Pole position v Thajsku mají Cairoli a Ferrandis

Nejrychlejšími jezdci kvalifikace na druhý závod motokrosového mistrovství světa, který se jede tento víkend v Thajsku, byli Ital Antonio Cairoli na KTM ve třídě MXGP a Francouz Dylan Ferrandis na Kawasaki v kategorii MX2.

Slunečným počasím a teplotami kolem32 stupňů přivítalo nejlepší světové motokrosaře exotické Thajsko. 1550 metrů dlouhou trať v Si Racha s měkčím povrchem už jezdci znali z loňska, takže tréninky mohly začít hned naostro bez velkého seznamování. Druhý závod letošního seriálu FIM Motocross World Championship zatím dokazuje, že obhájce titulu ve třídě MXGP Ital Antonio Cairoli (Red Bull KTM Factory Racing) už je po zranění nohy z italského mistráku v pořádku a vítězstvím v kvalifikačním závodě si zajistil pro neděli své první pole position v sezoně. Ve třídě MX2 byl nejrychlejší Francouz Dylan Ferrandis ze stáje CLS Kawasaki Monster Energy.
Na startu kvalifikačního závodu MXGP to vypadalo jako v loňském roce, protože do první zatáčky se hnali bok po boku několikanásobný mistr světa Cairoli a dvakrát druhý v posledních dvou letech Belgičan Clement Desalle (Rockstar Energy Suzuki), který zkazil první závod roku v Kataru. Z prvního rohu vyjel první Desalle, o několik zatáček později už ale vedl Cairoli. Belgičan se chvíli za Italem držel, ale jak jednou trochu polevil, Cairoli zabral naplno, udělal si malý náskok, který už potom do cíle jen zvyšoval. Desalle bez problémů udržel druhé místo se ztrátou deseti sekund. Za nimi si nejlépe vedl Belgičan Jeremy Van Horebeek (Yamaha Factory Racing), který jel osamocený závod a dokončil kvalifikační závod jako třetí. Šest sekund za ním to ale vřelo: nečekaně se na čtvrté místo prodral Brit Shaun Simpson (HM Plant KTM UK), který předvedl ukázkový souboj se svým krajanem Tommym Searlem (CLS Kawasaki Monster Energy) a Francouzem Stevenem Frossardem (Monster Energy Kawasaki Racing Team), do kterého se ke konci ještě málem po zkaženém startu zapojil i vítěz úvodního Kataru a Frossardův týmový kolega i krajan Gautier Paulin. Searle byl tedy pátý, Frossard šestý a  Paulin sedmý.
Holeshot kvalifikačního závodu třídy MX2 získal Francouz Dylan Ferrandis (CLS Kawasaki Monster Energy) před katarským vítězem Jeffrey Herlingsem (Red Bull KTM Factory Racing) a jeho krajanem Glennem Coldenhoffem (Rockstar Energy Suzuki). Herlings chtěl hned do čela, ale v zatáčce číslo dvě udělal chybu a přehnal se přes něj nejen Coldenhoff, ale i Francouz Romain Febvre na tovární Husqvarně v barvách týmu Wilvo Nestaan. Zpátky přes něj se Herlings dostal už ve druhém kole a brzy se dotáhl i na lídry Ferrandise s Coldenhoffem. Ferrandis předváděl velmi klidnou a uvolněnou jízdu a vydělal na tom, že se Coldenhoff s Herlingsem do sebe pořádně zaklesli. Když scházelo do konce pět minut a dvě kola, dostal se Herlings konečně před houževnatého Coldenhoffa a dvě kola před cílem šel do vedení. Ale jen na chvíli, Ferrandis mu nakonec předjetí vrátil a získal své první pole position sezony. Třetí místo udržel Coldenhoff, na čtvrtém přijel Herlingsův týmový kolega Francouz Jordi Tixier a na pátém Brit Max Anstie (BikeIT Yamaha Cosworth).

Kvalifikace na GP Thajska

MXGP:
1. Antonio Cairoli (ITA, KTM), 24:56.883; 2. Clement Desalle (BEL, Suzuki), +0:10.168; 3. Jeremy Van Horebeek (BEL, Yamaha), +0:38.661; 4. Shaun Simpson (GBR, KTM), +0:44.039; 5. Tommy Searle (GBR, Kawasaki), +0:47.785; 6. Steven Frossard (FRA, Kawasaki), +0:49.718; 7. Gautier Paulin (FRA, Kawasaki), +0:53.359; 8. Kevin Strijbos (BEL, Suzuki), +0:57.074; 9. Davide Guarneri (ITA, TM), +1:02.133; 10. Joel Roelants (BEL, Honda), +1:04.243.
MX2
1. Dylan Ferrandis (FRA, Kawasaki), 25:25.891; 2. Jeffrey Herlings (NED, KTM), +0:00.783; 3. Glenn Coldenhoff (NED, Suzuki), +0:05.915; 4. Jordi Tixier (FRA, KTM), +0:07.141; 5. Max Anstie (GBR, Yamaha), +0:09.218; 6. Romain Febvre (FRA, Husqvarna), +0:13.203; 7. Arnaud Tonus (SUI, Kawasaki), +0:27.491; 8. Aleksandr Tonkov (RUS, Husqvarna), +0:36.962; 9. Petar Petrov (BUL, Yamaha), +0:42.924; 10. Maxime Desprey (FRA, Honda), +0:47.463.

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist