Ohlasy po motokrosové GP Ruska

Bouřky a záplavy vody v neděli silně ovlivnily průběh Velké ceny Ruska v Orljonku, desátého závodu letošního motokrosového mistrovství světa. Jak se s těžkými podmínkami na trati vypořádali jezdci, se dovíte v následujícím článku.

Vítěz třídy MXGP Belgičan Clement Desalle (Kawasaki): „Je to velice krásný pocit vyhrát druhou Grand Prix po sobě. V těchto podmínkách, kdy bouřka změnila trať v bahnité peklo, je důležité mít s tím nějaké zkušenosti a umět v blátě závodit. Ve druhé jízdě jsem změnil strategii a šel jsem do toho naplno už od začátku. V první zatáčce jsem byl dost rychlý, což mi otevřelo dveře pro pozdější souboj s Romainem Febvrem. Když on potom udělal chybu, snažil jsem si zachovat klidnou hlavu, abych si bez zbytečných rizik mohl dojet pro prvenství. V dalších závodech se budu snažit o další vítězství: to je přece to, kvůli čemu tady jsme.“

Druhý ve třídě MXGP Nizozemec Jeffrey Herlings (KTM): “Je to škoda, že jsem tady skončil druhý – už potřetí v této sezoně. Po celý víkend jsme zlepšovali nastavení motorky, pořád jsme všechno analyzovali. Ve druhé jízdě jsem málem udělal holeshot, ale v první zatáčce jsem podklouzl a někdo mi najel do předního kola. Upadl jsme a pak znovu to samé ve druhém kole. Myslel jsem, že mám po závodě, ale pokračoval jsem dál, abych získal aspoň nějaký bod do hodnocení seriálu. Z té situace jsem nakonec vytěžil nejvíc, co to šlo. Bahno nemám vůbec rád, a tak jsem nakonec za podium rád. Už se těším do italského Ottobiana za 14 dní. Myslím, že bych tam mohl klidně i vyhrát.”

Třetí ve třídě MXGP Francouz Gauthier Paulin (Husqvarna): “Bylo to přetěžká Grand Prix, takže zisk dalšího podia je pro mne velkou satisfakcí s výhledem na další vývoj průběžného pořadí MS. Už od kvalifikací jsem se cítil na motorce skvěle, měl jsem rychlost a v kvalifikačním závodě jsem i pár kol vedl, než mne předjel Tonus a já skončil druhý. V neděli se dramaticky zhoršily podmínky a všechno bylo úplně jinak, hlavně ve druhé jízdě. V první jízdě jsem nebyl schopen udržet si čisté brýle a viděl jsem čím dál hůř. Páté místo tak bylo mým maximem. Do druhé jizdy jsem měl lepší start a jel jsem čtvrtý, než jsem se srazil s pomalejším jezdcem. Naštěstí jsem se rychle sesbíral a ještě stačil dojet třetí. Husqvarna se v bahně chovala naprosto skvěle. Ta motorka jako by bylo postavena do takových extrémních pomínek.”

Vítěz třídy MX2 Lotyš Pauls Jonass (KTM): “V sobotu jsem měl docela smůlu, takže jsem neměl v neděli k dispozici tu nejlepší startovní bránu. Přitom to bylo v tom bahně hodně důležité. I tak se mi ale podařily dva slušné starty, vždy jsem vyrazil do závodu v první osmičce. Pokaždé jsem pak byl schopen vyšplhat do Top 3, nedělal jsem žádné velké chyby. Když jsem se dověděl, že jsem vyhrál celou Velkou cenu, byl jsem v šoku. Dobře jsem totiž cítil, že moje výkony tady nebyly úplně tak kvalitní, abych si to zasloužil. Závody v takových podmínkách jsem vždy hop nebo trop, takže jsem rád, že jsem navýšil své vedení v šampionátu. To je teď pro mne nejdůležitější. Musím poděkovat celému týmu. V těch pdmínkách dokázali vždy připravit tu nejlepší možnou motorku.”

Druhý ve třídě MX2 Švýcar Jeremy Seewer (Suzuki): “Celou sobotu jsem měl na motorce dobrý feeling, ale v neděli začalo pršet. A mnohem víc, než jsme očekávali. Závody tak byly velkou loterií. Vždy jsem na bahně závodil rád, ale k úspěchu potřebujete i trochu štěstí. V první jízdě jsem měl horší start, navíc jsem měl problémy s brýlemi, protože jezdci před mnou mne vytrvale zásobovali sprškama bahna. Ve druhé jízdě jsem se už jen snažil přežít. Naštěstí jsem měl dobrý start, čímž se mi to všechno ulehčilo. Kašlal jsem na to, že okolo mne padají jezdci. Jen jsem se soustředil na sebe. V cíli jsem ani nevěděl, že jsem jízdu vyhrál.”

Pátý ve třídě MXGP a vedoucí jezdec seriálu Ital Antonio Cairoli (KTM): “Tento víkend byl docela fajn. Trať jsem předtím studoval jen na videu a podle něj jsme dělali i základní nastavení motorky. Dráha se mi moc nelbila a když začalo v neděli pršet, byl jsem dost naštvaný, Moje zraněné koleno totiž pro jízdu v takovém terénu není právě ideální. V první jízdě jsem měl dobrý start a vedl jsem asi dvacet minut, než mne předjel Jeffrey. Druhé místo bylo OK. Na startu druhé jízdy jsem ale podklouzl, pak do mě někdo vrazil. Bylo to trochu drama, málem jsem s sebou vzal i Jeffreyho. Jel jsem pak asi osmý, když jsem spadl a narazil si to bolavé koleno. Z toho jsem byl trochu frustrovaný, ale ve vedení seriálu jsem téměř nic neztratil. Už se moc těším do Ottobiana, tam to mám moc rád."

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist