Starcross Mantova

Vůbec první šance poměřit si sily po zimní pauze se naskytla kompletní motokrosové špičce v italské Mantově. Letošní Starcross byl již 27. ročníkem a v kalendáři si zakroužkoval hned první únorový víkend. Tři rozjížďky sloučených tříd MX1/MX2 a dopolední závod One By One byly zárukou parádní podívané a po zimních halových závodech vlastně prvním pořádným evropským závodem pod širým nebem.

Kapitoly článku

Celý týden před akcí nemělo počásko pro akci velké pochopení a podle slov Martina Michka v Itálii buď pršelo nebo sněžilo. Trať podle toho taky tak vypadala, vyjely se hluboké koleje, které dávaly všem 51 jezdcům z třinácti různých zemí pořádně do těla. Petr Bartoš vyprávěl, že hrany skoků byly tak nabroušené a vysoké, že brutální lavice skákali v prvních trénincích je ty nejotrlejší. My jsme však měli velkou kliku a na trať jsme se dostali v neděli, kdy se na nás celej den usmívalo sluníčko. To si užívali i tisíce fanoušků tohoto blátivého opojení, společně s přihlížejícími hvězdy MotoGP Melandrim a Doviziozem nebo vítězem letošního Dakaru Cyrilem Despresem. Spoustu z nich se přišlo podívat především na debut italského motokrosového guru Antonia Cairoliho v sedle KTM. A nebylo to v sedle lecjaké KTM, ale té fungl nové 350 SX-F s přepáčkem a vstřikováním. Společně si tu totiž s Toníkem odbyla svou světovou premiéru v ostrém závodě mezi čtyřistapadesátkovou konkurencí MX1.
Hned ráno vyrazili jezdci do volných tréninků, po kterých následovala hodinová, divácky dost atraktivní podívaná One By One. Jedná se o závod pouze dvou jezdců na jedno kolo s klasickým motokrosovým startem. V MX jedničkách se do finále probojovali amík Jimmy Albertson a domácí hero Tony Cairoli. Po nabroušené finálové jízdě prolétl cílem Albertson, který tak vyhrál One By One třídy MX1. Ve dvojkách si to o vítězství rozdali kátéemáci Musquin se Simpsnem. Tentokrát lépe tahal za heft úřadující mistr světa Musquin, který si za vítězství ze závodu One By One odnesl veliký pohár.
Když na hodinách svítilo 13:30 nastoupili jezdci ke své první rozjížďce. Byl to boj od samého začátku a nikdo nikomu nic nedal zadarmo. První Holeshot dne urval Ramon. V průběhu závodu si však nejlépe počínal Cairoli, který dokázal v prvním závodě na nové třistapadesátkové mašině všem vypálit rybník. Druhý se cílem prohnal Philippaerts a třetí de Reuver. Nejlépe z našich dokončil celkově 26. Neugebauer, hned za ním Michek a Bartoš dojel na 32.místě.
Druhá rozjížďka po parádním startu opět patřila miláčku publika Cairolimu. Hned za jeho zády prolétl cílem Desalle a třetí místo vybojoval Leok. Naši tentokrát dokončili 23. Neugebauer, 35. Bartoš a 39. Michek.
Do třetí rozjížďky nastupovali jezdci už poměrně utahaní. Tentokrát první místo nepatřilo Cairolimu, který dojel po pádu třetí, ale Estonci Leokovi. Druhý do cíle přilítl Desalle. Naši kluci dokončili ve stejném pořadí jako ve druhé jízdě-20. Neugebauer, 28. Bartoš a 30. Michek.
Celkově tak Starcross MX1 v Mantově okraloval Antonio Cairoli, druhý na bednu vyskočil Steve Ramon a třetí Clement Desalle. Při premiéře nové KTM SX-F 350 si snad ani nemohli u oranžových přát víc a také na samotném Cairolim byla vidět obrovská spokojenost. Mimochodem, ten kámen, který spadl Evertsovi ze srdce, byl slyšet až na druhé straně zeměkoule…
Ve třídě MX 2 patřilo nejvyšší místo na bedně Shaunu Simpsnovi, který porazil mistra světa Marvina Musquina a oba kátéemáky na bedně je doplnil třetí Arnaut Tonus.

Informace o redaktorovi

Vláďa Novotný - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (5x):



TOPlist