihl dát do pořádku alespoň pro závod v nizozemském Valkenswaardu.

Holeshot kvalifikačního závodu třídy MXGP patřil osminásobnému mistru světa Antonio Cairolimu (Red Bull KTM Factory Racing), Itala následovali do první zatáčky Ben Townley (Team Suzuki World) a Francouz Romain Febvre (Monster Energy Yamaha Factory Racing). V čele tak jeli tři bývalí nebo současní šampioni. Čtvrté místo se snažil udržet Febvreho týmový kolega Belgičan Jeremy Van Horebeek, ale byl pod neustálým tlakem překvapivého vítěze z Kataru Slovince Tima Gajsera (Gariboldi Honda). Townley šel brzy přes Cairoliho, ale celá trojice zůstávala pořád pohromadě. To až do chyby Cairoliho, který ztratil na boulích kontrolu nad svým motocyklem, udržel si ale třetí pozici. Když později chybu na ćílovém skoku udělal i Febvre, bylo vymalováno. Pole position pro nedělní závod patří bývalému mistru světa dvěstěpadesátek Townleymu!  "Mě to horko překvapivě žádné problémy nedělalo, jelo se mi výborně. Mechanici mi mou Suzuki neskutečně dobře připravili," uvedl Novozélanďan, který se vrátil do oficiálního seriálu FIM po mnoha letech.

Výsledky kvalifikačních závodů na GP Thajska

MXGP

1. Ben Townley (NZL, Suzuki), 24:39.205; 2. Romain Febvre (FRA, Yamaha), +0:03.512; 3. Antonio Cairoli (ITA, KTM), +0:05.459; 4. Jeremy Van Horebeek (BEL, Yamaha), +0:13.490; 5. Tim Gajser (SLO, Honda), +0:20.501; 6. Kevin Strijbos (BEL, Suzuki), +0:25.259; 7. Maximilian Nagl (GER, Husqvarna), +0:29.967; 8. Gautier Paulin (FRA, Honda), +0:35.794; 9. Shaun Simpson (GBR, KTM), +0:37.280; 10. Glenn Coldenhoff (NED, KTM), +0:38.030

MX2

1. Jeffrey Herlings (NED, KTM), 24:49.544; 2. Benoit Paturel (FRA, Yamaha), +0:20.229; 3. Max Anstie (GBR, Husqvarna), +0:29.222; 4. Aleksandr Tonkov (RUS, Yamaha), +0:38.926; 5. Jeremy Seewer (SUI, Suzuki), +0:41.842; 6. Pauls Jonass (LAT, KTM), +0:47.018; 7. Petar Petrov (BUL, Kawasaki), +0:49.689; 8. Samuele Bernardini (ITA, TM), +0:53.185; 9. Vsevolod Brylyakov (RUS, Kawasaki), +1:06.408; 10. Thomas Covington (USA, Husqvarna), +1:17.718

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist