Ohlasy po motokrosové GP Nizozemska

Šestnáctý závod motokrosového mistrovství světa, který se jel na uměle vybudované trati v silničářském Assenu, přinesl dvě zásadní věci. Titul v prestižní třídě MXGP získal předčasně nováček Romain Febvre (Yamaha) z Francie a do čela dvěstěpadesátek se posunul Slovinec Tim Gajser na Hondě. Ohlasy jezdců po Grand Prix si můžete přečíst v následujícím článku.

Romain Febvre, pátý v první jízdě a vítěz jízdy druhé, celkově druhý v hodnocení GP ve třídě MXGP: "V sobotu jsem začal pomaleji, ale postupem dne jsem zrychloval a v kvalifikaci už jsem ukázal dobrou rychlost. Věděl jsem, že jestli budu mít v neděli výborné starty, můžu se znovu postavit na podium, a to bylo také mým cílem. Věděl jsem také, že když skončím před Gautierem Paulinem, tak udělám titul. V první jízdě se mi to nepodařilo, ale v té druhé jsem měl mnohem lepší start a byl jsme schopen předjet kohokoli, abych vyhrál a získal titul mistra světa 2015. Nemůžu dostatečně poděkovat všem, co se o to zasloužili. Tovární tým Yamahy Yamatube udělal neskutečnou práci a dal mi šanci, abych to dokázal. Jsem velmi šťastný. Vstoupil jsem do sezony jako nováček a vyhrál jsem. Stále tomu nemůžu věřit. A příští rok budu ještě silnější”



 

Tim Gajser, vítěz třídy MX2: "Byl to parádní víkend, v sobotu jsme viděli velké havárie a bylo jich hodně. V neděli jsem zaznamenal dva solidní starty a to bylo důležité. Podařilo se mi zajet mnohem lépe než v Lommelu a na stejném podkladu - písku - jsem předvedl velké zlepšení. Z toho jsem velmi šťastný. Mám červenou číselnou tabulku pro vedoucího jezdce, což bylo mým snem. Teď ĺetíme do Mexika a Ameriky, kde zkrátka ze sebe musím vydat všechno. Assen byl velmi speciálním typem závodu, úplně jiný druh trati, ale fanoušci tady byli naprosto skvělí a moc dobře se mi tady závodilo. Chtěl bych moc poděkovat mému týmu Honda Gariboldi a rodině."

 

Vítěz třídy MXGP Brit Shaun Simpson (Hitachi Construction Machinery Revo KTM): "V poslední době se pořád něco dělo, byly to mimořádně náročné tři týdny. Už jsem si říkal, jestli jsem svůj program nepřepísknul, ale nelituju toho. Od závodu v Unadille jsme dostali plnou tovární podporu KTM, dali nám úplně všechno, co jsme potřebovali, a za to jím patří respekt. Najednou jsme byli jedním z nejlepších týmů v paddocku, prootože oni se umí o své jezdce opravdu náležitě postarat. Trať tady v Assenu byla krásná a hodně technická. Škoda, že mi v sobotu zhasl motor, pak už jsem jel velmi nervózně a nestálo to za nic. Snažil jsem se na to přes noc zapomenout, abych v neděli mohl začít úplně od začátku. Obě jízdy mi naštěstí vyšly, v té druhé už jsem se jen soustředil na udržení třetí pozice, která mi zaručovala v cíli nejvyšší bednu."



Nizozemec Glen Coldenhoff (Suzuki), třetí ve třídě MXGP: "Byl to báječný pocit vystoupit tady na podium, hlavně samozřejmě před domácími fanoušky, kterých prý bylo okolo 40 tisíc. V sobotu mi to moc šlo a vyjel jsem si pole position, což mi věci pro neděli dost usnadnilo. Oba starty se mi ale nevydařily, tak jako ten do kvalifikačního závodu. A to je potom těžko dohánět ty nejlepší ve vedení závodu. V první jízdě jsem to měl o to těžší, že za mnou jel Romain Febvre a pořád na mně neskutečně tlačil. Jsem moc rád, že jsem ho za sebou udržel až do konce. Druhá jízda byla skvělá a trať mi po úpravě více vyhovovala. Jel jsem naplno až do posledního kola a z toho povzbuzování fanoušků jsem měl pořádnou husí kůži. To už jsem dlouho nezažil!”

Druhý ve dvěstěpadesátkách Brit Max Anstie (Kawasaki): “Já a celý tým jsme v posledních týdnech udělali mimořádný pokrok, takže už se mohu soustředit jen na zlepšování své jízdy.  V Assenu to byl velmi pohodový závod, fanoušci byli neskuteční, ale já bohužel měl několik problémů. V první jízdě jsem šel dokonce k zemi, což je mi velmi líto, moc jsem tlačil na pilu. Škoda, že jsem na začátku šampionátu ztratil tolik bodů, mohlo to být v boji o titul ještě zajímavější. Bude legrace jet poslední závod seriálu v americkém Glen Helen, kde jsem před roky začal svou profesionální kariéru."

Kandidát na titul ve třídě MX2 Lotyš Pauls Jonass, v Assenu až šestý: "V první jízdě jsem měl opravdu výborný start, jel jsem druhý za Davym Pootjesem, a pak jsem ho i předjel . Vypadalo to, že si pojedu svůj vlastní závod. Měl jsem ale menší problémy s nastavením pérování, takže se přeze mne nakonec přehnal Tim Gajser. Velmi jsem se soustředil na druhou jízdu a chtěl jsem zopakovat svůj výkon z první. Zase jsem měl dobrý start, ale v první zatáčce jsem ztratil předek a bylo po nadějích. Hodně kluků jsem sice ještě předjel a nakonec jsem dojel třináctý, ale ztratil jsem hodně bodů. Ale na Gajsera mi chybí pouhých 13 bodů, to se dá dohnat." 

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist