Ohlasy po Velké ceně Francie

Čím vysvětlil mnohonásobný mistr světa Ital Antonio Cairilo (KTM) své dva pády z prvních míst a proč si někteří jezdci stěžovali na trať v Saint Jean d´Angely, to se mimo jiného dovíte v následujících ohlasech na motokrosovu Velkou cenu Francie.

Vítěz obou jízd třídy MXGP Belgičan Clement Desalle (Suzuki): “Vždy je to fantazie, když vyhrajete! Během kvalifikace jsem zjistil, že se tady nebude moc dobře předjíždět a start bude ještě důležitější než kdy jindy. A do první jizdy se mi start moc podařil, udělal jsem pak sice pár chybiček a propadl se na čtvrté místo, ale za chvíli jsem byl zase druhý. Pokoušel jsem se udržet vedoucího Antonia. On je samozřejmě výjimečný jezdec, a tak jsem chtěl jet za ním až do konce, a případně před cílem zaútočit. A tato taktika se nakonec vyplatila v obou jízdách, i když mi hodně pomohly jeho chyby. Nepřál jsem mu samozřejmě, aby spadnul, ale dalo mi to příležitost ho předjet, a to mi pomohlo splnit můj cíl. Docela mne překvapilo, že trať tady nebyla zrovna extra připravená. Bylo tam hodně kamenů a vůbec neupravili doskok na tom velkém skoku pod kopcem. Takže jsme tady docela riskovali a přitom pořadatelé měli dost času mezi jízdami trochu tu trať uhladit a spravit.”
Vítěz obou jízd třídy MX2 Nizozemec Jeffrey Herlings (KTM): “Už v sobotu se mi podařilo najt tu správnou stopu a tempo a získal jsem pole position. V první jízdě to bylo mé klasické vítězství téměř bez boje, ve druhé jízdě to bylo trochu komplikovanější. Arnaud Tonus mi byl prvních 15 minut pořád za zády ,ale nakonec jsem si vyjel malý náskok i na něho. Po Francii mám na něj náskok 45 bodů, takže beru tento víkend jako úspěšný.”
Tony Cairoli,  druhý a třetí ve třídě MXGP: “V první jízdě jsem jel parádní tempo a měl jsem závod pod kontrolou, ale pak jsem najel na jedno místo, kde mi to podklouzlo, ztratil jsem zadek a vyjel z tratě. Tam jsem na chvíli zapadl do nějakého bahna. Clement mne zatím předjel. Znovu jsem ho dorazil, ale na finálový útok už to nebylo. Ve druhé jízdě jsem bral holeshot, ale ke konci jsem už nebyl tak soustředěný, a tak jsem udělal chybu znovu. Škoda, ty pády mne stály vítězství v Grand Prix.”
Francouz Jordi Tixier (KTM), třetí ve třídě MX2: “Ze svých výkonů v obou jízdách mám radost. V té první jsem si skvěle zabojoval s Romainem Febvrem, v té druhé už to byla dramatická bitva s více jezdci o celkové podium. To jsem nakonec i získal a byl jsem na bedně jako jediný Francouz před domácím publikem, takže spokojenost.”
Švýcar Arnaud Tonus (Kawasaki), druhý ve třídě MX2: “Zaměřil jsem se na starty, které tady hrály zásadní roli, ale zrovna v první jízdě se mi moc nepodařil. Než jsem se probil na druhé místo, lídr závodu už byl pryč. Druhý start už byl lepší a dokázal jsem s Jeffreym jet okolo patnácti minut. Pak jsem měl nějaké problémy s jezdci okolo zpět a udělal jsem pár chyb. Myslím, že teď mám tu správnou rychlost a dokázal jsem jet stejné tempo se šampionem, takže se pořád zlepšuju a o to jde.”
Belgičan Jeremy Van Horebeek (Yamaha), bilance 3-2 ve třídě MXGP: “Do první jízdy jsem měl špatný start a Tony s Clementem mi odjeli. Takže jsem se soustředil na své třetí místo, jel na pohodu a šetřil sebe i motorku. Ve druhé jízdě mi start vyšel lépe a odjeli jsme ostatním všichni tři. Pořád jsem si říkal, hlavně se udrž v sedle, protože ta trať v St Jean je každý rok stejná. Stejně rozbitá, stejně těžká a s jednou stopou, takže se špatně předjíždí. Když jsem to všechno zvládl a vyjel si tady jedno druhé a jedno třetí místo, řekl jsem si v cíli, že to byl asi můj dosud nejlepší závod mistrovství světa.”

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist