Stefan Everts a Suzuki před mexickou GP

Motokrosové mistrovství světa se zatím vyvíjí podle předpovědí: v čele jsou obhájce titulu Romain Febvre (MXGP) a nezastavitelný Nizozemec Jeffrey Herlings (MX2). Mnoho radosti nepanuje před pátým závodem seriálu, který se o následujícím víkendu jede v mexickém Leonu, u Suzuki. Generální manažer továrního týmu Stefan Everts může být spokojen snad jen se Švýcarem Jeremy Seewerem, který je druhý ve dvěstěpadesátkách.

Seriál FIM MXGP Motocross World Championship 2016 čeká páté z 18 dějství. Jezdci a jejich doprovod se k němu dopraví letecky z Argentiny, v mexickém Leonu na trati Parque Metropolitanose svět pojede už potřetí za sebou. Generální manažer Suzuki Stefan Everts neodcestoval po Velké ceně Patagonie do belgického Lommelu, kde má tovární tým Suzuki sídlo, ale zůstal se všemi svými lidmi v depu u trati Neuquen. Využili to, že dráha byla volná k testování, tréninku a dalším motokrosovým kratochvílím. „Udělali jsme si tady i takovou velkou promo akci, a tak se celý den proháněly v Neuquenu všechny naše mašiny RM-Z450, 250 ccm a dokonce pětaosmdesátky. Nakonec jsme si vyrazili na výlet lodí. Druhý den jsme doháněli fyzičku na horských kolech v okolních kopcích,“ uvedl legendární bývalý mistr světa Stefan Everts.

Jinak má ale na svém čele spíš vrásky. Jeho zimní posila pro třídu MXGP Novozélanďan Ben Townley chytil v Evropě nějaký virus, kterého se nemůže zbavit, a na americké turné vůbec neodjel. "Má za sebou další testy, lepší se a počítáme s ním už na šestý podnik MS v Lotyšsku," poznamenal Everts. Druhý jezdec, třicetiletý belgický veterán Kevin Strijbos, skončil ve Velké ceně Patagonie až devátý a celkově okupuje po čtyřech Grand Prix osmou příčku, když se zatím nikdy nepřiblížil stupním vítězů. „Musí najít svou bývalou formu a pro to se výborně hodí právě mexický Leon, který dobře zná a kde skončil před dvěma roky na čtvrtém místě. A to byl v rozjížďkách druhý a třetí. Tamní trať má mimořádně tvrdý povrch a Kevinovi se moc líbí, i když to není jeho oblíbený písek. Právě z jeho poznatků a počítačových dat z roku 2014 musíme vyjít,“ uvedl Everts s tím, že počasí bude tentokrát v Mexiku o mnoho teplejší s vyšší vlhkostí než v minulých letech. Teploty se mají přibližovat těm, které panovaly nedávno v Thajsku. K tomu všemu je třeba přičíst vyšší nadmořskou výšku.

“Vidím, že našim největším problémem jsou špatné starty. U toho to vždy začíná. Na dnešních tratích a při té obrovské konkurenci se pak těžko probijí dopředu a Kevin ztrácí na sebevědomí. Zkoušíme set-up motocyklu vylepšit tak, aby se s ním našim jezdcům lépe startovalo,” dodal desetinásobný mistr světa Everts. Manažer je spokojený pouze s velkým pokrokem švýcarského talentu Jeremy Seewera z Teamu Suzuki World MX2. Ten už byl letos třikrát na bedně a je v šampionátu druhý za nedostižným Herlingsem. Naposledy v Neuquenu byl dokonce stříbrný. "Skvěle se sžil s naší RM-Z250 a už v této fázi sezony má tolik podií, kolik měl vloni za celou sezonu. Líbí se mi jeho vyrovnanost. Až se vrátíme z Mexika, pojede v rámci přípravy na další Velké ceny nějaký závod seriálu ADAC v Německu. Uvědomme si ale jednu věc: Herlings jezdí úplně jinou ligu, tomu se nikdo ani nepřiblíží," zakončil Everts.

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist