Před startem motokrosového MS se rozrůstá marodka

To nám to pěkně začíná! Úvodní závod motokrosového mistrovství světa se jede v Kataru až za tři týdny, ale už teď jsou zranění dva hlavní favorité na titul v prestižní třídě MXGP. K osminásobnému šampionovi Antonio Cairolimu se přidal i obhájce loňského titulu, Francouz Romain Febvre. Léčí se i Portugalec Rui Goncalves.

Vypadá to, že se tak bude opakovat situace z loňské sezony, kdy o titulech nerozhodovaly ani tak výkony na trati, ale čas, za který se jezdci byli schopni vylízat ze svých zranění. Připomeňme si tu plejádu marodů, kteří v roce 2015 buď vedli průběžní pořadí šampionátu nebo byli v Top 3, ale jejich naděje zhatila dlouhodobá zranění a rekonvalescence: Ital Antonio Cairoli, Belgičan Clement Desalle, Němec Max Nagl, Američan Ryan Villopoto, další Belgičané Jeremy Van Horebeek a Kevin Strijbos, ve dvěstěpadesátkách pak po roce opět Nizozemec Jeffrey Herlings nebo Francouz Dylan Ferrandis. Bylo by ale hodně zjednodušené říci, že Febvre k titulu příšel náhodou, protože jako jeden z mála jezdců z popředí tabulky nevynechal jedinou Grand Prix. Francouzský nováček totiž opravdu jel skvěle a patří mu všechna čest.

Nyní má ale čtyřiadvacetiletý tovární jezdec Yamahy velké starosti. Hned po startu úvodní jízdy druhého podniku italského mistráku v Lamezia Terme se v první zatáčce zaklesl do Portugalce Rui Goncalvese. Následoval hrozivý pád, na který doplatilo více jezdců a například Max Nagl byl nucen vyjet z trati, kde narazil do zásobníku na vodu. Nikomu se ale nestalo tolik, co dvěma hlavním protagonistům havárie. Portugalec si zcela rozdrtil prst na ruce, Febvre si ošklivě poranil loket a musel do nemocnice na vyčištění rány a šití. Vedení týmu Monster Energy Yamaha později vydalo prohlášení, že se Romain Febvre nejenže nezúčastní prestižního motokrosu ve francouzském Valence následující víkend, ale do startu mistrovství světa už neusedne na motorku. Po druhém závodě vede italský šampionát Febvreho týmový kolega Jeremy Van Horebeek. O titulu se rozhodne v posledním závodě v Ottobianu,

To Antonio Cairoli (Red Bull KTM Factory) si zlomil dvě žebra už před italským šampionátem při tréninkovém pádu na Sardínii. Třicetiletý veterán ujistil své fanoušky, že i když se mu vloni vůbec nedařilo a letos toho před startem MS moc nenajezdil, pořád neztrácí motivaci a cítí se skvěle. "Vloni jsem kvůli neléčené zlomenině levé ruky nestíhal držet krok se špičkou, ale letos jsem se cítil na motocyklu skvěle a vím dobře, že mohu být hodně rychlý. Motivaci jsem neztrattil,právě naopak. Zase chci bojovat o titul," uvedl Ital, který má před sebou poslední rok svého kontraktu s továrnou KTM a pokud bude chtít jeho prodloužení, bude ze sebe muset vydat všechno. Zvlášť když ví, že se na jeho místo bude tlačit supertalent Jeffrey Herlings, který má před sebou kvůli věkovému omezení poslední rok ve dvěstěpadesátkách.  

Kalendář motokorosového MS 2016

27 únor Katar Losail
06 březen Thajsko Suphan Buri
28 březen Evropa Valkenswaard (Nizozemsko)
10 duben Argentina Neuquen
17 duben Mexiko Leon
01 květen Lotyšsko Kegums
08 květen Německo Teutschenthal
15 květen Trentino (Itálie) Pietramurata
29 květen Španělsko Talavera de la Reina
05 červen Francie Saint Jean d'Angely
19 červen Velká Británie Matterley Basin
26 červen Itálie Mantova
24 červenec Česká republika Loket
31 červenec Belgie Lommel
07 srpen Švýcarsko Frauenfeld - Gachnang
28 srpen Nizozemsko Assen
03 září Americas Charlotte Motor Speedway
11 září USA Glen Helen
25 září FIM Motokros národů Maggiora

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist