Ohlasy po švédské Grand Prix

Jedenáctý závod motokrosového mistrovství, kterým byla Velká cena Švédska v Uddevalle, potvrdil, že s nejlepší formou se v této části sezony potkali Francouz Romain Febvre (Yamaha) a Slovinec Tim Gajser (Honda). Oba vyhráli závody své třídy a co řekli po závodě, najdete v následujícím článku.

Vítěz třídy MXGP a vedoucí jezdec MS Francouz Romain Febvre: "Byl to opravdu parádní víkend. Než jsme sem přijeli, vyhrál jsme tři závody po sobě, ale nikdy ne doublem jako v Uddevalle. Jako vždy byl důležitý start, abyste se dostali dopředu a mohli jet bezpečněji než ti, co museli dotahovat. Ve druhé jízdě jsem dokonce získal holeshot, ale v první zatáčce jsem jel hodně zeširoka a dostal se pode mne Kevin Strijbos. Věděl jsem, že bude těžké se před něj dostat, protože velký souboj jsme si spolu užili už v sobotu v kvalifikačním závodě. Udělal jsem také pár chyb a v hlavě jsem si už říkal, že lepší bude jet na jistotu a spokojit se s druhým místem. I to by mi stačilo k vítězství v Grand Prix. Ale po dalších dvou kolech jsem se mu znovu dostal na zadní kolo, takže jsem se rozhodl to ještě zkusit. Podařilo se mi ho předjet tři kola před cílem.Minulý týden jsme si s Yamahou udělali pár testů a zlepšili některé věci na motorce. Stejně usilovně jsem trénoval starty a tato práce nyní přinesla ovoce." 


Vítěz třídy MX2 Slovinec Tim Gajser: "S celým průběhem víkendu jdem strašně spokojený. Cítil jsem se tady na motorce velmi pohodlně a trať mi seděla. V první jízdě jsem ještě udělal několik chyb, ale v té druhé jsem po dobrém startu jel bezchybně. Důležité bylo hlavně v úvodu vyhnout se padajícímu Jeffreymu Herlingsovi, málem mne vzal s sebou." 
Belgičan Jeremy Van Horebeek (Yamaha), druhý ve třídě MXGP: "Už je to pořádná chvíle, co jsem stál naposledy na podiu. Na začátku sezonu jsem se cítil být pod velkým tlakem, navíc jsme si zlomil nohu. Bylo pro mne obtížné vrátit se zase do špičky a mentálně jsem se dost trápil. Říkal jsem si: Co se to se mnou děje? Dal jsem se ale dohromady, pořádně potrénoval a poslední týdny jsem se hodně zlepšíl. Stejně ale ještě nejsem úplně spokojený - umím to ještě lépe.”



 

Třetí ve třídě MXGP Belgičan Kevin Strijbos (Suzuki): “Podium je fajn, ale i tak nejsem spokojený se svou první jízdou. Ve druhé zatáčce jsem udělal malou chybu, vyneslo mne na to na kraj a propadl jsem se na 15. místo. To se pak těžko probíjí do špičky. Ve druhé jízdě jsem zaznamenal tolik potřebný dobrý start. Dostal jsem se do souboje s Romainem Febvrem. Bylo to s ním těžké. Na některých místech trati byl neskutečně rychlý. Nakonec jsem dostal křeče do nohou, z toho soudím, že jsem musel jet opravdu nadoraz. Je paráda být zase na podiu.”
Druhý ve třídě MX2 Švýcar Valentin Guillod (Yamaha): "Ještě v sobotu jsem se docela trápil s tratí a nemohl jsem najít ten správný set-up. Vyšlo to až na kvalifikační závod a v neděli už bylo nastavení bezchybné. Do první jízdy jsem neměl nejlepší start, ale byl jsem schopný pár kluků předjet a udržet se přitom v sedle. To narážím na to, že pořadatelé před startem první jízdy vylili na trať příliš hodně vody a prvních pět kol to hodně klouzalo. Když trať vyschla a mohl jsem víc přitlačit, dostal jsem se až na třetí místo. Ani do druhé jízdy jsem neměl optimální start, a pak jsem musel hodně dohánět. Jeffrey Herlings spadl přímo přede mnou, chtěl jsem ho objet zprava, ale trefil jsem jeho motocykl řadící pákou a ta se ohnula. Pak už to bylo samozřejmě složité s tím jet. Nahoru řadit ještě šlo, ale dolů to byla katastrofa. Své podium dnes věnuji babičce, která slaví 85. narozeniny!”

Obhájce titulu ve třídě MXGP Ital Antonio Cairoli (KTM), tentokrát sedmý: "Byl to pro mne těžký víkend. Myslel jsem, že dvoutýdenní přestávka bude na zahojení mé zraněné ruky stačit, ale nestačilo to. Měl jsem zase velké bolesti. V první jízdě jsem bojoval o šestou příčku, ale měl jsem kontakt s jiným jezdcem. Spadnul jsem, znovu nastartoval a vyjel na trať jako dvaadvacatý. Naštěstí jsem hned našel ten správný rytmus a stihl ještě dojet třináctý. Ve druhé jízdě to šlo mnohem lépe, uskutečnil jsem pár předjetí a ocitnul se na třetí pozici. S ohledem na mé zranění to bylo dobré. Škoda té kolize v první jízdě, mohlo z toho zase být podium, ale takový je motokros. Tento týden v Belgii podstoupím daší kontroly, abych viděl, jak na tom moje ruka je a já mohl zase začít pořádně trénovat. Moc děkuji těm, co mi v těchto těžkých chvílích vyjadřují podporu."

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist