Rozhovor s Davidem Philippaertsem

Italský motokrosař David Philippaerts z továrního týmu Yamahy byl po fantastickém úvodu do sezony, kdy vyhrával jeden přípravný závod za druhým, pasován na absolutního favorita MS třídy MX1. Začátek seriálu mu ale nevyšel a Ital se pořádně chytil až ve čtvrtém závodě. „Když zlepším starty, zase budu vyhrávat,“ říká David v rozhovoru pro Motocrossplanet.

Vítěz celkem 11 Velkých cen David Philippaerts vyhořel v úvodním závodě letošního mistrovství světa v bulharském Savlievu, a také dál jezdce trápily velice nevyrovnané výkony. Zlom přišel v čtvrtém závodě seriálu v brazilské Indaiatubě, kde druhou jízdu vyhrál a v první¨jen těsně podlehl několikanásobnému mistru světa Italu Tony Cairolimu. Před dalším, pátým podnikem MS, který se jede už nastávající víkend ve francouzském St Jean d'Angly, se tak v průběžném pořadí šampionátu vyšplhal alespoň na čtvrté místo. Z něj už se mu bude určitě lépe útočit na vedoucí pozici, kterou nyní drží Belgičan Clement Dessalle (Suzuki) se 164 body před Němcem Maxem Naglem (153) a Cairolim (oba KTM). Philippaerts, mistr světa z roku 2008, kdy vyhrál i u nás v Lokti, má nyní 138 bodů a ví, že si ve Francii nesmí dovolit žádné další zaváhání. O svých pocitech z úvodu sezony promluvil pro server Motocrossplanet.

Takže Davide, v Brazílii konečně přišlo vítězství. Spokojený?

Philippaerts: V Brazílii jsem byl konečně dost rychlý a nakonec jsem byl štěstím bez sebe. Vyloženě jsem si to užíval, ve druhé jízdě jsem během jednoho kola předjel dva kluky z absolutní špičky. Vůbec celý víkend jsem se cítil skvěle, vyhrál jsem už sobotní kvalifikační závod a pak i celou Grand Prix. Předtím v Americe to tak dobré nebylo, ale brazilský závod nakopl mě i celý tým. Už se nemůžu dočkat dalšího podniku ve Francii.

Mohl bys o Brazílii povykládat šířeji?

Philippaerts: Ačkoli jsem jel dobře, udělal jsem v první jízdě chybu a té takový jezdec jakým je Antonio Cairoli hned využije. A já už ho potom nemohl dojet. Trať se mi ale moc líbila a chtěl jsem rozhodně vyhrát alespoň druhou jízdu. Bylo sice strašně horko, ale i tak jsem se cítil líp než na posledních závodech. Vloni jsem skončil v Brazílii druhý, takže bylo krásné se letos posunout na nejvyšší příčku. A na to se teď musím soustředit až do konce sezony: musím vyhrávat častěji! 



Trať ve francouzském St Jean d'Angly patří k tvým oblíbeným?

Philippaerts: Před mnoha léty jsem tady vyhrál svou úplně první Grand Prix a zvítězil jsem v St Jean d'Angly i vloni, takže mám na tamní trať velmi hezké vzpomínky. Navíc ta Brazílie mi pořádně zvedla sebevědomí, takže se tam těším o to víc.

V Grand Prix USA se ti moc nedařilo, i když jsi v Glen Helen nasbíral víc bodů než vloni.

Philippaerts: Grand Prix USA byla pro mě letos opravdu lepší než ta v roce 2010, ale stejně – moc mi tam nešly starty. V obou jízdách jsem se opravdu snažil a měl jsem i trochu štěstí při předjíždění, ale když nemáte dobrý start, tak ztratíte šanci na dobrý výsledek. Což se mi stalo hlavně ve druhé jízdě. Bodový zisk nebyl takový, jaký jsem si předsevzal, ale vím, že jsem pro něj udělal vše, co jsem mohl. Trať tam byla těžká a složitá, s mnoha skoky a hrboly, dokonce se mi zdála na některých místech i trochu nebezpečná. Ale věřil jsem v dobrý výsledek v Brazílii, takže jsem si s Amerikou nedělal tolik starostí. 


Také ve druhém závodě, na slavném nizozemském písku ve Valkenswaardu, to ale vypadalo, že ses dost trápil...

Philippaerts: No, lehké to tam určitě nebylo. Trať se měnila každým kolem, ale po první jízdě jsem zůstal v klidu s tím, že výpadek v druhé odčiním. Soustředil jsem se dokonale  na start a to mi pomohlo. Dojel jsem na podium a to bylo dobré pro udržení kontaktu s čelem šampionátu. Na to třëtí místo jsem se strašně nadřel. Když chcete na tom písku někoho předjet, je to velmi těžké, protože stopy a vyjeté koleje se stále mění, a to je potom snadné udělat osudnou chybu a všechno ztratit. A já také ztratil dost času tím, že jsem se dlouho nemohl dostat přes Ruie Goncalvese. Za to třetí místo jsem byl nakonec šťastný, věděl jsem, že sezona je dlouhá, a je fajn v této části seriálu jezdit vyrovnaně na bodech.

A co v Bulharsku, tam ti to nešlo vůbec, i když takový druh závodů ti obvykle svědčí...

Philippaerts: V té první jízdě to ještě šlo, ale v druhé jsem krátce po startu havaroval, když mi předek uvízl v nějaké díře. Vstal jsem a vyjel znovu na trať, ale jako poslední. Šlapal jsem pak do toho opravdu pořádně, ale stejně jsem nejezdil tak dobré časy jako v první jízdě. I tak si ale myslím, že jsem tam měl na umístění v první pětce, vždyť jsem vždy tu trať v Sevlievu miloval. Někteří soupeři ale zkrátka tentokrát byli rychlejší. Věřím, že když vylepším starty, začnu zase pravidelně vyhrávat.

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist