Ohlasy po finské Grand Prix

Nejtěžší trať, na které jsme zatím letos jeli. Tak zhodnotila většina jezdců minulou motokrosovou Grand Prix, která se jela na písečné trati u finského Hyvinkää nedaleko Helsinek. Po 13. závodě mistrovství světa jsou zase blíže titulům Antonio Cairoli a Heffrey Herlings.

Vítěz obou jízd třídy MXGP Ital Tony Cairoli (Red Bull KTM): “Tohle byl jeden z nejtěžších závodů tohoto roku. Velmi technická a složitá trať, hluboce vyjeté koleje v měkkém písku. Byl jsem rád, že jsem mohl po kvalifikaci startovat z výhodné pozice. To je vždy velká výhoda, ale tady to bylo o to důležitější. Celý náš tým tvrdě pracoval, abychom mohli dosáhnout takového výsledku a jsem velmi spokojený s tím, jak se ta práce zúročila. Ještě pořád nepřemýšlím o zisku svého osmého světového titulu, sezona je opravdu dlouhá a stát se může cokoli. Snažím se vyvarovat pádů a zranění a soucítím se všemi jezdci, které to dosud postihlo. Možná nejsem nejrychlejší jezdec šampionátu na všech površích, ale je důležitější dojet každou jízdu a přivést nějaké ty body.”
Vítěz obou jízd třídy MX2 Nizozemec Jeffrey Herlings (Red Bull KTM): “Byl to skvělý víkend, i když jsem si v sobotu prožil jeden malý pád. Vždy je super udělat titul doma, ale pokud to půjde, nebudu se zlobit, pokud budu korunován už v Lokti. Ale ještě není úplně všechno rozhodnuto a za 14 dní nás čeká další důležitý závod.” 
Celkově třetí ve třídě MX2 Francouz Jordi Tixier (Red Bull KTM):V úvodní jízdě jsem se necítil dobře, ale protože dva jezdci přede mnou dostali penalizaci, vyjel jsem si nakonec druhé místo. Ve druhé jízdě jsem měl dobrý start, ale po deseti minutách jsem cítil, že mám kompletně zablokovaná záda. Trať byla náročná, ale stihl jsem ještě dokončit jako čtvrtý a pobrat hodně důležitých bodů.”
S bilancí 5-4 celkově třetí muž třídy MXGP Belgičan Kevin Strijbos Rockstar Energy Suzuki): “To byl tedy záhul. Celý víkend jsem se tady necítil dobře, chyběla mi síla i vytrvalost. Už po první jízdě jsem byl úplně mrtvý, cítil jsem se jako bych měl za sebou tři jízdy a ne jenom jednu. Ve druhé jízdě jsem v branách zaspal a vyjel jsem úplně poslední. Věděl jsem, že si musím rozvrhnout síly, abych v závěru nevytuhnul. A tak jsem to také udělal. Stejně jsem ale postupoval dopředu dost rychle. V závěru mi ještě tým signalizoval, že musím předjet Deana Ferrise, abych byl na podiu, a to jsem také udělal.“
Francouz Steven Frossard (Kawasaki), překvapivě druhý muž třídy MXGP: “Sobota mi nevyšla a dokázal jsem se kvalifikovat až jako jedenáctý. Ale v neděli jsem si od rána nacvičoval starty tak dlouho, až jsem věděl, že lepší to už být nemůže. Když pak přišly obě jízdy, starty se mi opravdu povedly a já dělal vše proto, aby se dostal na podium. Ve druhé jízdě jsem zažil horor, když mi po menším pádu zhasnul motor. Myslel jsem, že je zničený a já už ho zpět nenatočím, ale k mému překvapení to šlo a já pokračoval dál. Propadl jsme se tím na šesté místo, ale do cíle jsem byl zase druhý. Překvapil jsem sám sebe. Všichni moji soupeři si v cíli stěžovali, že jsou zcela vyčerpaní, ale já byl OK. Prvních dvacet minut každé jízdy jsem dokonce necítil žádnou únavu. Každopádně to byla nejtěžší trať, na které jsme zatím letos jeli.”
Belgičan Jeremy Van Horebeek (Yamaha), po 12 závodech MXGP poprvé mimo podium: "Cítil jsem se fajn celý den. Do první jízdy jsem měl i dobrý start a stíhal jsem jet za Tonym, udržoval jsem si svou rychlost. Druhá jízda: zase dobrý start, ale Tony rychle ujel, takže jsme se soustředil na zisk druhého místa. Pak nevím, co přesně se stalo. Zdálo se mi, že nejedu přes limit, ale přesto jsem havaroval. Když jsem se snažil rychle postavit, bouchnul jsem hlavou do chladiče. Měl jsme také ohnutá řídítka a na motorce byla vidět i jiná poškození. Musel jsem do depa a tím jsem ztratil hodně pozic. Potřeboval jsem pak pár kol na to, abych se dal zpátky dohromady a nakonec jsme dojel desátý, což je vzhledem okolnostem fajn. A také nejsem nijak zraněný, naštěstí.”

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist